sund aldring 26.08.2020 Unge og ældre tager deres kropsalder med et gran salt De mange nye muligheder for at måle vores alder og sundhedstilstand behøver ikke at blive det målingstyranni, som mange frygter. Personer, der får målt deres kropsalder hos fitnesscentre og på arbejdspladser, bruger dem…
statistik 26.08.2020 Danmarks bedste matematikspeciale handlede om statistisk analyse af DNA-spor i drabssager Nye resultater i drabssag og forklaring af problemer ved DNA-identifikation indbringer Malte Bødkergaard Nielsen, kandidat fra Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet, prisen for årets bedste…
Brintbiler 25.08.2020 Brintbilen kan snart blive en global standardbil I dag kører der ca. en milliard biler rundt i verdens gader. Kun et fåtal er dem kører på brint. Det kan der snart ændres på takket være et gennembrud fra forskere på Købehavns Universitet. De har udviklet en ny…
Teknologi & Mennesker 04.08.2020 Fitness-ure skaber nyttig viden, men gør patienter mere bekymrede Hvordan påvirker det os, når vi går og måler vores søvn, motion og puls via diverse apps og fitness-ure? Selvmåleriet kan skabe en bedre forståelse af vores helbred, men gør os samtidig mere bekymrede, lyder konklusione…
Teknologi 16.07.2020 Overvågning af fiskere sikrer torsk fra at ryge overbord Overvågning af fiskere, har generelt flere fordele end ulemper, lyder konklusionen i et stort internationalt studie med forskere fra bl.a. Københavns Universitet. Metoden bidrager nemlig til, at reglerne for at smide…
Kemi 13.07.2020 Sådan får vasketøj tørret i solen sin dejlige duft Forskere i atmosfærisk kemi undrede sig over, hvorfor vasketøj, tørret udenfor i solen, dufter så godt og begyndte at hænge håndklæder til tørre uden for kemi-bygningen på Københavns Universitet i et atypisk eksperiment…
fysik 09.07.2020 Isboringer fra Grønland kobler vulkanudbrud til mystisk periode med ekstrem kulde i det antikke Rom Kulde, hungersnød og store omvæltninger i Romerriget og Egypten, da Cæsar blev myrdet i år 44 f.v.t., har længe været omgærdet med mystik. Men nu har forskere fra Københavns Universitet og flere andre lande, fundet…
Insekter 06.07.2020 De første forskere med speciale i insektsygdomme uddannes fra KU Københavns Universitet skal i et samarbejde mellem insektindustrien og andre europæiske universiteter uddanne de første forskere med speciale i insektsygdomme. Forskerne skal hjælpe den voksende insektindustri med at…
INDLÆRING 01.07.2020 Mobilbrug i undervisningen skader ikke indlæring Et stort forskningsprojekt blandt universitetsstuderende afslører, at brug af mobiltelefoner i undervisningssituationer ikke har en negativ indflydelse på indlæringen.
Matematik 29.06.2020 Coronavirussens stamtræ kan afsløre nye smitteveje Forskere fra Københavns Universitet har identificeret coronasmitteveje med utraditionelle metoder: Et avanceret stamtræ over virussens udvikling kan give et meget præcist overblik over smittens spredning fra udlandet in…
PLANTEBIOLOGI 12.06.2020 Forskere opdager mekanismer bag naturens måske største erektion - som ikke er særlig stor I planteriget vokser han-pollenets kønsorgan til op mod tusinde gange sin egen længde og lugter sig frem til hunnens æg blot for at kunne aflevere sine to sædceller. Nu er forskere fra Københavns Universitet blevet…
PLANTEBIOLOGI 11.06.2020 Nyopdaget gen i planter kan booste fosfor-optag Forskere fra Københavns Universitet har opdaget et vigtigt gen i planter, som kan bane vejen for, at landbrugsafgrøder i højere grad indgår underjordisk samarbejde med svampe, som giver dem større rodnet og hjælper dem…
NYE ARTER 18.05.2020 Ny bizar art opdaget på… Twitter Den har fået navnet Troglomyces twitteri. Den nye svampeart, der er tale om, er nemlig blevet opdaget intet andet sted end på Twitter. Det er forskere fra Københavns Universitet, der står bag opdagelsen af den unikke…
Teknologi 13.05.2020 3D-gennembrud: Nu kan alle printe en interaktiv model af hjernen En ny metode udviklet af forskere på Københavns Universitet gør det muligt for alle at printe interaktive ting i 3D. Det kan for eksempel være modeller af hjernen, som lærere i fremtiden kan bruge som redskab i…
Bynatur 12.05.2020 Flere byboere søger grønne fællesskaber Grønne fællesskaber pibler frem, og næsten halvdelen af befolkningen i byerne har deltaget i eller været med til at arrangere rekreativt grønt byliv, viser ny undersøgelse.
