identitetspolitik 21.08.2019 Filosoffer vil nuancere debatten om identitet og undgå skyttegravskrig I bogen Os og dem, der udkommer 22. august, analyserer de to filosoffer Silas L. Marker og Vincent F. Hendricks tidens identitetspolitiske strømninger på både venstre- og højrefløjen. Og de viser, hvordan vi kan få en…
tiltrædelse 20.08.2019 Ny professor i medievidenskab med blik for kulturjournalistik Nete Nørgaard Kristensen tiltrådte 1. maj som professor i medievidenskab på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, hvor hun blandt andet forsker i kulturjournalistikkens vilkår i en tid med sociale og digitale…
psykiatri 26.07.2019 Psykiatrien ændrede synet på ”problembørnene” I perioden 1920-1950 blev psykiaterne i samarbejde med skolepsykologerne en stadig mere central del af skolens og samfundets måde at håndtere afvigelse på; psykiaterne tilbød en behandling af de såkaldte ”problembørn”,…
kunstforskning 03.07.2019 18 millioner kroner til forskning i kunstens samfundsmæssige værdi På baggrund af en millionbevilling fra Ny Carlsbergfondet etablerer Københavns Universitet fra årsskiftet et forskningscenter, som skal undersøge de fællesskaber, der opstår med og omkring kunsten. Kunsten som Forum, so…
Alkoholkultur 26.06.2019 Forskere: Hæv aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år Vidensråd foreslår i ny rapport at hæve aldersgrænsen for salg af al alkohol til 18 år. Rapporten er udarbejdet for Vidensråd for Forebyggelse af en arbejdsgruppe af forskere med blandt andet Jakob Demant, lektor ved…
hybrid-dyr 20.06.2019 Nu er det bevist: Narhvaler og hvidhvaler får unger sammen Et forskerhold fra Københavns Universitet har nu det første og eneste bevis i verden for, at narhvaler og hvidhvaler får unger sammen. I samlingerne på Statens Naturhistoriske Museum ligger et kranium, som forskerne…
Biokemi 18.06.2019 Danske forskere afslører hvordan giftige mandler blev spiselige Efter mere end 12 års arbejde, kan forskere på Københavns Universitet nu afsløre, at det kun er en enkelt lille ændring i et gen, der afgør, om mandler er giftige eller spiselige. Resultatet publiceres i et af verdens…
FÆRRE BØRN = ØK0NOMISK VÆKST 18.06.2019 Evolutionen belønnede par med færre børn Analyse af stamtræer viser, at par med lavere frugtbarhed havde flere overlevende efterkommere på langt sigt.
DNA-forskning 10.05.2019 5.000 år gammel familie-tragedie opklaret De mystiske omstændigheder vedrørende en 5.000 år gammel massegrav i Polen er nu blevet afdækket af et internationalt forskerhold med universiteterne i København og Aarhus i spidsen. Ofrene blev slået ihjel på brutal…
islamforskning 10.05.2019 Forskere genfinder glemt islamisk litteratur i Afrikas Horn Forskere fra Københavns Universitet har gennem de sidste fem år opsporet flere end 2.000 manuskripter i Afrikas Horn og dermed kortlagt en rig, men stort set glemt islamisk litterær tradition i området. Nu har de også…
Arbejdsmiljø 29.04.2019 Sociologisk forskning anvendt i ny kampagne Som en del af opfølgningen på en rapport med sociologisk forskning har Trafikselskabet Movia igangsat en kampagne, der skal mindske grænseoverskridende adfærd over for billetkontrollører.
Forsker og business-talent 26.04.2019 Forsker, iværksætter og businesstalent Forsker i økonomi Christina Gravert er udvalgt til Berlingskes Talent100-liste.
