Udholdenhed 27.06.2022 Svedtransport og genial affjedring fik urmennesket i den gule førertrøje For 2 millioner år siden brugte Homo erectus sin uovertrufne udholdenhed til at udmatte antiloper på savannen. I dag udnytter vi vores forhistoriske genetik til at gennemføre verdens hårdeste cykelløb. Tour de France er…
Sundhed 24.06.2022 Det sker der i kroppen, når du cykler 200 kilometer om dagen Hvad sker der med kroppen, når man kører Tour de France? Læs Jørn Wulff Helges svar her.
Kunstig intelligens 24.06.2022 Styr din PC med tankens kraft Ny software er i stand til at redigere billeder med elektriske signaler fra brugerens hjerne som det eneste input. Det åbner for en helt ny form for kunstig intelligens.
Klima 23.06.2022 Kan du se Tour’en med god klimasamvittighed? Hvor slemt er klimaaftrykket fra store enkeltbegivenheder som Tour de France? Professor i transportøkonomi Mogens Fosgerau er ikke i tvivl.
Tour de France 23.06.2022 Provinsbyerne sigter internationalt med events – og opnår lokal effekt Det er ikke kun i København, at internationale events som Tour de France gør deres indtog. Også danske provinsbyer vil have del af festen. Ny forskning viser, at det bl.a. handler om at skabe lokal sammenhængskraft.
Klimaforskerne 16.06.2022 Den grønne mad skal ind på rygraden – uden løftede pegefingre En af de største barrierer for en mere klimavenlig madkultur i Danmark er hverdagens mange benspænd. Det mener professor Bente Halkier, som forsker i hverdagsliv.
Kvantevidenskab 16.06.2022 ”Det kan ikke gå hurtigt nok”: Snart åbner Danmarks første uddannelse i kvanteinformationsvidenskab Kvanteteknologier står på spring verden over, og efterspørgslen på kvanteeksperter er allerede stor i flere brancher. Derfor åbner Københavns Universitet Danmarks første uddannelse i kvantevidenskab i samarbejde med DTU…
Sociale medier 14.06.2022 Instagram trækker mødre både op og ned Påvirker SoMe-profiler om børns udvikling og forældreskab mødre positivt eller negativt? Begge dele, er forskere fra Institut for Psykologi kommet frem til.
historie 13.06.2022 Danmark bliver førende inden for data om historiske livsforløb Forskere fra Københavns Universitet, Rigsarkivet og Københavns Stadsarkiv bygger historiske livsforløb for alle danskere fra 1787 til 1901. Med 64 millioner digitaliserede personregistreringer fra folketællinger,…
Ærteproteiner 09.06.2022 Gule ærter viser lovende resultater som planteost Mennesket har fremstillet oste af mælk i århundreder. Men klimaforandringer og fokus på bæredygtighed får os til at se mod planteriget, når vi skal udvikle ost til fremtidens behov. Forskning fra Københavns Universitet…
grundforskning 07.06.2022 Nyt forskningscenter skal undersøge, om psykiske lidelser er universelle Er den menneskelige psyke ens på tværs af kulturer? Og oplever vi mennesker psykiske lidelser på samme måde, uanset hvilke sprog vi taler? Det er nogle af de grundlæggende spørgsmål, det nye Centre for Culture and the…
GRØN OMSTILLING 02.06.2022 Nyt pionercenter baner vejen for den grønne omstilling i landbruget Et nye pionercenter blev indviet den 1. juni. Centret skal udvikle grundlæggende forskningsdrevne løsninger til brug for den grønne omstilling i landbruget. Det bliver det første center i verden, der på tværs af…
Socialområdet 01.06.2022 Udsatte børn skal håbe på hjælp i januar Forskere fra Økonomisk Institut har fundet en sammenhæng mellem kommunale budgetkrav og børneindsatser. I værste fald står skrappe budgetregler i vejen for socialpolitiske principper.
Fuglearter 30.05.2022 Nu ved forskere, hvor australske kæmpe-æg stammer fra En årelang forskerstrid om, hvilket dyr, der er moder til forhistoriske kæmpeæg fra Australien er løst. I et nyt studie viser blandt andre KU-forskere nemlig, at der kun kan være tale om et helt særligt andedyr, der…
ATMOSFÆREN 26.05.2022 Ny type af ekstremt reaktive stoffer i atmosfæren En helt ny klasse af superreaktive kemiske forbindelser er for første gang opdaget under atmosfæriske forhold. Forskere fra Københavns Universitet har, i tæt samarbejde med internationale kolleger, påvist dannelsen af…
Astrofysik 25.05.2022 Dansk fysikstuderende vender op og ned på stjernehimlen Den 23-årige fysikstuderende Albert Sneppen kommer nu med et nyt banebrydende resultat om stjerner i fjerne galakser, der kan ændre vores syn på en lang række astronomiske fænomener, såsom dannelsen af sorte huller,…
Kromosomer 24.05.2022 Hvorfor rammes nogle kvinder af gentagne aborter? Studie kan muligvis give svar Kromosomfejl er den hyppigste årsag til ufrivillig abort, men det kan være svært at diagnosticere. Nu har forskere fra Københavns Universitet udviklet en metode, som kan gøre os klogere på kromosomfejl og -ændringer.
