Big Data 27.04.2021 Big Brother er nogle gange dummere end vi tror Ny forskning rejser spørgsmål om værdien af digital overvågning og ’big data’. Faktisk kan traditionelle former for data, der er mindre indgribende over for den enkeltes privatliv, være bedre til at forudse vores adfærd…
Biologi 19.04.2021 Biller der tisser sig selv ihjel kan blive fremtidens skadedyrsbekæmpelse Forskellige billearter har siden oldtiden ædt sig igennem kornlagre og svækket produktionen af fødevarer verden over. Men nu har forskere fra Københavns Universitet opdaget en ny og mere målrettet metode at komme…
Geografi 12.04.2021 Tøende permafrost giver overraskende koldere vandstrømme i Arktis: Kan påvirke fiskebestanden En forsker fra Københavns Universitet har i et nyt studie opdaget, at tøende permafrost i Alaska giver koldere vandstrømme i mindre floder og vandløb. En overraskende konsekvens af klimaforandringerne, som muligvis vil…
Kunstig intelligens 07.04.2021 Topforsker fra USA og 350 millioner kroner skal løfte dansk forskning i kunstig intelligens til nye højder Et nyt pionercenter for forskning i kunstig intelligens forventes at åbne i slutningen af 2021 i København. Ledet af den verdensførende amerikanske AI-forsker, Serge Belongie, og med godt 350 millioner kroner i ryggen,…
rewilding 06.04.2021 Det kan være billigst at lade naturen passe sig selv - men EU-støtte er en kæp i hjulet Omkostningerne ved at forvalte naturområder baseret på rewilding kan være betydeligt mindre end ved traditionel naturpleje. Men EU’s landbrugsstøtteordninger skævvrider konkurrencen. Det er konklusionen i den økonomiske…
SKOV 25.03.2021 Ny dokumentation: Urørt skov er en minimal gevinst for klimaet Påstanden om at urørt skov har en betydelig klimaeffekt, fordi skove med selv meget gamle træer bliver ved med at suge CO2 ud af atmosfæren, bliver nu tilbagevist af forskere fra Københavns Universitet. Argumentet bygge…
algoritmer 10.03.2021 Dansk datalog har udviklet suveræn algoritme til at finde den korteste vej Et af de mest klassiske algoritmiske problemer handler om at beregne den korteste vej mellem to punkter. En mere kompliceret variant af det problem er, når ruten går gennem et netværk, der ændrer sig – det være sig alt…
Dinosaurer 09.03.2021 Lang gåtur: Dinosaurer var 15 mio. år om at komme fra Sydamerika til Grønland Som de første i verden har en forsker fra Københavns Universitet og en forsker fra Columbia University lavet en præcis datering af, hvornår de første planteædende dinosaurer kom til Østgrønland. Resultaterne viser, at…
Teknologi 08.03.2021 Sådan vil robotteknologi påvirke os og vores natur i fremtiden Hvordan vil robotteknologi påvirke dyrelivet i naturen? Vil selvkørende biler skabe mere eller mindre larm i byerne? Og hvordan ser menneskets forhold til naturen ud i fremtiden? Få 170 eksperters bud på, hvordan…
SCIENCE Formidlingspris 2020: 08.03.2021 Prisvindende professor skriver glemte kvinder ind i tech-historien Kvinder sendte den første computer ud i rummet og programmerede legendariske computerspil i 70’erne. Alligevel er kvinderne usynlige i både historien og kulturen omkring datalogi, men det vil professor Pernille Bjørn…
Rumforskning 15.02.2021 Er vi alene? KU-forskere holder vejret i spænding før Mars-landing Forskere fra Københavns Universitet bidrager med flere vigtige elementer til missionen, når NASA-køretøjet Perseverance torsdag aften lander på Mars. Spor af forhistorisk liv er det ultimative mål på missionen.
Forskning 12.02.2021 Mælkevejen kan myldre med planeter med oceaner og kontinenter som Jordens Jorden, Venus og Mars blev skabt af små støvpartikler med is og kulstof, lyder det i nyt studie fra Københavns Universitet. Opdagelsen baner vej for, at Mælkevejen kan være fyldt med vandholdige planeter.
