Big Data, DABAI 11.02.2016 Nyt datadrevet forskningscenter DABAI skal tilføre innovation via Big Data DIKU opretter sammen med en række universitets- og virksomhedspartnere et nyt stort datadrevet forskningscenter, DABAI, der skal tilføre samfundet innovation via Big Data
Natur 09.02.2016 Populær ’rewilding’ af naturen kan få negative konsekvenser Der er begrænset videnskabeligt belæg for, at 'rewilding' gavner naturen, og det kan få uforudsete konsekvenser, skriver en række forskere fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima i tidsskriftet Current Biology.
CERN 09.02.2016 Universets ursuppe flyder på CERN Forskere har genskabt universets ursuppe i miniformat ved at kollidere blykerner med ekstrem stor energi i den 27 km lange partikelaccelerator, LHC på CERN. Ursuppen er et såkaldt kvark-gluon-plasma, og forskere fra…
Planteforædling 05.02.2016 Mystiske proteinstrukturer gemmer måske opskriften på stress-resistente afgrøder Den mystiske opførsel hos en særlig gruppe proteiner kan potentielt indeholde redskaber til at udvikle stress-resistente afgrøder. Et nyt forskningsprojekt på Institut for Plante- og Miljøvidenskab vil nu afdække…
Visuel Videnskab 04.02.2016 Universitet inviterer til dyst om dejlige data Kemisk Institut, Københavns Universitet og Det Natur og Biovidenskabelige Fakultet (SCIENCE) inviterer forskere fra alle felter til at deltage i konkurrencen ”Art in Science”...
Forskningsbevilling 04.02.2016 Bedre mad og drikke med proteiner i version 2.0 Proteiner er på grund af deres gode ernæringsmæssige egenskaber på kort tid blevet en meget populær fødevareingrediens. Et nyt forskningsprojekt skal forbedre proteinernes egenskaber og forøge kvaliteten af de fødevarer…
Kemi job 03.02.2016 Kemiker skal lokke mere olie ud af Jorden Ny kemiprofessor skal udforske mere effektive og miljøvenlige muligheder for at udvinde olie og gas...
Klimaforandringer 03.02.2016 Forgifter klimaændringer de kræsne koalaers livret? Klimaforandringerne kan muligvis gøre den truede koala endnu mere truet ved at ændre på næringsværdien og giftniveauet i dens eneste føde – eukalyptusblade. Men med en Villum Young Investigator bevilling på 5 millioner…
Planteforædling 02.02.2016 Forskertalent vil optimere danske afgrøder med skotsk whiskybyg De skotske klippeøer får snart besøg af Sidsel Birkelund Schmidt fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, som er på jagt efter særlige egenskaber i deres gamle byglandracer, som måske kan…
DRIFT 02.02.2016 Ny branchestandard for drift af grønne områder Kvalitetsbeskrivelser for drift af grønne områder 2015 er et nyt nyttigt redskab til driftsstyring og udbud af drift.
Kemisk prisvinder 29.01.2016 Torkil Holm pris for at spænde over kemi og biologi Professor Dimitrios Stamou har modtaget Torkil Holm prisen for arbejde i grænselandet mellem biologi og kemi.
SCIENCE Formidlingspris 2015 26.01.2016 It don´t mean a thing – If it ain´t got the Swing Der var glæde og entusiasme i luften, da lektor i eksperimental partikelfysik, Troels Christian Petersen, på Niels Bohr Institutet modtog ”SCIENCE Formidlingspris 2015” på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet.
Ny planet 25.01.2016 Solsystemets niende planet i sigte To amerikanske forskere mener at have fundet bevis for, at der findes endnu en kæmpeplanet i vores eget solsystem, som vi endnu aldrig har set. Det har længe været kendt, at den lille dværg-planet, Sedna bevægede sig i…
bevillinger fra Villum Fonden 22.01.2016 65 mio. kr. til 10 unge talenter på SCIENCE SCIENCE er topscorer på listen over modtagere af donationer, som VILLUM FONDENs ”Young Investigator Programme” hvert år uddeler til talentfulde unge forskere på danske universiteter og højere læreanstalter. 10 forskere…
TreatFOOD 21.01.2016 Ny viden om underernæring kan redde liv Nye resultater fra et studie i Burkina Faso viser, at små og akut underernærede børn - som man tidligere afskar fra nødhjælp - også har gavn af behandlingen. Derfor bør man give nødhjælpsbehandling til flere…
Planter 05.01.2016 Overraskelse: Planterødder spiser fedtstoffer Til forskernes overraskelse viser nye resultater, at planter kan optage fedtstoffer fra jorden via rødderne. Forskningen, der er publiceret i tidsskriftet Nature Communications, er ledet af Institut for Plante- og…
entreprenørskab 22.12.2015 Et skridt på vejen mod det entreprenørielle universitet Mange af de erhvervs- og samfundssektorer, som SCIENCE uddanner kandidater til, er konstant i udvikling. Både i forhold til, hvilke produkter og services, der tilbydes, men også i forhold til måden, som man producerer o…
Entreprenørskab 21.12.2015 Kast dig ud i det med det samme Det gjorde 29-årige Mia Irene Kristensen, da hun startede egen virksomhed undervejs i studiet fødevarevidenskab på Københavns Universitet. Det er langt fra alle studerende her på SCIENCE, der gør det, som Mia har gjort.…
Mars-udforskning 17.12.2015 Meget højt silicium-indhold overrasker Mars-forskere Nye resultater fra Mars-roveren viser, at nogle klipper i Gale-krateret har et usædvanligt højt indhold af grundstoffet silicium. Da ophobning af silicium typisk kræver en kombination af både varme og vand...
OBSERVATIONER FREMFOR MODELLER 16.12.2015 Indlandsisens afsmeltning i det 20. århundrede – et missing link i FNs klimarapport For første gang nogensinde har klimaforskere fra Center for GeoGenetik ved Statens Naturhistoriske Museum sammen med et team af nationale og internationale forskere dokumenteret tilbagegangen og afsmeltningen af den…
JURATIDENS KLIMA 15.12.2015 Ny viden om voldsom temperaturforandring Geolog Christoph Korte fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet forklarer med sin forskning en større temperaturforandring under Juratiden, som man hidtil ikke har kunnet forstå.
Fødevareinnovation 14.12.2015 ODIN styrker innovation i fødevareindustrien ODIN er et konsortium, der skaber netværk mellem en række produktionsvirksomheder i fx fødevare- og medicinalindustrien og Københavns Universitet. Konsortiet er dannet for fremme innovation via avanceret databehandling…
Kemisk forskning 11.12.2015 Lovende kræftterapi skal styrkes med ny kemisk forklaring Forskere fra Kemisk Institut, Københavns Universitet har opdaget en hidtil ukendt virkemåde for partikelterapi mod cancer.
arrangement 10.12.2015 Virkeligheden er absurd i Cambodja Det indtryk fik man, da skovaktivister fra den cambodianske skovregion Prey Lang torsdag blev hyldet ved et arrangement på Københavns Universitet. Aktivisterne er lige blevet belønnet med FNs prestigefyldte UN Equator…
Mikroorganismer 10.12.2015 Mikroorganismer skal sætte juletræers vækst på turbo Forskningsprojekt bruger mikroorganismer til at booste juletræers vækst og dermed sænke produktionstiden med op mod 20 procent. Projektet, der er ledet af lektor Bjarke Veierskov fra Institut for Plante- og…