EliteForsker 27.02.2020 Arkæolog Tobias Richter modtager EliteForsk-prisen 2020 Arkæolog Tobias Richter fra Det Humanistiske Fakultet er en af årets modtagere af Uddannelses- og Forskningsministeriets EliteForsk-pris. Han får den flotte anerkendelse for sit arbejde med at forstå, hvorfor…
Rejsepolitik 24.02.2020 Færre flyrejser skal sikre et grønnere universitet Fremover skal medarbejdere og ledere fra Københavns Universitet tænke grønt, når de rejser ud i verden. Fokus på klimavenlige transportformer og virtuelle møder skal begrænse antallet af flyrejser.
Pris 04.02.2020 Prominent forsker får Dronning Margrethe II’s Videnskabspris Prisen uddeles af Videnskabernes Selskab, og går i år til professor Anja Groth for hendes forskning i epigenetik. Overrækkelsen, der sker ved Majestæten selv, skulle egentlig have fundet sted i april, men forventes på…
målplan 30.01.2020 Dekan: Det er vigtigt, vi får en god proces Arbejdet med fakultetets målplan for 2021-24 går i gang i råd og udvalg. Dekan Jesper Kallestrup svarer på tre skarpe om forårets strategiproces.
Genetik 21.01.2020 Zebrafisk gør forskere klogere på hjerteflimmer Genetisk forskning i zebrafisk på Københavns Universitet har overrasket forskerne, der står bag. Resultaterne har potentiale til at ændre den gængse opfattelse af hjertelidelsen atrieflimmer.
Kredsløb 20.01.2020 Forsker finder fornægtet funktion i hjernens blodkar Stik imod den gængse antagelse har en neuroforsker fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet påvist eksistensen af en særlig slags klemmemuskler i hjernens blodforsyning i mus. Opdagelsen ændrer forståelsen af kredsløbet…
Kosmos 11.11.2019 Dansk sundhedsforskning bliver en del af Den Internationale Rumstation Det europæiske rumfartsagentur (ESA) har netop underskrevet en kontrakt på 7,75 millioner kroner til udvikling af intelligent træningstøj, som overvåger astronauters træningstilstand i rummet. Den fysiologiske del af…
Døgnrytme 08.11.2019 Stresshormon hjælper med at styre hjernecellers døgnrytme Forskere fra Københavns Universitet har påvist, hvordan hjernens døgnrytme hos rotter blandt andet styres af stresshormonet corticosteron – hos mennesker kaldet cortisol. Det er sket ved hjælp af en helt ny metode i for…
21.10.2019 Womanpower på KU: ”Vi kvinder skal lære at tro på os selv!” To nye KU-organisationer vil hjælpe kvindelige studerende med at sparke døren ind til erhvervs- og iværksætterlivet. Unge kvinder skal turde tage flere karrierechancer. ”Jeg kan give dig et eksempel fra mit studie, der…
vagtskifte 04.10.2019 Ny dekan på Københavns Universitets natur- og biovidenskabelige fakultet Katrine Krogh Andersen bliver 1. januar 2020 ny dekan på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet (SCIENCE) på Københavns Universitet. Hun kommer fra en stilling som forskningsdekan på DTU.
Priser 30.09.2019 Tech-forskere hædret for at gøre viden tilgængelig for samfundet Årets tre Erhvervspriser fra SCIENCE gik til start-uppen der forbedrer enzymer, high tech-foretagenet, der leverer kvante-elektronisk udstyr og en teknologi, der kan forudsige hjertetilfælde. Forskere fra Niels Bohr…
KLIMA OG STØJ 16.09.2019 Grøn klimaskærm kan opsuge vand og bremse trafikstøj En ny type klimaskærm kan både håndtere regnvand og skåne beboere for trafikstøj. Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning har været med til at udvikle skærmen, som nu testes i København.
