11. maj 2022

Sådan fastholder sociale organisationer med vokseværk deres frivillige

frivillighed

Trygge rammer og tydelig information er afgørende i sociale frivillige indsatser, som vokser sig store, og som gerne vil fastholde deres frivillige. Det viser en ny rapport af forskere fra Center for Humanistisk Sundhedsforskning.

Esther og Ahmed. Foto: Københavns Universitet
Esther og Ahmed. Foto: Københavns Universitet

40 % af alle danskere indgår i frivilligt arbejde, og de seneste år er der sket en stigning i andelen af deltagere i sociale frivillige indsatser. Samtidig er ældre den næststørste gruppe af danskere, der laver frivilligt arbejde

Gennem de seneste fem år har initiativet Elderlearn matchet frivillige ældre danskere med udlændinge, der gerne vil blive bedre til dansk og er et eksempel på et succesfuldt socialt initiativ for frivillige ældre, som i dag omfatter 70 kommuner. I rapporten Frivillighed til alle ældre lister forskere fra Københavns Universitets Center for Humanistisk Sundhedsforskning (CoRe) de vigtige indsatser, der kan kvalificere opskaleringen af frivillige indsatser som fx Elderlearn, der har oplevet en markant vækst.

 ”Det kan være forholdsvis enkelt at køre et mindre frivilligt tilbud, men når det vokser sig stort og rummer mange aktører, er det en helt anden sag. Vi har undersøgt præcis, hvad der skal til for at f.eks. ældre i tilbuddet Elderlearn føler sig trygge og har lyst til at blive ved med at være frivillige i en social indsats”, siger lektor og centerleder på Center for Humanistisk Sundhedsforskning Astrid Jespersen, der sammen med sine kollegaer fra CoRe nu udgiver rapporten Frivillighed til alle ældre. 

Hun understreger, at pointerne i rapporten kan inspirere og bruges i mange andre frivillige tilbud af social karakter, men kan naturligvis ikke direkte overføres til alle tilbud og alle målgrupper.

Robuste frivillige indsatser i stor skala

 Forskerne fra CoRe håber, at deres forskningsresultater kan inspirere – også i forbindelse med andre sociale frivillige indsatser. De har i et frugtbart samarbejde med Elderlearn, Danske Seniorer og praktikere i kommunerne gennemført en kvalitativ undersøgelse om, hvad der skal til for at skabe robuste frivillige indsatser i stor skala, hvor kvaliteten bibeholdes.

Nogle af de væsentligste punkter, forskerne fremhæver, er at kortlægge de deltagende aktører, målrette kommunikationen med de frivillige – og holde fast i dialogen undervejs. Dialogen er særlig vigtigt, når et frivilligt tilbud vokser sig stort, og der ikke er samme nære kontakt mellem f.eks. kommunens ansatte og de frivillige.

”Frivillige skal opleve at de gør gavn, de skal føle sig trygge og vide hvad det er for et ansvar de har – kun på den måde, kan man holde fast i kvaliteten, når et socialt frivilligt tilbud går op til stor skala”, siger Astrid Jespersen.


Læs mere om CoRe 

Læs mere om Elderlearn 

Læs mere om Danske Seniorer 

Kontakt

Lektor Astrid Jespersen
Center for Humanistisk Sundhedsforskning (CoRe)
Saxo-Instituttet
Københavns Universitet
Mobil: 20 97 22 05
Mail: apj@hum.ku.dk 

Ph.d.-studerende Line Steen Bygballe
Center for Humanistisk Sundhedsforskning (CoRe)
Saxo-Instituttet
Københavns Universitet
Mobil: 28 90 01 22
Mail: bygballe@hum.ku.dk 

Emner