Hudlægemidler 12.10.2016 Nyt forskningscenter skal bidrage til bedre lægemidler til huden Det har længe været en udfordring inden for lægemiddelforskningen at forstå, hvordan lægemiddelstoffer interagerer med huden. Nu skal et nyt center på Institut for Farmaci ved Københavns Universitet med en bevilling på…
Sclerose 11.10.2016 Nyt projekt skal finde sammenhænge mellem kost og helbred hos personer med sclerose Skær ned på kød, drop mejeriprodukter og spis masser af bælgfrugter. Rådene er mange, når det kommer til en sclerose-venlig kost. Men i virkeligheden findes der ikke særlig meget viden på området. Det skal en ny app lav…
fødevaresvindel 10.10.2016 Fødevareforskere: Vi kan afsløre meget mere fødevaresvindel Forskere fra Institut for Fødevarevidenskab (FOOD) på Københavns Universitet gør opmærksom på, at såkaldt ”ikke målrettede” analysemetoder kan afsløre langt mere svindel med fødevarer, end vi opdager i dag. De metoder,…
Drikkevand 06.10.2016 EU vil sikre fremtidens drikkevand mod naturlige toksiner Et nyt forskningsnetværk, NaToxAq, skal på tværs af landegrænser træne ph.d.-studerende til at tackle fremtidens beskyttelse af drikkevand i Europa. Netværket sætter fokus på naturlige toksiner fra planter, hvis…
Systemmedicin 05.10.2016 Systemmedicin – fremtidens tilgang til sygdomme I sit review i det anerkendte tidsskrift Nature giver professor og pioner inden for bioinformatik, Søren Brunak, et unikt indblik i, hvordan vi i fremtiden kan blive klogere på vores krop og de mekanismer, der gør os…
Genetik 30.09.2016 Gener påvirker fødselsvægt og risiko for livsstilssygdomme Forskere har kortlagt 60 gener, der er afgørende for babyers fødselsvægt og samtidig kan forudsige, hvorvidt et barn er i risikozonen for at udvikle livsstilssygdomme senere i livet. Et gennembrud for forebyggelse og…
PSYKIATRI 29.09.2016 Få psykiatrisk hjælp fra din smartphone Ny forskning i digital behandling har ført til udvikling af en app, der skal bruges til behandling af personer med depression og bipolar lidelse og forhindre genindlæggelser. Copenhagen Center for Health Technology…
Vægttab og psoriasis 06.09.2016 Vægttab mindsker gener ved psoriasis Vægttab har væsentlig og langvarig positiv effekt på sværhedsgraden af psoriasis, samtidig med at livskvaliteten øges. Det viser et nyt studie foretaget af Herlev og Gentofte Hospital i samarbejde med Institut for Idræt…
Nudging 30.08.2016 Nudging af fødevarer kan få os til at spise sundere Hvad vi vælger at spise til frokost i kantinen og købe ind til aftensmaden afhænger bl.a. af, i hvilken rækkefølge fødevarerne bliver præsenteret for os, og hvor let vi kan få fat i dem. Det konkluderer en forskergruppe…
Aldring 21.08.2016 Topper atleter tidligt, lever de kortere Olympiske atleter med en tidlig og ekstraordinært høj fysisk præstationsevne dør tidligere end atleter, der topper senere i livet. Det viser ny forskning fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitet og det…
Fødselsdagsinterview 09.08.2016 Fødevare-mikrobernes forsker fylder 60 Louis Pasteur sagde, at mikroberne har det sidste ord, og det er et udsagn, der har vist sig at rumme en stor sandhed, mener professor i fødevaremikrobiologi Susanne Knøchel, der fylder 60 år den 15. august og er en af…
OL-eksperter 03.08.2016 OL-eksperter fra Institut for Idræt og Ernæring De Olympiske Lege står for døren, og i den anledning har Institut for Idræt og Ernæring udarbejdet en liste over nogle af vores OL-eksperter.
Alzheimers. 04.07.2016 Vejen banet for alzheimer-test før sygdommen rammer Ny forskning med dansk professor i spidsen tyder på, at man med en diagnostisk test vil kunne fortælle, hvem der senere i livet risikerer at blive ramt af den alvorlige hjernesygdom.
