Erhvervssamarbejde 17.05.2016 Jagten på den røde farve: Firma vil avle det ultimative jordbær Gammeldags jordbærsorter med dybrød farve kan ikke sælges i supermarkederne, men kan alligevel blive værdifulde som naturligt farvestof i fødevarer. Virksomheden Chr. Hansen samarbejder med Pometet ved Institut for…
FEDME 10.05.2016 Fedme er mindre farligt end for 40 år siden Ny dansk forskning, som involverer over 100.000 personer, indikerer, at den forhøjede risiko for tidlig død i forbindelse med fedme er faldet over de seneste 40 år. Dødelighed uanset årsag hos svært overvægtige var i…
Søvnforskning 29.04.2016 Salte i hjernen styrer vores søvn og vågne tilstand Ny dansk forskning har gjort en skelsættende opdagelse, der kan få afgørende betydning for fremtidens hjerneforskning. Niveauet af salte i hjernen spiller en afgørende rolle for vores søvn og vågne tilstand. Opdagelsen…
Vaccination 27.04.2016 Danske forskere bag vaccinegennembrud Et dansk forskerhold fra Københavns Universitet har designet en simpel teknologi, der hurtigt og nemt gør det muligt at udvikle en ny type vacciner. Teknikken er enkel og effektiv og vil bane vejen for effektive vaccine…
SUND 27.04.2016 Nu behøver man ikke længere måle kolesteroltal på tom mave Ny forskning fra Danmark, Canada og USA med deltagelse af flere end 300,000 personer indikerer, at det ikke længere er nødvendigt at faste, inden man måler kolesteroltal. Indtil nu har faste inden måling af kolesterol-…
PRIS 24.04.2016 Psykologiprofessor vinder årets forskningskommunikationspris Psykolog og professor (MSO) Barbara Hoff Esbjørn fra Københavns Universitet får årets Forskningskommunikationspris for sit utrættelige arbejde med at aflive myten om at angst hos børn er naturligt og noget man vokser si…
Kemiske fingeraftryk 19.04.2016 Kemiske fingeraftryk skal sikre forureningsfri byggegrunde i hippe kvarterer Nutidens risikovurdering tager ikke højde for hele den palet af sundheds- og miljøskadelige stoffer, der kan gemme sig på forurenede grunde. Derfor skal det nye store projekt GANDALF, der er støttet af Innovationsfonden…
Succes 15.04.2016 Arla og Københavns Universitet fornyer ambitiøs samarbejdsaftale Arla Foods og Københavns Universitet fejrer i dag fornyelsen af den strategiske rammeaftale fra 2011. Den konsoliderer det stærke forskningssamarbejde inden for bl.a. mejeriprocesteknologi, ingredienser, smagsstoffer,…
Kliniske proteiner 15.04.2016 Ny dansk forskning skal revolutionere fremtidens livsstilssygdomme En simpel blodprøve kan i fremtiden forudsige og være med til at forhindre, at du udvikler type 2 diabetes. Det er drømmescenariet for den verdensberømte forsker Matthias Mann, der nu lancerer sit nye og store…
Omorganisering af FOOD 15.04.2016 Ny FOOD-sektion med fokus på ingredienser og mejeriteknologi Institut for Fødevarevidenskab har per 1. april fået en ny sektion ”Ingrediens- og mejeriteknologi”. Sektionen vil, som navnet antyder, have et stort fokus på ingredienser, hvilket skal understøtte den udvikling…
Omorganisering af FOOD 15.04.2016 Slagkraftigt fokus på fødevaredesign og forbrugeradfærd Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet samler kræfterne indenfor fødevarekvalitet, innovation og sundhed i den nye sektion Design og forbrugeradfærd, der arbejder på tværs af fagområderne: Sensorik,…
grammatik 06.04.2016 Vores hjerne sorterer grammatikken fra, når den er presset Når vi er pressede, ignorerer vi grammatikken i sproget, viser ny forskning, som kan være med til at forbedre diagnosticeringen af hjerneskader.
