mikrobiologi 19.11.2020 Mikroorganismer i sengen kan måske gavne børns sundhed I det største studie af sin slags har forskere fra Københavns Universitet i samarbejde med Dansk BørneAstma Center ved Herlev og Gentofte Hospital fundet en sammenhæng mellem de mikroorganismer, der lever i støvet i…
Energi 17.11.2020 Rapport: Set i bakspejlet har afbrænding af træ på varmeværker givet klimabesparelser En ny rapport fra Københavns Universitet viser, at afbrændingen af træ er markant mere klimavenlig end kul og lidt mere klimavenlig end naturgas i det lange løb. Forskerne har for første gang sat tal på, hvad 10 danske…
PLANTEBIOLOGI 10.11.2020 Sådan blev mos en af de mest udbredte planter på kloden Forskere fra Københavns Universitet har opdaget, at mosser rejser med de globale vindsystemer langs jordens breddegrad og spreder sig til tage, fortove og græsplæner verden over, og så langt væk som til Antarktis. Ny…
kunstig intelligens 05.11.2020 Verdens proteinforskere får nu tiltrængt hjælp fra dansk AI-værktøj At sortere kæmpe datamængder er en flaskehals i proteinforskning – et felt, som bl.a. er afgørende for at udnytte genteknologien CRISPR og forstå sygdomme som cancer, Alzheimers og Parkinsons. Nu har forskere fra…
kunstig intelligens 03.11.2020 Studerende opfinder værktøj, der forudsiger algoritmers CO2-aftryk I forskerkredse anslår man, at kunstig intelligens - som ellers er udpeget som et effektivt våben mod klimaforandringer - bliver en af de største CO2-syndere, hvis den nuværende tendens fortsætter. For at skabe…
Teknologi 28.10.2020 Forskere om design af jobcenter-algoritmer: At få et job er ikke altid det rigtige mål Algoritmer, der vurderer borgeres risiko for at gå ledige, afprøves i øjeblikket i en række danske kommuner. Men at få et job er ikke det eneste relevante mål for en ledig og dermed heller ikke for algoritmen, lyder…
egyptologi 26.10.2020 De gamle egyptere brugte bly til at tørre blækket på deres papyri Forskere fra Københavns Universitet har analyseret 12 papyrusfragmenter med røntgenmikroskopi og opdaget, at blækket på fragmenterne indeholder hidtil ukendte blyforbindelser. Forskerne mener, at blyet er blevet brugt…
TRÆER 18.10.2020 Kunstig intelligens afslører flere hundrede millioner træer i Sahara Der er langt flere træer i den vestafrikanske del af Sahara, end de fleste hidtil har troet. Med en kombination af kunstig intelligens og detaljerede satellitbilleder er det lykkedes et forskerhold anført af Københavns…
Corona 17.10.2020 Coronahjælp: Danske fysikere udvikler effektivt værktøj til at forudsige sygdomsspredning Hvor meget skal man lukke ned, når der opstår et nyt udbrud af Corona? Skal man øge testkapaciteten? Og hvor hurtigt skal man lave testopsporing? Fysikere fra Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet har udvikle…
Ny prorektor 30.09.2020 Professor i sociale data bliver prorektor Professor David Dreyer Lassen tiltræder 1. januar en nyoprettet stilling som prorektor ved Københavns Universitet. Han skal blandt andet stå i spidsen for forskning, innovation og de overordnede relationer til fonde og…
Kemi 23.09.2020 Kemiker omdanner havvand til drikkevand ved hjælp af CO2 En kemiker fra Københavns Universitet har opfundet en banebrydende, grøn teknologi, som på få minutter kan omdanne havvand til drikkevand ved hjælp af C02. Planen er at bruge teknologien, der udskifter el med CO2, i båd…
Kvantefysik 22.09.2020 Slut med at prøve sig frem: Kvantesimulator skal finde medicin der virker I dag er det i høj grad ’trial and error’, når der udvikles ny medicin. Men med sin enorme regnekraft forventes kvantecomputeren at kunne løse komplekse og vigtige problemer inden for medicin, biologi og kemi og gøre de…
