fødevareuddannelse 01.09.2016 Mejeriingeniør leder førende biotek-center Direktøren i forsknings- og innovationskonsortiet BIOPRO, Jesper Bryde-Jacobsen, er uddannet mejeriingeniør. Uddannelsen giver ham en solid baggrund for at træffe strategiske beslutninger, som er rodfæstet i en…
Nudging 30.08.2016 Nudging af fødevarer kan få os til at spise sundere Hvad vi vælger at spise til frokost i kantinen og købe ind til aftensmaden afhænger bl.a. af, i hvilken rækkefølge fødevarerne bliver præsenteret for os, og hvor let vi kan få fat i dem. Det konkluderer en forskergruppe…
Klima: 29.08.2016 Forskere opklarer proces til dannelse af skybrud Voldsomt tordenvejr kan ofte forårsage skybrud, som er til stor gene for både mennesker og omgivelser. Hidtil har sådanne ekstreme vejrfænomener været meget dårligt forstået, men ved hjælp af avancerede...
fotosyntese 19.08.2016 Der er nyt under Solen! Bakteriers fotosyntese er på samme tid genial og forræderisk svær at forstå. Nu er det lykkedes et forskerhold med dansk ledelse at finde den sidste brik i et vigtigt puslespil – og dermed opnå et gennembrud indenfor…
Grønlandshajen 11.08.2016 Grønlandshajer lever i flere hundrede år Selvom grønlandshajen med sine mere end 5 m er en af verdens største hajer, er den også blandt de dyr, som forskerne ved allermindst om. Grønlandshajens generelle biologi og levevis har i årevis været mysterier for…
Fødselsdagsinterview 09.08.2016 Fødevare-mikrobernes forsker fylder 60 Louis Pasteur sagde, at mikroberne har det sidste ord, og det er et udsagn, der har vist sig at rumme en stor sandhed, mener professor i fødevaremikrobiologi Susanne Knøchel, der fylder 60 år den 15. august og er en af…
Spøgelsespartikler: 08.08.2016 Den længe jagtede sterile neutrino kan ikke spores En af de mest talrige partikler i universet er de såkaldte spøgelsespartikler, neutrinoer, som farer igennem stort set alt på deres færd gennem universet. Forskerne har identificeret tre typer neutrinoer, men de har søg…
Gennembrud: 02.08.2016 Skånsom kræftbehandling med nanopartikler virker Kræftbehandling baseret på bittesmå nanopartikler, som sprøjtes direkte ind i kræftknuden virker, og kan ødelægge kræften indefra. Forskere fra Niels Bohr Institutet og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet har udviklet e…
Genbank 27.07.2016 Kryonedfrysning skal sikre jordbær for fremtiden Ekstrem nedfrysning af jordbærplanter til minus 195,8 grader skal redde nordens største sortssamling fra virus. Miljø- og Fødevareministeriet har støttet projektet for at bevare den unikke jordbærsamling hos Pometet på…
Droner 26.07.2016 Fotodroner kan effektivisere sprøjtningen Hvorfor sprøjte en hel mark, hvis luftfotos kan vise præcis hvilke områder, der behøver sprøjtning, og hvilke der ikke gør? Dronestudier fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet gør nu denne…
Humane genom 25.07.2016 Principperne for geners kompleksitet I det seneste årti er det gået op for de fleste gen-forskere, at menneskets genom er langt mere kompliceret end tidligere antaget. Gener kan aflæses på så mange forskellige måder, at det i en årrække har været svært at…
Svampedyrkende myrearter 20.07.2016 Historieskrivning i genomsprog: Myrers svampedyrkning gennem 60 millioner år Verdens første landmænd var myrer som udviklede små agerbrug blot få millioner år efter dinosaurerne uddøde. De væsentligste biologiske tilpasninger, som gjorde disse myrer i stand til at udvikle store landbrug med…
Kvantefysik: 15.07.2016 Optisk magnetfeltsmåler kan opfange signaler fra nervesystemet Menneskekroppen bliver styret af elektriske impulser i f.eks. hjernen, hjertet, og nervesystemet. Disse elektriske signaler skaber bittesmå magnetfelter, som læger vil kunne udnytte til at diagnosticere forskellige…