Det Gode Ældreliv 01.07.2016 Maden kan være løftestang for et bedre liv til de ældre Københavns Universitet, SCIENCE, var på Folkemødet 2016 på Bornholm med ”Det Gode Ældreliv” som tema. De tre SCIENCE-institutter: Institut for Fødevarevidenskab (FOOD), Institut for Idræt og Ernæring (NEXS) samt Institu…
Det Gode Ældreliv 01.07.2016 Forskning i mad og fysisk aktivitet kan holde ældre aktive længere Københavns Universitet var på Folkemødet på Bornholm 2016 med en strategisk satsning om at gøre tilværelsen bedre for ældre borgere og spare samfundet for milliarder af kroner. Tre institutter fra Det Natur- og…
Forskningsbevilling 29.06.2016 Millionbevilling til tarmfloraforskning, der potentielt kan forebygge fedme Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet har fra Det Frie Forskningsråd fået 6,3 millioner kroner til at undersøge, om man kan forhindre fedme ved at manipulere tarmfloraen tidligt i livet. Forskningen…
Neurodegenerative sygdomme 29.06.2016 Transplantation af celler kan lindre Huntingtons sygdom Transplantation af raske gliaceller ind i mus med Huntingtons sygdom kan forlænge musenes levetid og mildne sygdommens symptomer Det viser ny forskning fra Københavns Universitet, som netop er publiceret i det…
SE LYS: 23.06.2016 Se lyset! Stor bevilling til Københavns Universitet til selvlysende molekyler Bo Wegge Laursen, professor ved Kemisk Institut og leder af Nano-Science Centeret, har modtaget 6,3 millioner fra Forskningsrådet for Teknologi og Produktion (FTP) til at forske i nye selvlysende farvestoffer.…
fødevareforskning for gode ældreliv 10.06.2016 Målrettet mad til ældre skal forhindre underernæring Mad til en voksende gruppe af ældre bør være anderledes end mad til folk, der befinder sig på andre stadier i livet med henblik på at skabe en forøget sundhed. For mens nogle ældre klarer sig glimrende og kan blive ved…
Fødevarevidenskab 10.06.2016 Forståelse af samspillet mellem kost, motion og tarmflora skal føre til bedre helbred for ældre At faktorer som fysisk aktivitet og kost hænger tæt sammen med sammensætningen og funktionen af vores tarmflora står mere og mere klart. Hvordan disse sammenhænge er i forhold til et godt helbred som ældre, forskes der…
Folkemøde 2016 08.06.2016 Det Gode Ældreliv på Folkemødet Københavns Universitet sætter den nyeste viden om fysisk aktivitet, ernæring, fødevarer, sundhedsøkonomi og ældre på programmet på Folkemødet 2016. Tre institutter under Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, SCIENCE…
Kokkepris 27.05.2016 Chefkok fra Københavns Universitet vinder sardinsk kokkepris Roberto Flore, chefkok ved Nordic Food Lab på Københavns Universitet er blevet tildelt den sardiske pris "Manos in Pasta" for at udbrede den sardinske gastronomiske arv til resten af verden.
Erhvervspris 2016 27.05.2016 KU-lektor er i front med fremtidens medicin Han er i frontlinjen på verdensplan med forskning i fremtidens medicin. Han er også i stand til at omsætte sin forskning i laboratoriet til gavn for produktudvikling i medicinalindustrien. Og så mener han, at…
Erhvervssamarbejde 17.05.2016 Jagten på den røde farve: Firma vil avle det ultimative jordbær Gammeldags jordbærsorter med dybrød farve kan ikke sælges i supermarkederne, men kan alligevel blive værdifulde som naturligt farvestof i fødevarer. Virksomheden Chr. Hansen samarbejder med Pometet ved Institut for…
FEDME 10.05.2016 Fedme er mindre farligt end for 40 år siden Ny dansk forskning, som involverer over 100.000 personer, indikerer, at den forhøjede risiko for tidlig død i forbindelse med fedme er faldet over de seneste 40 år. Dødelighed uanset årsag hos svært overvægtige var i…