dataficering 03.09.2020 Forskere skal kortlægge hverdagens digitale datastrømme i Danmark og EU Forskningsprojektet Datafied Living skal de næste fem år kortlægge de mange digitale fodspor, vi hver især afsætter i vores hverdagsliv – hjemme hos os selv, på arbejdspladsen og ude i samfundet – og samtidig undersøge,…
sund aldring 26.08.2020 Unge og ældre tager deres kropsalder med et gran salt De mange nye muligheder for at måle vores alder og sundhedstilstand behøver ikke at blive det målingstyranni, som mange frygter. Personer, der får målt deres kropsalder hos fitnesscentre og på arbejdspladser, bruger dem…
statistik 26.08.2020 Danmarks bedste matematikspeciale handlede om statistisk analyse af DNA-spor i drabssager Nye resultater i drabssag og forklaring af problemer ved DNA-identifikation indbringer Malte Bødkergaard Nielsen, kandidat fra Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet, prisen for årets bedste…
Brintbiler 25.08.2020 Brintbilen kan snart blive en global standardbil I dag kører der ca. en milliard biler rundt i verdens gader. Kun et fåtal er dem kører på brint. Det kan der snart ændres på takket være et gennembrud fra forskere på Købehavns Universitet. De har udviklet en ny…
Teknologi & Mennesker 04.08.2020 Fitness-ure skaber nyttig viden, men gør patienter mere bekymrede Hvordan påvirker det os, når vi går og måler vores søvn, motion og puls via diverse apps og fitness-ure? Selvmåleriet kan skabe en bedre forståelse af vores helbred, men gør os samtidig mere bekymrede, lyder konklusione…
Teknologi 16.07.2020 Overvågning af fiskere sikrer torsk fra at ryge overbord Overvågning af fiskere, har generelt flere fordele end ulemper, lyder konklusionen i et stort internationalt studie med forskere fra bl.a. Københavns Universitet. Metoden bidrager nemlig til, at reglerne for at smide…
Kemi 13.07.2020 Sådan får vasketøj tørret i solen sin dejlige duft Forskere i atmosfærisk kemi undrede sig over, hvorfor vasketøj, tørret udenfor i solen, dufter så godt og begyndte at hænge håndklæder til tørre uden for kemi-bygningen på Københavns Universitet i et atypisk eksperiment…
fysik 09.07.2020 Isboringer fra Grønland kobler vulkanudbrud til mystisk periode med ekstrem kulde i det antikke Rom Kulde, hungersnød og store omvæltninger i Romerriget og Egypten, da Cæsar blev myrdet i år 44 f.v.t., har længe været omgærdet med mystik. Men nu har forskere fra Københavns Universitet og flere andre lande, fundet…
Insekter 06.07.2020 De første forskere med speciale i insektsygdomme uddannes fra KU Københavns Universitet skal i et samarbejde mellem insektindustrien og andre europæiske universiteter uddanne de første forskere med speciale i insektsygdomme. Forskerne skal hjælpe den voksende insektindustri med at…
INDLÆRING 01.07.2020 Mobilbrug i undervisningen skader ikke indlæring Et stort forskningsprojekt blandt universitetsstuderende afslører, at brug af mobiltelefoner i undervisningssituationer ikke har en negativ indflydelse på indlæringen.
Matematik 29.06.2020 Coronavirussens stamtræ kan afsløre nye smitteveje Forskere fra Københavns Universitet har identificeret coronasmitteveje med utraditionelle metoder: Et avanceret stamtræ over virussens udvikling kan give et meget præcist overblik over smittens spredning fra udlandet in…
PLANTEBIOLOGI 12.06.2020 Forskere opdager mekanismer bag naturens måske største erektion - som ikke er særlig stor I planteriget vokser han-pollenets kønsorgan til op mod tusinde gange sin egen længde og lugter sig frem til hunnens æg blot for at kunne aflevere sine to sædceller. Nu er forskere fra Københavns Universitet blevet…
PLANTEBIOLOGI 11.06.2020 Nyopdaget gen i planter kan booste fosfor-optag Forskere fra Københavns Universitet har opdaget et vigtigt gen i planter, som kan bane vejen for, at landbrugsafgrøder i højere grad indgår underjordisk samarbejde med svampe, som giver dem større rodnet og hjælper dem…