Det Gode Ældreliv 01.07.2016 Maden kan være løftestang for et bedre liv til de ældre Københavns Universitet, SCIENCE, var på Folkemødet 2016 på Bornholm med ”Det Gode Ældreliv” som tema. De tre SCIENCE-institutter: Institut for Fødevarevidenskab (FOOD), Institut for Idræt og Ernæring (NEXS) samt Institu…
Det Gode Ældreliv 01.07.2016 Forskning i mad og fysisk aktivitet kan holde ældre aktive længere Københavns Universitet var på Folkemødet på Bornholm 2016 med en strategisk satsning om at gøre tilværelsen bedre for ældre borgere og spare samfundet for milliarder af kroner. Tre institutter fra Det Natur- og…
Forskningsbevilling 29.06.2016 Millionbevilling til tarmfloraforskning, der potentielt kan forebygge fedme Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet har fra Det Frie Forskningsråd fået 6,3 millioner kroner til at undersøge, om man kan forhindre fedme ved at manipulere tarmfloraen tidligt i livet. Forskningen…
Neurodegenerative sygdomme 29.06.2016 Transplantation af celler kan lindre Huntingtons sygdom Transplantation af raske gliaceller ind i mus med Huntingtons sygdom kan forlænge musenes levetid og mildne sygdommens symptomer Det viser ny forskning fra Københavns Universitet, som netop er publiceret i det…
Klima: 27.06.2016 Advarsel fra fortiden: Fremtidens globale opvarmning kan blive endnu varmere Fremtidens globale opvarmning vil ikke kun afhænge af mængden af udledninger fra menneskeskabte drivhusgasser, men vil også afhænge af klimasystemets følsomhed og respons på feedback-mekanismer.
SE LYS: 23.06.2016 Se lyset! Stor bevilling til Københavns Universitet til selvlysende molekyler Bo Wegge Laursen, professor ved Kemisk Institut og leder af Nano-Science Centeret, har modtaget 6,3 millioner fra Forskningsrådet for Teknologi og Produktion (FTP) til at forske i nye selvlysende farvestoffer.…
Mikroorganismer 23.06.2016 Overvældende høj artsrigdom af bakterieædende mikroorganismer i jorden Til trods for at de normalt er upåagtede, så spiller de millioner af mikroorganismer, som vi hver dag går og træder på, en enorm rolle for stofomsætningen på jorden - en rolle, som er meget større end fx hvalers og…
TRUEDE PLANTER 21.06.2016 Sjældne orkidéer vender hjem til Thailand Den videnskabelige samling af thailandske orkidéer, som i årtier har haft til huse i Botanisk Have, Statens Naturhistoriske Museum, er verdens største uden for Thailand. Mange af arterne her er sjældne eller truede. Nu…
Erhvervssamarbejde 14.06.2016 Forskningsminister åbner rodforskningsanlæg Erhverv og universiteter er gået sammen om at gå i dybden med det nye store anlæg RadiMax, der skal bruges til rodforskning i verdensklasse og udvikling af nye afgrøder ved hjælp af bl.a. underjordiske kameraer. Anlægge…
innovation 13.06.2016 INFUSER vinder Københavns Erhvervspris 2016 INFUSER producerer banebrydende luftrensningsanlæg baseret på forskning fra Kemisk Institut på Københavns Universitet.
NEJ TAK TIL GLOBAL OPVARMNING: 10.06.2016 CO2 fordufter under Islands klipper Meget tyder på at CO2 udledning er en væsentlig årsag til global opvarmning. Men CO2 fra kraftværker og lignende kan på sigt opfanges og deponeres i undergrunden. Her vil CO2'en dog typisk være lettere end omgivelserne…
fødevareforskning for gode ældreliv 10.06.2016 Målrettet mad til ældre skal forhindre underernæring Mad til en voksende gruppe af ældre bør være anderledes end mad til folk, der befinder sig på andre stadier i livet med henblik på at skabe en forøget sundhed. For mens nogle ældre klarer sig glimrende og kan blive ved…