PLANTEBIOLOGI 08.05.2020 Forskere: Vi kan ikke regne med at de modne skove optager vores ekstra CO2 Et internationalt forskerhold med forskere fra Københavns Universitet har i Australien fundet nye beviser for, at de modne skove har begrænsninger, når det handler om at omsætte de stigende CO2 koncentrationer i…
PLANTEBIOLOGI 07.05.2020 Ny forskning vil måske omskrive biologibøgerne: Grønne planter henter kulstof ved hjælp af svampe En ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at op imod 40 procent af alle plantearter får en del af deres kulstof fra svampe, der lever i deres rødder. Studiet ændrer dermed på den hidtidige opfattelse af, at…
Vedvarende energi 30.04.2020 Halvdelen af Danmark kan varmes op af vand fra undergrunden Under den danske muld ligger et kæmpe uudnyttet potentiale. Varmt vand fra undergrunden kan nemlig bruges til at dække op til halvdelen af Danmarks varmebehov, viser en omfattende kortlægning, udarbejdet af bl.a.…
landbrug 28.04.2020 Afgrøder sået i ensartet mønster giver højere udbytte og mindre miljøpåvirkning Hvis landmændene sår hvede, majs, soja og andre afgrøder i mere ensartede mønstre end de gør i dag, får de både et større udbytte og mindre ukrudt, lyder det fra forskere fra Københavns Universitet. Den mere præcise…
Kvantefysik 22.04.2020 Kvanteforskning kombinerer to idéer og finder nye veje til topologisk superledning Forskere fra Københavns Universitet har opdaget en ny måde at skabe topologiske superledere på. Den kan vise sig at være et brugbart fundament for udviklingen af qubits til kvanteinformation i fremtiden.
Fødevarer 21.04.2020 Håndholdt gadget opdager madforgiftning dobbelt så hurtigt og 200 gange billigere Det tager typisk flere døgn eller uger at finde smittekilden til et udbrud af madforgiftning. Men nu har forskere fra Københavns Universitet opfundet en metode, som kan gøre arbejdet mindst dobbelt så hurtigt og 200…
CRISPR 03.04.2020 Forskningsgennembrud: Mennesker var ikke de første, der udnyttede CRISPR til egne formål Vi mennesker er langt fra de første til at udnytte CRISPR. Det viser banebrydende forskning fra Københavns Universitet, som er med til at redefinere, hvad CRISPR faktisk er. Forskerne har nemlig opdaget, at primitive…
Coronavirus 02.04.2020 Kunstig intelligens skal forudsige corona-patienters risiko for respirator Ved hjælp af kunstig intelligens er eksperter fra Københavns Universitet i gang med at lave computermodeller, der skal beregne risikoen for, at en coronapatient får brug for intensiv behandling og respirator. Det nye…
matematik 01.04.2020 Overblik over corona-pandemien: Her er appen, du mangler Tre ph.d.-studerende fra Københavns Universitet har udviklet en interaktiv app, der gør det let at få overblik over, hvordan corona-pandemien spreder sig i Danmark og andre lande. Derudover forsøger appen at estimere…
Biodiversitet 31.03.2020 Næste store masseudryddelse på vej På bare 60-70 år har vi mennesker forandret livet på denne jord radikalt. Gennemsnitstemperaturen stiger, det vilde liv forsvinder, og ifølge forskerne står vi midt i den 6. massedød.