VAND PÅ MARS 30.05.2017 Lyse haloer omkring klippesprækker fundet på Mars Der har eksisteret flydende vand på Mars i længere tid, end forskerne hidtil har troet. Det indikerer opdagelsen af lyse områder omkring klippesprækker – kaldet ’haloer’ – med et højt indhold af grundstoffet silicium.
Skadedyr 30.05.2017 Biologisk bekæmpelse: Snyltehvepse sejrer i kampen mod æblevikler Ny forskning viser, at snyltehvepse er et effektivt middel til biologisk bekæmpelse af æbleviklere. Det kan nedbringe tab i den økologiske frugtproduktion.
NY SÆRUDSTILLING 18.05.2017 Microsculpture: Vær forberedt på noget STORT I 1665 ændrede videnskabsmanden Robert Hooke for altid vores syn på verden omkring os. Med det nyopfundne mikroskop som redskab præsenterede han sin måbende samtid for en hidtil ukendt skønhed og kompleksitet i selv de…
VM I ØKONOMETRI 24.04.2017 KU-studerende lige i hælene på Harvard Harvard University vandt men fire ph.d.-studerende fra Økonomisk Institut kom lige efter og fik en flot andenplads i Econometric Game i Holland.
Excellence 24.04.2017 KU er Nordens spydspids i Nature og Science Københavns Universitet er den forskningsinstitution i Norden, der udgiver klart mest i verdens to mest eksklusive og toneangivende videnskabelige tidsskrifter.
Nyt Grundforskningscenter: 19.04.2017 Millioner til forskning i kvantenetværk Danmarks Grundforskningsfond er parat til at give op til 62 mio. kr. til etablering af et nyt forskningscenter på Niels Bohr Institutet, der kommer til at hedde Center for Hybrid Quantum Networks eller Center for hybrid…
Nyt Grundforskningscenter: 19.04.2017 Nyt astronomisk center vil afdække det kosmiske daggry Cosmic Dawn Centre (DAWN) er et nyt grundforskningscenter på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet under ledelse af Lektor Sune Toft (NBI), hvis hovedformål er at afdække hvordan og hvornår de første galakser…
X-ray mikroskopi: 11.04.2017 Vigtigt skridt på vejen mod ny malaria medicin En international forskningsgruppe under ledelse af Sergey Kapishnikov fra X-ray and Neutron Science på Niels Bohr Institutet, har med nye teknikker undersøgt røde blodlegemer hos mennesker med malaria.
Eye tracking 07.04.2017 Eye tracking kan være en vej til mere appetitlig ældremad Institut for Fødevarevidenskab (FOOD) ved Københavns Universitet tester i øjeblikket, om eye tracking kan være med til at skabe bedre mad til ældre. Ved at benytte sig af eye tracking, får forskerne viden om, hvad det e…
Målemetoder 07.04.2017 Hurtigmålinger og matematik bekæmper spild i danske biotek-virksomheder Fødevareforskere fra Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet bekæmper spild i dansk biotekindustri med fintfølende måleinstrumenter og matematik. De benytter sig af såkaldte hurtigmetoder, som kan måle…
Teknologi 05.04.2017 Proces Analytisk Teknologi skaber smart produktion Mange produktionsvirksomheder baserer stadig deres produktion på nogle få garvede medarbejdere, der har en stor viden om, hvordan processen skal være, for at slutproduktet er i orden. Det giver flaskehalse og stor…
Antiobiotikaresistens 31.03.2017 Zink giver mere resistens end antibiotika Ny forskning peger på, at zink er en dårlig afløser for tetracyklin i landbruget, fordi zink kan være endnu værre end antibiotika, når det kommer til spredning af antibiotikaresistens.
24.03.2017 Derfor dør bierne - 3 grunde til bidød Insektekspert Annette Bruun Jensen giver tre bud på årsager til bidødelighed.
Vacciner 22.03.2017 Nyt vaccinekoncept skal udrydde frygtet bakteriesygdom hos fisk Forskere fra Københavns Universitet har sammen med en dansk biotekvirksomhed udviklet en ny type vaccine, der skal være med til at udrydde den ubehagelig bakteriesygdom furunkulose både hos vilde og dyrkede havørreder.…
Ny satsning 20.03.2017 En iskerne-forsker, en astrofysiker og en datalog hædres af VILLUM FONDEN Professor Dorthe Dahl- Jensen, professor Jens Hjorth og professor Mikkel Thorup, alle fra SCIENCE -Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, er blandt de 11 danske topforskere, der modtager op…
Gode råd 14.03.2017 Universiteter vil hjælpe virksomheder med at få gavn af fremtidens materialeforskning Hvordan kan små og store danske fabrikker hver især bruge verdens kraftigste neutron- og røntgenmikroskoper til produktudvikling? Det vil forskere på Københavns Universitet, Aarhus Universitet og DTU via LINX-projektet…
Genteknologi 09.03.2017 Ny forskning i plante-transportproteiner overrasker forskere Forskere fra Københavns Universitet har taget et vigtigt skridt mod en forståelse af, hvordan planter udvikler evne til at fragte nye forsvarsstoffer. Resultaterne vil på sigt kunne bruges til at forbedre vores…
Kommercialisering 02.03.2017 KU og Region H samler indsats for teknologioverførsel Et nyt fælles kontor skal løfte indsatsen for at skabe forretning på baggrund af opfindelser fra både universitetet og hovedstadens hospitaler, så forskningen kan komme ud og virke i samfundet.
digital dannelse 28.02.2017 Nyt projekt skal lære unge at forstå mekanismerne bag digital mobning Digital (Ud)Dannelse hedder et nyt forsknings- og undervisningsprojekt, som skal lære elever i folkeskolen og gymnasiet at genkende og modstå de mekanismer på nettet, som kan føre til fx digital mobning og spredning af…
Farvel 27.02.2017 Klimaekspert John R. Porter er aldrig holdt op med at undre sig John R. Porter takker af efter 35 år i afgrødevidenskabens tjeneste. Den 67-årige professor emeritus bliver nu Frankrigs ældste postdoc.
Hyldest 23.02.2017 Matematiker i særklasse får Eliteforsk-pris Torsdag den 23. februar modtager professor Søren Galatius fra Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet en af de fem EliteForsk-priser, som uddannelses- og forskningsministeren uddeler hvert år til fem af…
skovhugst 20.02.2017 Dansk-cambodiansk skovprojekt vinder førstepris i USA Et dansk-cambodiansk skovprojekt har vundet den fornemme pris ”The International Society for Tropical Foresters (ISTF) Innovation Prize 2017”, som uddeles af det anerkendte Yale University i USA. De cambodianske…
Klima 02.02.2017 Verdenskendt klimaekspert bliver ny professor Jens Hesselbjerg Christensen tiltræder som ny professor på Niels Bohr Institutet, NBI, på Københavns Universitet den 1. marts. Som internationalt anerkendt ekspert og en af hovedforfatterne til FNs klimarapport vil Jens…
Slægtsforskning 01.02.2017 Æbleslægtsforskere finder overraskende stamtræ Der er ikke meget dansk over de kendte og elskede danske æblers stamtræ, som vi ellers før har antaget. Selvom sorterne er opstået i Danmark, er mange af dem børn af æblesorter fra andre europæiske lande, viser ny…
Vandkvalitet og biodiversitet 01.02.2017 Hvornår opnås den bedste natur i nye søer? I de sidste 30 år er der skabt omkring 50 nye større søer i Danmark for at forbedre naturen og mindske forureningen af nedstrøms fjorde. De nye søer har beriget landskabet og de rekreative muligheder. Men deres…