Biologi 19.04.2021 Biller der tisser sig selv ihjel kan blive fremtidens skadedyrsbekæmpelse Forskellige billearter har siden oldtiden ædt sig igennem kornlagre og svækket produktionen af fødevarer verden over. Men nu har forskere fra Københavns Universitet opdaget en ny og mere målrettet metode at komme…
Landbrug 16.04.2021 Ny opfindelse kan mindske pesticider på marken: Skelner skadelige insekter fra gavnlige En forsker fra Københavns Universitet har udviklet en algoritme, der i samspil med en sensor, gør det muligt at skelne de skadelige insekter, der nedbryder afgrøderne, fra de gavnlige, der bestøver dem og hjælper…
KLIMAFORANDRINGER 15.04.2021 Forskere undersøger, hvilke træer, der kan integreres i Danmark, når klimaet tvinger dem på flugt Forskere fra Københavns Universitet har undersøgt over 100 egetræer fra forskellige lande og deres evne til at tilpasse sig det danske klima. Deres resultater viser, at eg fra Nordamerika, Korea og Japan har bedre…
klima 09.04.2021 Klimakrisen kræver kulturel omstilling – nyt center skal levere viden, visioner og konkrete løsninger Klimakrisen er udgangspunktet for et helt nyt slags universitetscenter, hvor forskere side om side med praktikere skal dykke ned i menneskets forhold til natur og ressourcer og udvikle konkrete, bæredygtige løsninger.…
PSYKOLOGI 07.04.2021 Vores personlighed forklarer, hvordan vi opfatter og reagerer på COVID-19 Både danskere og tyskere med prosociale personlighedstræk er mere tilbøjelige til at følge sundhedsanbefalinger, mens mennesker, hvis personlighed gør dem mere modtagelige for negative følelser, er mere tilbøjelige til…
rewilding 06.04.2021 Det kan være billigst at lade naturen passe sig selv - men EU-støtte er en kæp i hjulet Omkostningerne ved at forvalte naturområder baseret på rewilding kan være betydeligt mindre end ved traditionel naturpleje. Men EU’s landbrugsstøtteordninger skævvrider konkurrencen. Det er konklusionen i den økonomiske…
CO2-aftryk 29.03.2021 Klimamærkning mindsker vores CO2-aftryk – også selvom vi prøver at undgå at blive informeret Når et klimamærke informerer os om, hvor stort CO2-aftryk forskellige kødprodukter har, bliver mange af os påvirket til at vælge en mere klimavenlig vare. Det gælder både blandt dem, der gerne vil kende klimaaftrykket,…
Sundhed 25.03.2021 Vi må gentænke sundhedssektoren og sætte mere fokus på livskvalitet KU's internationale konference om kroniske lidelser viste, at der er stigende interesse for patienters hverdagsliv. Opgaven er nu at gøre bedre livskvalitet til en prioritet, vurderer Ayo Wahlberg, én af hovedkræfterne…
SKOV 25.03.2021 Ny dokumentation: Urørt skov er en minimal gevinst for klimaet Påstanden om at urørt skov har en betydelig klimaeffekt, fordi skove med selv meget gamle træer bliver ved med at suge CO2 ud af atmosfæren, bliver nu tilbagevist af forskere fra Københavns Universitet. Argumentet bygge…
landbrug 15.03.2021 Ninja-protein giver afgrøder flere sideskud Et lillebitte nyopdaget protein kan regulere, hvor høje græsarter som hvede, byg og ris bliver, og hvor mange sideskud, de får. Det er forskere fra Københavns Universitet, der har identificeret mikroproteinet LITTLE…
algoritmer 10.03.2021 Dansk datalog har udviklet suveræn algoritme til at finde den korteste vej Et af de mest klassiske algoritmiske problemer handler om at beregne den korteste vej mellem to punkter. En mere kompliceret variant af det problem er, når ruten går gennem et netværk, der ændrer sig – det være sig alt…
Coronavirus 08.03.2021 COVID-19-vaccinekandidat baseret på KU-forskning klar til test i mennesker En COVID-19 vaccinekandidat udviklet på Københavns Universitet er netop blevet godkendt til fase 1-test på mennesker. Hidtidige forskningsresultater ser meget lovende ud.
