Teknologi 05.08.2021 I fremtidens pandemier kan du kramme dine venner via din computer I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra blandt andet Københavns Universitet udvikle en ny teknologi som kan give os oplevelsen af at blive krammet og kærtegnet, selvom vi ikke er fysisk sammen med andre mennesker.
algoritmer 06.07.2021 Dansk opfindelse vil gøre verdens computerservere mere klimavenlige En ny, sublim algoritme udviklet af danske forskere kan mindske ressourceforbruget hos verdens computerservere enormt. Computerservere er en lige så stor klimasynder som den samlede flytrafik, så behovet for grøn…
Klima 01.07.2021 Klimarapport: Boligkøbere glemmer at tjekke risikoen for oversvømmelse Folk opsøger ikke information om risikoen for oversvømmelse, før efter de har købt ny bolig, viser en ny rapport fra Københavns Universitet viser. Rapporten viser også at priserne på boligmarkedet kun påvirkes lidt af…
overvågning 29.06.2021 Startskuddet til den moderne masseovervågning lød under 1. verdenskrig Da først beslutningen om at overvåge danskernes telekommunikation under første verdenskrig var truffet, greb overvågningen om sig: Flere og flere borgere – lovlydige såvel som kriminelle – blev uden deres vidende…
Innovation 24.06.2021 Københavns Universitet får innovationscenterchef Marius Sylvestersen bliver Københavns Universitets første innovationscenterchef med ansvar for et nyoprettet, fælles innovationscenter.
Videoreportage 17.06.2021 Forskere tester virtual reality som redskab til at fremme vaccination 234 tilfældige forbipasserende fik chancen for at prøve et nyt virtual reality-spil, da forskere fra Københavns Universitet besøgte Fælledparken for at teste, hvor effektiv VR-teknologi er i sundhedsoplysningen.
kunstig intelligens 16.06.2021 Algoritme afslører narhvalers mystiske madvaner En algoritme kan forudsige, hvornår narhvaler jager – en indsigt som var tæt på umulig at få før. Det er matematikere og dataloger fra Københavns Universitet, der sammen med havbiologer i Grønland er gået nye veje for a…
miljø 16.06.2021 Olieforurenet jord i Grønland kan renses af bakterier Olie-forurening fra gamle militærbaser i Grønland kan fjernes ved hjælp af naturligt forekommende jordbakterier, viser et stort femårigt forsøg fra Mestersvig i Østgrønland, som Københavns Universitet har bidraget til.
klima 09.06.2021 Ældgamle luftbobler afslører, at Antarktis var langt varmere under sidste istid, end vi troede Tyve tusinde år gamle luftbobler har afsløret, at temperaturerne på Antarktis var markant anderledes under sidste istid, end hvad videnskaben hidtil har troet. Det viser ny forskning, som Københavns Universitet har…
virtual reality 31.05.2021 Derfor går det galt, når du bruger virtual reality YouTube er en skattekiste af folk der skvatter, går ind i vægge og uddeler lussinger, mens de bruger virtual reality. Forskere fra Københavns Universitet har nærstuderet YouTube-videoer for at blive klogere på, hvorfor…
Geologi 26.05.2021 Geologisk gåde er løst: Verdens tag er vokset i højden Der har længe været uenighed om, hvorvidt verdens højeste område, Tibet, faktisk er blevet højere gennem Jordens geologiske historie. Men nu peger forskningsresultater på, at verdens tag ser ud til at have hævet sig med…
mennesker og computere 14.05.2021 Computer kan nu gætte vores præferencer gennem vores hjernesignaler Som de første i verden er et forskerhold fra Københavns Universitet og Helsinki Universitet lykkedes med at få en computer til at forudsige, hvilke præferencer folk har alene baseret på, hvordan deres hjernesignaler…
genomer 12.05.2021 Leoparder er mere forskellige end brunbjørne er fra isbjørne Ny forskning viser, at leoparder fra Afrika og Asien er mere genetisk forskellige end isbjørne og brunbjørne er fra hinanden. Faktisk er leoparderne så forskellige, at der burde være tale om to forskellige arter, lyder…