Mikrobiom 02.04.2019 Forskere identificerer globale mikrobielle signaturer for tarmkræft Patienter med tarmkræft har de samme konsistente ændringer i deres tarmbakterier på tværs af kontinenter, kulturer og kost. Det viser et internationalt hold af forskere, blandt andet fra Københavns Universitet, i et nyt…
udeladelse 27.03.2019 Katastrofen der forsvandt En by blev jævnet med jorden, og mange tusinde mennesker taget til fange og bortført til Babylon fjernt fra deres hjem. Alligevel bliver selve begivenheden ikke direkte beskrevet i Esajas’ Bog – et litterært værk der…
Undervisning 05.03.2019 Ny bog skal lære elever at like og dele med omtanke LIKE hedder en ny gratis og forskningsbaseret undervisningsbog, som klæder gymnasie- og folkeskoleelever på til at undgå de digitale mediers mange faldgruber. Bogen giver eleverne det teoretiske fundament til at forstå…
pædagogik 02.03.2019 Daginstitutionen ruster nationen til at modstå fremtidens trusler Daginstitutionen er ikke bare et sted, hvor forældre kan få passet deres børn, så de kan gå på arbejde. Den er gennem historien blevet set som en investering, der skal klæde fremtidens borgere på til fx at modstå…
NYE REGLER OM JOB-KRÆNKELSER 01.03.2019 KU-forskning ændrer regler for krænkelser på jobbet Organisationskonsulent og cand. mag i psykologi og virksomhedsstudier Mille Mortensens forskning ænder nu Arbejdstilsynets vejledning om psykisk arbejdsmiljø.
europa 28.02.2019 De store europæiske lande trækker EU i hver sin retning I bogen Europas mange omveje tager fem forskere temperaturen på EU ved at analysere fem store europæiske landes forhold til samarbejdet. Forskernes diagnoser tegner ikke godt for EU, som fremstår splittet og uden fælles…
UNGE FORSKERE HÆDRES 28.02.2019 EliteForsk-pris til Rebecca Adler-Nissen Professor i statskundskab og forsker i international politik Rebecca Adler-Nissen modtager EliteForsk-pris for sin forskning i diplomati og disinformation.
Metode 06.02.2019 Ny studiebog til arbejdslivet: Kogebog giver overskuelige opskrifter på 130 analysemetoder To forskere fra humaniora på KU står bag en ny bog, der er noget så usædvanligt som en mellemting mellem en kogebog og en metodebog. Den giver et hurtigt overblik over 130 analysemetoder fra humaniora og…
Folkestyre 05.02.2019 Ingen strategi bag dansk krigsdeltagelse – vi følger USA Det er i høj grad embedsmænd, ministre og Forsvaret, der iscenesætter de politiske beslutninger om at gå i krig. Og Danmarks militære engagement bygger kun i mindre grad på strategiske valg og langsigtede analyser – det…
Udstilling 31.01.2019 Ny udstilling synstolker historien om at læse og skrive i blinde Hvordan læser og skriver man, når man ikke kan se? Det bliver udforsket i Medicinsk Museions nye miniudstilling I Blinde, hvor publikum skal lytte og føle. De udstillede genstande er blevet brugt af blinde mennesker til…
sprogforskning 30.01.2019 Sproget på Facebook smitter ikke af på stilen i skolen Smitter unge menneskers til tider afslappede stil på Facebook af på deres måde at skrive dansk stil på i skolen? Nej, på ingen måde, konkluderer en ny ph.d.-afhandling, som er et samarbejde mellem Dansk Sprognævn og…
EVOLUTION 30.01.2019 Hund og menneskes 15.000 årige venskab under mikroskop Der er måske mere om ordsproget ’hunde ligner deres ejer’, end vi hidtil har troet. Et nyt forskningsprojekt på Københavns Universitet vil nærstudere DNA fra forhistoriske hunde og mennesker og afdække fællestræk og…
Planter 21.01.2019 KU-eksperter afkoder legendarisk plantenørds have I en 100 år gammel have har plante-eksperter fra Københavns Universitet siden 2017 registreret mere end 450 forskellige planter fra hele verden. Haven har tilhørt den kendte planteskoleejer og gartner Aksel Olsen og stå…