digitalisering 05.03.2021 Ny forskning trækker techgiganternes skjulte overvågning frem i lyset Overvågningen og dataindsamlingen på internettet er blevet så omfattende, at ingen almindelige mennesker kan overskue den. Heller ikke de fysiske og digitale infrastrukturer, som muliggør kommunikationen – lige fra…
PLANTEBIOLOGI 04.03.2021 Forskere får plante til at optage 50 procent mere zink: Kan måske hjælpe verdens fejlernærede Over to milliarder mennesker på verdensplan er fejlernærede, fordi de mangler zink i deres kost. Med Københavns Universitet i spidsen har et internationalt forskerhold for første gang opdaget, hvordan man kan få planter…
Konference 24.02.2021 Københavns Universitet samler antropologer fra hele verden for at diskutere kroniske lidelser Med tæt på 500 deltagere bliver konferencen Chronic Living den 4.-6. marts én af de største sundhedsantropologiske begivenheder nogensinde.
Lav mobilitet 23.02.2021 Børnene er igen låst fast i deres forældres uddannelsesspor På 20 år er betydningen af den sociale arv vokset kraftigt på uddannelsesområdet og er i dag på niveau med USA trods vores gratis uddannelser og SU.
Studie 17.02.2021 Hver femte dansker vil sende indvandrere med COVID-19 bag i hospitalskøen Ifølge en ny undersøgelse vil op mod hver femte dansker nedprioritere hospitalssenge til corona-patienter med nylig indvandrerbaggrund – særligt indvandrere med muslimske navne bør komme i anden række.
Forskning 12.02.2021 Få ’eliteforskere’ dominerer i stigende grad forskningslitteraturen En lille international elite af forskere bliver stadigt mere citeret i videnskabelige tidsskrifter, viser et nyt sociologisk studie.
Klimaforskning 12.02.2021 Misforstået hensyn til alle holdninger forstærker klimaskepsis Mange af os kan uforskyldt være med til at understøtte den klimaskepsis, der vokser frem i disse år. Den udbredte skepsis bliver nemlig forstærket af ’systemfejl’ i bl.a. journalistiske grundregler, sociale medier og…
Uddannelser i udvikling 10.02.2021 Olivia skaber værdi for et af verdens største rådgivningshuse Antropologistuderende Olivia skriver sit speciale i samarbejde med PwC, et af verdens største revisions-, skatte- og rådgivningshuse, hvor hun samtidig er ansat som studentermedhjælper.
Bæredygtighed 2030 09.02.2021 Grønt gearskifte: Klimaaftrykket skal halveres Nye, ambitiøse bæredygtighedsmål skal frem mod 2030 halvere klima- og ressourceaftrykket på Københavns Universitet. Det skal bl.a. ske gennem bæredygtige indkøb, mere effektiv brug af bygninger, mindre skadelig kemi og…
Uddannelse 09.02.2021 Krigen i Eksjugoslavien fortsætter i klasseværelserne Skolerne i det etnisk splittede Bosnien-Hercegovina skal ifølge loven fremme elevernes ”demokratiske dannelse i et flerkulturelt samfund”. I praksis sker det modsatte: De opdelte skoler fastholder nye generationer af…
Madspild 08.02.2021 Madspildsforsker: Vi skal lære, at brun frugt ikke er dårlig frugt Når vi ser et æble, der har brune pletter, er vi tilbøjelige til at vælge det fra, fordi vi tror, at det smager dårligt. Men hvis vi skal madspild til livs, må vi ændre denne opfattelse. For der er intet i vejen med…
DATALOGI 05.02.2021 Computer fortæller om man dør af COVID-19 Ved hjælp af patientdata kan kunstig intelligens med 90 procent nøjagtighed vurdere, om folk vil dø af COVID-19 eller ej, viser ny forskning fra Københavns Universitet. BMI, køn og højt blodtryk er blandt de tungest…
VÆLGERADFÆRD 04.02.2021 Millionbevilling til forskning i dansk demokrati og vælgeradfærd Professor Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, modtager bevilling på 2.6 mio. kr. for det vigtige arbejde der giver et unikt indblik i strømninger i det politiske liv og udviklingen i vælgernes adfærd.