KLIMA 11.05.2021 Hvedegræs kan sænke CO2-udledning i landbruget markant Hvedegræs har potentiale til at sænke landbrugets udledning af drivhusgasser med op til 10 procent, lyder prognosen i et nyt forskningsprojekt af KU og Carlsberg Laboratorium. Over de næste fem år vil de arbejde på at…
Big Data 27.04.2021 Big Brother er nogle gange dummere end vi tror Ny forskning rejser spørgsmål om værdien af digital overvågning og ’big data’. Faktisk kan traditionelle former for data, der er mindre indgribende over for den enkeltes privatliv, være bedre til at forudse vores adfærd…
Biologi 19.04.2021 Biller der tisser sig selv ihjel kan blive fremtidens skadedyrsbekæmpelse Forskellige billearter har siden oldtiden ædt sig igennem kornlagre og svækket produktionen af fødevarer verden over. Men nu har forskere fra Københavns Universitet opdaget en ny og mere målrettet metode at komme…
Geografi 12.04.2021 Tøende permafrost giver overraskende koldere vandstrømme i Arktis: Kan påvirke fiskebestanden En forsker fra Københavns Universitet har i et nyt studie opdaget, at tøende permafrost i Alaska giver koldere vandstrømme i mindre floder og vandløb. En overraskende konsekvens af klimaforandringerne, som muligvis vil…
Kunstig intelligens 07.04.2021 Topforsker fra USA og 350 millioner kroner skal løfte dansk forskning i kunstig intelligens til nye højder Et nyt pionercenter for forskning i kunstig intelligens forventes at åbne i slutningen af 2021 i København. Ledet af den verdensførende amerikanske AI-forsker, Serge Belongie, og med godt 350 millioner kroner i ryggen,…
rewilding 06.04.2021 Det kan være billigst at lade naturen passe sig selv - men EU-støtte er en kæp i hjulet Omkostningerne ved at forvalte naturområder baseret på rewilding kan være betydeligt mindre end ved traditionel naturpleje. Men EU’s landbrugsstøtteordninger skævvrider konkurrencen. Det er konklusionen i den økonomiske…
SKOV 25.03.2021 Ny dokumentation: Urørt skov er en minimal gevinst for klimaet Påstanden om at urørt skov har en betydelig klimaeffekt, fordi skove med selv meget gamle træer bliver ved med at suge CO2 ud af atmosfæren, bliver nu tilbagevist af forskere fra Københavns Universitet. Argumentet bygge…
algoritmer 10.03.2021 Dansk datalog har udviklet suveræn algoritme til at finde den korteste vej Et af de mest klassiske algoritmiske problemer handler om at beregne den korteste vej mellem to punkter. En mere kompliceret variant af det problem er, når ruten går gennem et netværk, der ændrer sig – det være sig alt…
Dinosaurer 09.03.2021 Lang gåtur: Dinosaurer var 15 mio. år om at komme fra Sydamerika til Grønland Som de første i verden har en forsker fra Københavns Universitet og en forsker fra Columbia University lavet en præcis datering af, hvornår de første planteædende dinosaurer kom til Østgrønland. Resultaterne viser, at…
Teknologi 08.03.2021 Sådan vil robotteknologi påvirke os og vores natur i fremtiden Hvordan vil robotteknologi påvirke dyrelivet i naturen? Vil selvkørende biler skabe mere eller mindre larm i byerne? Og hvordan ser menneskets forhold til naturen ud i fremtiden? Få 170 eksperters bud på, hvordan…
SCIENCE Formidlingspris 2020: 08.03.2021 Prisvindende professor skriver glemte kvinder ind i tech-historien Kvinder sendte den første computer ud i rummet og programmerede legendariske computerspil i 70’erne. Alligevel er kvinderne usynlige i både historien og kulturen omkring datalogi, men det vil professor Pernille Bjørn…
Rumforskning 15.02.2021 Er vi alene? KU-forskere holder vejret i spænding før Mars-landing Forskere fra Københavns Universitet bidrager med flere vigtige elementer til missionen, når NASA-køretøjet Perseverance torsdag aften lander på Mars. Spor af forhistorisk liv er det ultimative mål på missionen.