Virus 12.03.2020 Virologer følger med i, hvilke coronavirus der forekommer hos danske dyr Forskere fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut har kortlagt hvilke forskellige coronavirus der forekommer i danske dyr. Forfatterne understreger, at disse virus er ufarlige for mennesker.
geologi 11.03.2020 En gåde om Jorden er løst: Nu ved vi, hvor oceanerne kommer fra En stor gåde om vores klode er nu opklaret. Nu er det nemlig bevist, hvor oceanerne kommer fra. Beviset findes i milliarder år gamle klipper, der er indsamlet i Grønland af en dansk forsker fra Københavns Universitet.
Fødevareforskning 05.03.2020 Sammensætningen af urin kan relateres til økonomisk status Forskere fra Københavns Universitet har vist en sammenhæng mellem fattige og riges kostvaner og et fingeraftryk i deres stofskifte, som kan spores i urinen. Urinprøver fra over 1300 mennesker på tværs af fem europæiske…
04.03.2020 Ny teknologi ind i den juridiske uddannelse Med en bevilling fra Styrelsen for Forskning og Uddannelse kan undervisere på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet fremover tage et teknosofikum, som lærer dem at tænke nye teknologier ind i de juridiske fag…
04.03.2020 Bevilling til tværfagligt forskningsprojekt om platformsarbejde i Danmark Udvikling, muligheder og udfordringer i et juridisk og sociologisk perspektiv.
biodiversitet 03.03.2020 Stigning i USA’s ulovlige handel med vilde dyr: Bjørne og krokodiller er populære - færre køber elfenben og tigerskind Amerikanerne forsøger at købe flere ulovlige dele fra vilde dyr end nogensinde. Det er bl.a. bjørnetrofæer, krokodiller og eksotiske fugle, som er eftertragtede i USA, mens handlen med elefanter og kattedyr er faldet,…
JOBTREND 25.02.2020 Det danske jobmarked skriger på en ny slags data-eksperter Danske virksomheder eftersøger i stor stil ansatte med samfundsvidenskabelige uddannelser, der også kan håndtere avanceret dataanalyse. Måned for måned stiger antallet af jobopslag, som efterlyser folk med kompetencer…
Klima 14.02.2020 Forskere: Grønne fælleskaber kan være en drivkraft for klimavenlighed Tværfagligt forskningsprojekt har undersøgt CO2-fodaftryk hos danskere i og uden for grønne fællesskaber. Forskerne finder blandt andet, at medlemmerne ser ud til at blive mere klimavenlige, jo længere de har været med …
Datalogi 12.02.2020 Det er længden og ikke tykkelsen der tæller: Folk med lang tommelfinger rammer oftere forkert på telefonen Folk med lange tommelfingre har sværere ved at ramme rigtigt på telefoner med touch-skærm. Faktisk kan lange tommelfingre i sig selv forklare 12 procent af de berøringsfejl, som folk laver på smartphones. Det viser…
Global udvikling 03.02.2020 Historiske uligheder og usikre jordrettigheder skaber problemer i Patagoniens nationalparker Systematisk undertrykkelse gennem chikane, vold og bureaukrati. Sådan oplever familier hverdagen i hænderne på en magtfuld nationalpark i den argentinske region Patagonien. For 100 år siden blev de budt velkommen og fik…
Genetik 16.01.2020 Et søuhyres arvemasse Kæmpeblæksprutten er en gådefuld gigant, men i et studie ledet af Københavns Universitet er det lykkedes at sekventere det sagnomspundne havdyrs fulde genom. Det giver nye muligheder for at kaste lys over blækspruttens…
KUNSTIG INTELLIGENS: 21.12.2019 Intelligent alarm skal i fremtiden hjælpe læger med at forudse hjerteanfald Forskere fra Københavns Universitet tester i øjeblikket en ny alarm, som i fremtiden skal hjælpe læger på landets hospitaler med at forudsige, om patienter med pacemaker eller hjertestarter får et alvorligt…
Gammelt DNA 17.12.2019 Ældgammelt ”tyggegummi” giver indblik i fortidens mennesker og bakterier Det er lykkedes forskere fra Københavns Universitet for første gang at udtrække et komplet menneskeligt genom fra et form for tyggegummi, der er tusindvis af år gammelt.