faststoffysik 13.09.2019 Næsten magisk: Forskere forvandler metaller til magneter med laserlys Som de første har fysikere fra Københavns Universitet og Nanyang Technological University i Singapore fundet en metode til at få ikke-magnetiske materialer til at gøre sig selv magnetiske ved brug af laserlys. Det nye…
Privat 06.09.2019 ”Enten får I højdeskræk, eller også nyder I rutsjebaneturen” En flok studerende fra hele verden kom med helt i frontlinjen af forskningen, da de deltog i et ambitiøst sommerkursus på Centre for Privacy Studies. Forskningsområdet er nyt land, og kurset krævede pionermentalitet af…
Hjerteflimmer 05.09.2019 Internationalt samarbejde sætter hjerteforskning i galop Forskere fra Københavns Universitet og University of Adelaide i Australien har sammen kortlagt hjerterne hos en række travheste. Målet er at lære mere om hjerteflimmer hos veltrænede individer – blandt både heste og…
Innovation 04.09.2019 Entreprenør-støtte til stamcelle-spinout fra KU Startup-virksomheden PanCryos, som er et spinout-firma fra Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Biology på Københavns Universitet, bliver optaget Creation House-programmet hos BioInnovation Institute, der er et…
Tildeling 03.09.2019 Forskere vil kortlægge søskendes betydning for social mobilitet Sociolog Kristian Karlson er blevet tildelt det prestigefulde ERC Starting Grant fra Det Europæiske Forskningsråd på 11 millioner kr. til et ambitiøst forskningsprojekt, der skal pege på områder med muligheder for at…
Nyt institut 02.09.2019 Nyt institut er gearet til tværfaglige løsninger på samfundsudfordringer Det nye Institut for Kommunikation samler en række fagmiljøer med international tyngde på Københavns Universitet.
Bevilling 02.09.2019 Stor bevilling styrker dansk topposition inden for proteinforskning Siden indvielsen i 2009 har Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research på Københavns Universitet sat dansk biomedicinsk forskning i menneskets proteiner på verdenskortet. Det er lykkedes at skabe et…
01.09.2019 Professor Mikael Rask Madsen modtager Carlsbergfondets Forskningspris 2019 Carlsbergfondets forskningspris 2019 tildeles leder af iCourts og professor i europæisk ret og integration Mikael Rask Madsen fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet. Han hædres for sin betydelige forskning…
Innovation 29.08.2019 KU-spinout får rygstød til udvikling af cancer-lægemiddel Lægemiddelvirksomheden ADCendo ApS, et spinout-firma fra Biotech Research and Innovation Centre på Københavns Universitet og Rigshospitalet, er netop blevet optaget i startup-programmet Creation House hos BioInnovation…
internationalisering 26.08.2019 Internationale studerende kløjes i gruppearbejde og mundtlige eksaminer Sproget er ikke den eneste udfordring for udenlandske studerende, der følger engelsksprogede kurser i Danmark. De eksamens- og undervisningsformer, som danske studerende og undervisere tager for givet, er nemlig utrolig…
Blockchain 23.08.2019 Teknologien bag bitcoin kan forbedre fremtidens medicin Forskere på Københavns Universitet har udviklet en prototype på en app, der potentielt kan optimere dosering af lægemidler til den enkelte patient samt sikre imod falske produkter.
tiltrædelse 20.08.2019 Ny professor i medievidenskab med blik for kulturjournalistik Nete Nørgaard Kristensen tiltrådte 1. maj som professor i medievidenskab på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling, hvor hun blandt andet forsker i kulturjournalistikkens vilkår i en tid med sociale og digitale…
Rystelser 08.08.2019 Hjerneforskere opfinder billig smartphone-måling til medicintest Hjerneforskere fra Københavns Universitet har opfundet en billig metode til at måle rystelser, man kender fra Parkinson’s, i mus. Metoden udnytter det accelerometer, der sidder i en smartphone, til at måle rystelser. Me…