Forskning 04.04.2016 Fodboldtræning i skolen styrker børns sundhedsviden, trivsel og fitness Undervisnings- og træningskonceptet ”FIFA 11 for Health” er en effektiv metode til at øge 10-12 årige skolebørns sundhedsviden og sociale trivsel. Samtidig får børnene sundhedsforbedringer i form af fald i blodtryk og…
Artikel i Science: 25.03.2016 Dørmændene i cellers membraner udforskes en ad gangen med revolutionerende teknologi Artikel i Science: Alle celler beskytter sig selv fra det omgivende miljø ved hjælp af tynde men megastærke membraner. For at lukke nyttige molekyler (næringsstoffer mm.) gennem membranen, bruger cellen et…
Kemisk forskning 21.03.2016 Bakteriers akilleshæl afsløret af enkeltmolekylekemi Kemikere ved Københavns Universitet har opdaget, at bakterierne har en hidtil ukendt svaghed. Deres opdagelse kan åbne døren til udvikling af en helt ny klasse af antibiotika.
Kemisk virksomhed 11.03.2016 KU-firma åbner Europas mest avancerede luft-laboratorium Virksomheden INFUSER fremstiller avancerede luftrensningsløsninger på baggrund af et patent fra Københavns Universitet. Nu åbner de Europas, og måske verdens, mest avancerede laboratorium til analyse af luftkvalitet...
Fornem orden til professor 08.03.2016 KU-professor hyldet på den franske ambassade Kolleger, familie, venner og franske diplomater var samlet, da professor og dr. agro. John Roy Porter fra Københavns Universitet blev slået til fransk ridder på ambassaden på Kongens Nytorv, som tidligere var palæ for…
Klimaforandringer 03.03.2016 Professorer i The Lancet: Vi har brug for en analyse af klimaforandringernes konsekvenser efter 2050 Hvad hvis der er god grund til at tro, at de største risici ved klimaforandringer ligger efter 2050? Dette spørgsmål stilles i en kommentar i det medicinske tidsskrift The Lancet af professor Alistair Woodward, der lede…
Kemisk forskning 18.02.2016 Nyt kemisk trick viser vej mod sikrere sukkersygemedicin En helt ny måde at designe insulinbaserede lægemidler kan åbne døren for mere personlig medicin mod Type 1 Diabetes.
Forskningsbevilling 05.02.2016 Ny forskning i virus der angriber tarmfloraens bakterier Forskere fra Institut for Fødevarevidenskab (FOOD) på Københavns Universitet har sammen med en række nationale og internationale partnere fået midler til at undersøge, hvordan bakteriofager (virus der angriber bakterier…
Forskningsbevilling 04.02.2016 Bedre mad og drikke med proteiner i version 2.0 Proteiner er på grund af deres gode ernæringsmæssige egenskaber på kort tid blevet en meget populær fødevareingrediens. Et nyt forskningsprojekt skal forbedre proteinernes egenskaber og forøge kvaliteten af de fødevarer…
Sundhed 25.01.2016 Dansk forskning tager fat om overset sygdom Parasitten Mansonella perstans er en af de oversete tropiske sygdomme, der skønnes at inficere millioner af mennesker i Afrika. Forskere har nu kortlagt, hvor der er høj og lav risiko for at blive inficeret i Uganda og…
flygtningebørn 25.01.2016 Manglende forældreomsorg værre end krigstraumer To ud af tre børn af traumatiserede flygtninge, viser tegn på dårlig trivsel. Også selvom børnene er født i Danmark og aldrig selv har oplevet krigen. Konflikter mellem forældrene og et problemfyldt forhold til en mor…
Hjernen 18.01.2016 Lægemidler kan hæmme hjernens evne til at reparere sig selv Hjernens immunceller, som beskytter hjernen mod infektion og inflammation, hjælper også hjernen med at reparere sig selv, viser ny forskning. Det betyder, at visse lægemidler mod slagtilfælde kan hæmme hjernens evne til…
Kemisk forskning 11.12.2015 Lovende kræftterapi skal styrkes med ny kemisk forklaring Forskere fra Kemisk Institut, Københavns Universitet har opdaget en hidtil ukendt virkemåde for partikelterapi mod cancer.