Pesticider 11.11.2019 KU hindrer pesticid-selvmord på håndkøb Manden på billedet har med vilje drukket flydende pesticider i et desperat selvmordsforsøg, efter han indså, at høsten havde slået fejl. Han er ikke alene: Omkring 35 procent af alle selvmord i mange lande i Asien sker…
Kosmos 11.11.2019 Dansk sundhedsforskning bliver en del af Den Internationale Rumstation Det europæiske rumfartsagentur (ESA) har netop underskrevet en kontrakt på 7,75 millioner kroner til udvikling af intelligent træningstøj, som overvåger astronauters træningstilstand i rummet. Den fysiologiske del af…
Døgnrytme 08.11.2019 Stresshormon hjælper med at styre hjernecellers døgnrytme Forskere fra Københavns Universitet har påvist, hvordan hjernens døgnrytme hos rotter blandt andet styres af stresshormonet corticosteron – hos mennesker kaldet cortisol. Det er sket ved hjælp af en helt ny metode i for…
geografi 06.11.2019 Sovjets kollaps sparede klimaet for 7 milliarder tons CO2 Sovjetunionens sammenbrud førte ikke kun store økonomiske og sociale forandringer med sig, men også en enorm klimagevinst.
svampe 25.10.2019 Gratis svampeapp: Nu kan du artsbestemme svampe med din mobil Kan du kende de svampe, du finder på din vej? Statens Naturhistoriske Museum er en af hovedkræfterne bag Danmarks Svampeatlas, som nu giver mulighed for, at du kan finde ud, hvilken art svamp du står overfor. Du skal…
mikrobiologi 10.10.2019 Venlige bakterier står sammen for at overleve Ny bakterieforskning fra Københavns Universitet viser, at det nærmere er ’survival of the friendliest’ end ’survival of the fittest’, der gør sig gældende, når grupper af bakterier skal overleve. Bakterierne gør nemlig…
KLIMA OG STØJ 16.09.2019 Grøn klimaskærm kan opsuge vand og bremse trafikstøj En ny type klimaskærm kan både håndtere regnvand og skåne beboere for trafikstøj. Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning har været med til at udvikle skærmen, som nu testes i København.
faststoffysik 13.09.2019 Næsten magisk: Forskere forvandler metaller til magneter med laserlys Som de første har fysikere fra Københavns Universitet og Nanyang Technological University i Singapore fundet en metode til at få ikke-magnetiske materialer til at gøre sig selv magnetiske ved brug af laserlys. Det nye…
Hvalrossen 13.09.2019 Den islandske hvalros uddøde kort efter vikingernes ankomst Et internationalt hold af forskere fra Danmark, Island og Holland viser ved brug af DNA-analyser og kulstof 14-datering for første gang, at en unik bestand af islandske hvalrosser blev udryddet, kort efter at vikingerne…
Biodiversitet 13.09.2019 Hvorfor er der så mange arter på Jorden? Svaret gemmer sig i bjergene Fordelingen af Jordens mange livsformer danner en række globale mønstre. Hvilke forhold, der bestemmer arternes udbredelsesmønstre, har været en gåde siden Alexander von Humboldt, Charles Darwin og Alfred Russel Wallace…
Matematik 08.09.2019 Lottokuponen der altid vinder: Matematikere løser glemt gåde fra 1969 Forskere fra Københavns Universitet har efter flere års arbejde stykket de sidste brikker sammen i et 50 år gammelt matematisk problem, som ingen før dem har kunnet løse. Gåden var gået i glemmebogen, indtil en dansk…
Hjerteflimmer 05.09.2019 Internationalt samarbejde sætter hjerteforskning i galop Forskere fra Københavns Universitet og University of Adelaide i Australien har sammen kortlagt hjerterne hos en række travheste. Målet er at lære mere om hjerteflimmer hos veltrænede individer – blandt både heste og…