NYE ARTER 18.05.2020 Ny bizar art opdaget på… Twitter Den har fået navnet Troglomyces twitteri. Den nye svampeart, der er tale om, er nemlig blevet opdaget intet andet sted end på Twitter. Det er forskere fra Københavns Universitet, der står bag opdagelsen af den unikke…
Teknologi 13.05.2020 3D-gennembrud: Nu kan alle printe en interaktiv model af hjernen En ny metode udviklet af forskere på Københavns Universitet gør det muligt for alle at printe interaktive ting i 3D. Det kan for eksempel være modeller af hjernen, som lærere i fremtiden kan bruge som redskab i…
Bynatur 12.05.2020 Flere byboere søger grønne fællesskaber Grønne fællesskaber pibler frem, og næsten halvdelen af befolkningen i byerne har deltaget i eller været med til at arrangere rekreativt grønt byliv, viser ny undersøgelse.
PLANTEBIOLOGI 08.05.2020 Forskere: Vi kan ikke regne med at de modne skove optager vores ekstra CO2 Et internationalt forskerhold med forskere fra Københavns Universitet har i Australien fundet nye beviser for, at de modne skove har begrænsninger, når det handler om at omsætte de stigende CO2 koncentrationer i…
PLANTEBIOLOGI 07.05.2020 Ny forskning vil måske omskrive biologibøgerne: Grønne planter henter kulstof ved hjælp af svampe En ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at op imod 40 procent af alle plantearter får en del af deres kulstof fra svampe, der lever i deres rødder. Studiet ændrer dermed på den hidtidige opfattelse af, at…
Vedvarende energi 30.04.2020 Halvdelen af Danmark kan varmes op af vand fra undergrunden Under den danske muld ligger et kæmpe uudnyttet potentiale. Varmt vand fra undergrunden kan nemlig bruges til at dække op til halvdelen af Danmarks varmebehov, viser en omfattende kortlægning, udarbejdet af bl.a.…
landbrug 28.04.2020 Afgrøder sået i ensartet mønster giver højere udbytte og mindre miljøpåvirkning Hvis landmændene sår hvede, majs, soja og andre afgrøder i mere ensartede mønstre end de gør i dag, får de både et større udbytte og mindre ukrudt, lyder det fra forskere fra Københavns Universitet. Den mere præcise…
Kvantefysik 22.04.2020 Kvanteforskning kombinerer to idéer og finder nye veje til topologisk superledning Forskere fra Københavns Universitet har opdaget en ny måde at skabe topologiske superledere på. Den kan vise sig at være et brugbart fundament for udviklingen af qubits til kvanteinformation i fremtiden.
Fødevarer 21.04.2020 Håndholdt gadget opdager madforgiftning dobbelt så hurtigt og 200 gange billigere Det tager typisk flere døgn eller uger at finde smittekilden til et udbrud af madforgiftning. Men nu har forskere fra Københavns Universitet opfundet en metode, som kan gøre arbejdet mindst dobbelt så hurtigt og 200…
CRISPR 03.04.2020 Forskningsgennembrud: Mennesker var ikke de første, der udnyttede CRISPR til egne formål Vi mennesker er langt fra de første til at udnytte CRISPR. Det viser banebrydende forskning fra Københavns Universitet, som er med til at redefinere, hvad CRISPR faktisk er. Forskerne har nemlig opdaget, at primitive…
Coronavirus 02.04.2020 Kunstig intelligens skal forudsige corona-patienters risiko for respirator Ved hjælp af kunstig intelligens er eksperter fra Københavns Universitet i gang med at lave computermodeller, der skal beregne risikoen for, at en coronapatient får brug for intensiv behandling og respirator. Det nye…
matematik 01.04.2020 Overblik over corona-pandemien: Her er appen, du mangler Tre ph.d.-studerende fra Københavns Universitet har udviklet en interaktiv app, der gør det let at få overblik over, hvordan corona-pandemien spreder sig i Danmark og andre lande. Derudover forsøger appen at estimere…
Biodiversitet 31.03.2020 Næste store masseudryddelse på vej På bare 60-70 år har vi mennesker forandret livet på denne jord radikalt. Gennemsnitstemperaturen stiger, det vilde liv forsvinder, og ifølge forskerne står vi midt i den 6. massedød.