KULTURADFÆRD 24.05.2022 Wagner eller Adele? Generne spiller ind på vores kulturelle smag Den genetiske arv er ikke kun med til at bestemme vores køn, højde og andre fysiske karakteristika. Ny forskning viser, at generne også har indflydelse på vores kulturelle præferencer og vaner.
Planeter 23.05.2022 Planeter omkring dobbeltstjerner som mulige hjemsteder for liv i rummet Knap halvdelen af stjernerne med samme størrelse som Solen er dobbeltstjerner. Forskningsresultater fra Københavns Universitet tyder på, at planetsystemer dannes på en helt anden måde omkring dobbeltstjerner end omkring…
Drivhusgasser 23.05.2022 Nye målinger fra Nordsverige viser mindre udledning af metan end frygtet De fleste ved, at når permafrosten tør, kan det medføre en betydelig frigivelse af metan. Nu viser ny forskning, at frigivelse af metan kan blive ti gange mindre ved netop en optøning. Arbejdet er udført af en…
FORSKNING 23.05.2022 Svært overvægtige mænd kan fordoble antallet af sædceller Mænd med svær overvægt kan fordoble antallet af sædceller, hvis de taber sig og vedligeholder vægttabet. Det konkluderer forskere fra Københavns Universitet og Hvidovre Hospital i nyt studie.
PLANTER OG SVAMPE 20.05.2022 Sådan indtog planter landjorden Forskere fra Københavns Universitet kaster nyt lys over, hvordan det lykkedes planter at indtage landjorden. De har påvist hvilke to gener, der er essentielle for at planter kan forsvare sig mod svampe der angriber, og…
Forskning 19.05.2022 Banebrydende metode kan afsløre kræftsvulsternes svagheder Forskning fra Københavns Universitet viser, at 'Deep Visual Proteomics' kan vise kræftsvulters svagheder.
VAGTSKIFTE 19.05.2022 Ny prorektor: "Mål mig på, hvor mange der møder op i KU-T-shirt." Prodekan for uddannelse på Det Juridiske Fakultet, Kristian Cedervall Lauta, indtager rollen som prorektor for uddannelse på Københavns Universitet, og han har en drøm.
Denisova 16.05.2022 Ældgammel kindtand fundet: Denisova-mennesket var i stand til at tilpasse sig ekstreme miljøer Et nyt studie afslører, at denisova-mennesket ikke kun levede i Sibirien og Himalayabjergene. Den nu afdøde menneskeart havde en sjælden evne til at tilpasse sig ekstreme miljøforhold.
FORSKNING 11.05.2022 Dopamin er stoffet, der gør dig glad. Men nu skal lærebøgerne nok skrives om Opdagelse af ny brik i reguleringen af hjernens belønningsstof dopamin kan hjælpe til at udvikle medicin mod blandt andet kokainafhængighed og ADHD.
frivillighed 11.05.2022 Sådan fastholder sociale organisationer med vokseværk deres frivillige Trygge rammer og tydelig information er afgørende i sociale frivillige indsatser, som vokser sig store, og som gerne vil fastholde deres frivillige. Det viser en ny rapport af forskere fra Center for Humanistisk…
BEVILLING 11.05.2022 Internettets skyggeside: Hvordan deler unge ekstremt indhold på sociale medier? Et nyt forskningsprojekt på Sociologisk Institut vil afdække, hvordan unge på nettet producerer og deler hadefulde og krænkende memes.
fysik 11.05.2022 Forskere opdager ny egenskab ved magnetisme, som kan ændre vores computere Vores elektronik kan ikke skrumpes mere og er på grænsen til overophedning. Men i en ny opdagelse fra Københavns Universitet har forskere afdækket en fundamental egenskab ved magnetisme, som kan blive relevant for…
navnemode 05.05.2022 Fra Toki til Theo: navnemode i 1.000 år I vikingetiden begyndte en fjerdedel af både drenge- og pigenavne med Thor. I dag er der langt flere navne at vælge imellem, og undersøgelser viser, at 97 procent af nyfødte har et unikt navn, når man ser på det fulde…
18. marts - 15. juli 2022 OMVISNING I THE LIVING ROOM Kom med på omvisning i The Living Room hver fredag kl. 13.30 og hør mere om projektet.
28. april - 31. aug. 2022 Udstilling: Helsingørs tidslige horisont – historier om mennesker, landskaber og natur i forandring Den 28. april åbner "Helsingørs tidslige horisont – historier om mennesker, landskaber og natur i forandring" - en udstilling samt en række audio guides skabt til Helsingør by af studerende på Landskabsarkitektur på IGN. Udstillingen er åben frem til august.
10. juni - 1. juli 2022 MSc Defences Summer 2022 See the list of the MSc defences at DIKU this summer. The list will continuously be updated.
26. juni - 1. juli 2022 23rd International Farm Management Congress The 23rd International Farm Management Conference will be hosted by the University of Copenhagen.
27. juni - 1. juli 2022 PhD course: Introduction to Nutritional Metabolomics International PhD course in Denmark. Course responsible: Jan Stanstrup. Deadline: 15 June 2022.