Klima 09.02.2021 Den arktiske permafrost udleder mere CO2 end vi troede Der kan være større CO2-udledning forbundet med den smeltende permafrost i Arktis end hidtil antaget. Et internationalt forskerhold med en forsker fra Københavns Universitet har opdaget, at bakterier i jorden frigiver…
DATALOGI 05.02.2021 Computer fortæller om man dør af COVID-19 Ved hjælp af patientdata kan kunstig intelligens med 90 procent nøjagtighed vurdere, om folk vil dø af COVID-19 eller ej, viser ny forskning fra Københavns Universitet. BMI, køn og højt blodtryk er blandt de tungest…
evolution 04.02.2021 Ny forskning overrasker: Vi ligner primitive fisk mere, end vi troede At lunger og lemmer var nyskabelser, der kom med hvirveldyrenes overgang fra vand til land, er den almindelige opfattelse hos mange. Men faktisk fandtes det genetiske grundlag for lunger og lemmer allerede i en af vores…
plantevidenskab 28.01.2021 Dannelsen af træ kan nu følges i real-time – kan måske gavne klimaet og byggebranchen i fremtiden Med en genteknologisk metode er det nu for første gang muligt at se, hvordan veddet inde i planter bliver bygget. Den nye forskning i planters cellevægge udført af bl.a. Københavns Universitet åbner op for at skabe…
insekter 19.01.2021 Ny invasiv bladlus fundet på æbletræer i Danmark Bladlusen Aphis spiraecola er et invasivt skadedyr, som nu for første gang er opdaget i Danmark af forskere fra Københavns Universitet. Udbredelsen af bladlusen er endnu ukendt, men den kan blive et besværligt skadedyr…
evolution 06.01.2021 Sådan er verdens mærkeligste pattedyr blevet så bizart Næbdyret er ofte blevet kåret som verdens mærkeligste pattedyr. Det lille ande-bæver-agtige dyr fra Australien har nemlig et væld af bizarre kendetegn. Det lægger fx æg i stedet for at føde unger, sveder mælk ud gennem…
fødevarevidenskab 23.12.2020 Danske og kinesiske tunger smager broccoli og chokolade forskelligt Studier fra Københavns Universitet viser, at danskere ikke er lige så gode til at smage bitre smage som kinesere. Forskningen tyder på, at det hænger sammen med, at danskeres og kineseres tunger er anatomisk forskellige…
SKOV 22.12.2020 Tørke, virus og flere veje: Her er tendenserne, der vil påvirke verdens skove En række eksperter sætter i nyt KU-studie fokus på de største tendenser, der vil præge verdens skove og dermed også menneskene omkring dem i de næste ti år. Blandt tendenserne er bl.a. tørke, virusudbrud og en ekstrem…
klima 16.12.2020 Når havisen forsvinder i Arktis påvirkes plantevæksten på land Center for Permafrost ved Københavns Universitet er med i et nyt studie, der viser, at plantevæksten i de isfrie områder i Grønland og i resten af Arktis påvirkes meget forskelligt af havisens tilbagetrækning.
Kvantefysik 09.12.2020 Stort gennembrud: Danske forskere kan nu nå ‘quantum advantage’ Forskere fra Københavns Universitet er nu så langt fremme med deres kvanteteknologi, at klassisk computerteknologi ikke længere kan følge med. De har udviklet en chip, som med økonomisk hjælp kan skaleres op og bruges…
Mobilitet 19.11.2020 Forskere sætter menneskers bevægelsesmønstre på ny formel Forskere ved DTU og KU har udviklet en model, som både giver ny viden om mobilitet og bygger bro mellem natur- og samfundsvidenskab. Modellen er netop offentliggjort i Nature.
mikrobiologi 19.11.2020 Mikroorganismer i sengen kan måske gavne børns sundhed I det største studie af sin slags har forskere fra Københavns Universitet i samarbejde med Dansk BørneAstma Center ved Herlev og Gentofte Hospital fundet en sammenhæng mellem de mikroorganismer, der lever i støvet i…
Energi 17.11.2020 Rapport: Set i bakspejlet har afbrænding af træ på varmeværker givet klimabesparelser En ny rapport fra Københavns Universitet viser, at afbrændingen af træ er markant mere klimavenlig end kul og lidt mere klimavenlig end naturgas i det lange løb. Forskerne har for første gang sat tal på, hvad 10 danske…