Virus 12.03.2020 Virologer følger med i, hvilke coronavirus der forekommer hos danske dyr Forskere fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut har kortlagt hvilke forskellige coronavirus der forekommer i danske dyr. Forfatterne understreger, at disse virus er ufarlige for mennesker.
geologi 11.03.2020 En gåde om Jorden er løst: Nu ved vi, hvor oceanerne kommer fra En stor gåde om vores klode er nu opklaret. Nu er det nemlig bevist, hvor oceanerne kommer fra. Beviset findes i milliarder år gamle klipper, der er indsamlet i Grønland af en dansk forsker fra Københavns Universitet.
Fødevareforskning 05.03.2020 Sammensætningen af urin kan relateres til økonomisk status Forskere fra Københavns Universitet har vist en sammenhæng mellem fattige og riges kostvaner og et fingeraftryk i deres stofskifte, som kan spores i urinen. Urinprøver fra over 1300 mennesker på tværs af fem europæiske…
04.03.2020 Ny teknologi ind i den juridiske uddannelse Med en bevilling fra Styrelsen for Forskning og Uddannelse kan undervisere på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet fremover tage et teknosofikum, som lærer dem at tænke nye teknologier ind i de juridiske fag…
04.03.2020 Bevilling til tværfagligt forskningsprojekt om platformsarbejde i Danmark Udvikling, muligheder og udfordringer i et juridisk og sociologisk perspektiv.
biodiversitet 03.03.2020 Stigning i USA’s ulovlige handel med vilde dyr: Bjørne og krokodiller er populære - færre køber elfenben og tigerskind Amerikanerne forsøger at købe flere ulovlige dele fra vilde dyr end nogensinde. Det er bl.a. bjørnetrofæer, krokodiller og eksotiske fugle, som er eftertragtede i USA, mens handlen med elefanter og kattedyr er faldet,…
JOBTREND 25.02.2020 Det danske jobmarked skriger på en ny slags data-eksperter Danske virksomheder eftersøger i stor stil ansatte med samfundsvidenskabelige uddannelser, der også kan håndtere avanceret dataanalyse. Måned for måned stiger antallet af jobopslag, som efterlyser folk med kompetencer…
Klima 14.02.2020 Forskere: Grønne fælleskaber kan være en drivkraft for klimavenlighed Tværfagligt forskningsprojekt har undersøgt CO2-fodaftryk hos danskere i og uden for grønne fællesskaber. Forskerne finder blandt andet, at medlemmerne ser ud til at blive mere klimavenlige, jo længere de har været med …
Datalogi 12.02.2020 Det er længden og ikke tykkelsen der tæller: Folk med lang tommelfinger rammer oftere forkert på telefonen Folk med lange tommelfingre har sværere ved at ramme rigtigt på telefoner med touch-skærm. Faktisk kan lange tommelfingre i sig selv forklare 12 procent af de berøringsfejl, som folk laver på smartphones. Det viser…
Global udvikling 03.02.2020 Historiske uligheder og usikre jordrettigheder skaber problemer i Patagoniens nationalparker Systematisk undertrykkelse gennem chikane, vold og bureaukrati. Sådan oplever familier hverdagen i hænderne på en magtfuld nationalpark i den argentinske region Patagonien. For 100 år siden blev de budt velkommen og fik…
Genetik 16.01.2020 Et søuhyres arvemasse Kæmpeblæksprutten er en gådefuld gigant, men i et studie ledet af Københavns Universitet er det lykkedes at sekventere det sagnomspundne havdyrs fulde genom. Det giver nye muligheder for at kaste lys over blækspruttens…
KUNSTIG INTELLIGENS: 21.12.2019 Intelligent alarm skal i fremtiden hjælpe læger med at forudse hjerteanfald Forskere fra Københavns Universitet tester i øjeblikket en ny alarm, som i fremtiden skal hjælpe læger på landets hospitaler med at forudsige, om patienter med pacemaker eller hjertestarter får et alvorligt…