Parasitter 18.09.2023 Parasit overtager myrers hjerner: Bliver zombier morgen og aften Den overtager myrers hjerner, så de klamrer sig fast i toppen af græsstrå for at blive spist af køer og hjorte. Leverikten har en vanvittig livscyklus, der går gennem snegle, myrer og græsædere og nu ved forskere fra…
Ny art 11.09.2023 Forklædt som træstamme og en anden art: Nyopdaget gekko er mester i at camouflere sig Et internationalt forskerhold, med en forsker fra Københavns Universitet, har opdaget en ny gekkoart fra Madagaskar, der om dagen ligner barken på et træ og i årtier blev forvekslet med en beslægtet art. Dyret er truet…
Iværksætteri 08.09.2023 Københavns Universitet åbner dørene for iværksætteri Alle studerende og forskere på Københavns Universitet får nu adgang til højtkvalificeret støtte, hvis de vil skabe deres egen virksomhed. Med et nyt samarbejde med en af Danmarks førende startup-acceleratorer,…
Krigstraumer 08.09.2023 Ukrainske flygtninge i Danmark kæmper med symptomer på posttraumatisk stress Den første brede undersøgelse af ukrainske flygtninges liv i Danmark viser, at næsten hver tredje viser tegn på posttraumatisk stress, PTSD. Men samtidig er der bred tillid til det danske samfund.
BARSEL 07.09.2023 Kortere barselsorlov kan forringe børns trivsel og udvikling Det styrker danske småbørns udvikling, når deres forældre holder en længere barselsorlov, viser et nyt studie fra Center for Economic Behavior and Inequality.
Hjernen 06.09.2023 Aktivitet er vigtigt for din hjerne - og for forebyggelse af Alzheimers Blandt andet gennem motion og sund livsstil kan vi holde vores blodkar smidige, så de bevarer en god evne til at pumpe blodet rundt i kroppen. Det er ikke bare vigtigt for kroppen, men også for hjernen. Et nyt studie…
Hæder 06.09.2023 HUM’s to nye æresdoktorer ændrer vores blik på fortiden Ved universitetets traditionsrige årsfest i november bliver KU’s nye æresdoktorer udnævnt. I år står Det Humanistiske Fakultet bag udnævnelsen af to af de 11 nye æresdoktorer.
ERC-bevilling 05.09.2023 Oprindelige folks myter skal gøre os klogere på sprog og folkevandringer Nyt projekt på tværs af sprogvidenskab, antropologi og religionsforskning har netop modtaget støtte fra Det Europæiske Forskningsråd til at genskabe aspekter af oldtidens mexicanske kulturers sprog og verdenssyn.
Tørke 04.09.2023 Ekstreme klimaforhold hærgede i det tropiske Stillehav i over 200 år Bølge af ekstremt vejr skyller ind over verden lige nu. Ny undersøgelse af nedbør i det tropiske Stillehav viser, at vi for ikke længe siden havde lignende forhold i over 200 år. Den viden kan hjælpe med at forberede os…
Biodiversitet 02.09.2023 Vi har mistet tre ud af fire steder med sjældne sommerfugle På bare 26 år er udbredelsen af sjældne sommerfugle skrumpet med 72% i det østlige Danmark. Adskillige arter er udryddelsestruede. Og naturbeskyttelsen har ikke virket. Sådan lyder konklusionen af en omfattende…
Spinout 30.08.2023 Novo Nordisk køber Embark Biotech en CBMR-spinoff Grundforskere fra Københavns Universitet har opdaget et nyt lægemiddelmål, som hæmmer appetitten, øger kroppens kalorieforbrænding og insulinfølsomhed. Novo Nordisk købt forskernes spinoffselskab, Embark Biotech.
Forhistorisk DNA 28.08.2023 2.900 år gammel mursten gemte på DNA fra oldtiden I et nyt studie i Scientific Reports viser forskere, at det er muligt at udtrække forhistorisk DNA af en 2.900 år gammel mursten. Den nye analysemetode vil kunne give klimaforskere, biologer og arkæologer et unikt…
Paradoks 24.08.2023 Mange grønlændere oplever klimaforandringer – langt færre tror, de er menneskeskabte Befolkningen i Grønland er i særlig grad udsat for klimaforandringer, og de fleste grønlændere føler sig direkte berørt af dem. Alligevel mener kun halvdelen, at de er menneskeskabte, viser et nyudgivet studie.
kønsbias 24.08.2023 Talent er noget som mandlige studerende har I naturvidenskab betragter man talentfulde studerende som dem, der stiller skæve spørgsmål, er selvsikre og legesyge. Det er et ’snydespil’, hvor det er de i forvejen privilegerede, der vinder. Og de er oftest mænd,…
Kvanteuddannelse 17.08.2023 Københavns Universitet får et kvanteteknologisk træningslaboratorium Med en bevilling på 49,5 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal bliver det muligt at etablere et nyt træningslaboratorium i kvanteteknologi ved Niels Bohr Institute…
Hjertet 16.08.2023 Overraskende stort netværk af proteiner får hjertet til at slå Første kortlægning af hjertets vigtige ion-kanaler viser et overraskende stort netværk af proteiner. Den forståelse er første skridt mod mere præcis behandling til patienter med hjerterytmeforstyrrelser.
VEJR 16.08.2023 Her er der størst chance for at cykle i tørvejr Bor du i Hellerup, har du 25% større risiko for at cykle i regnvejr, end hvis du stiger på jernhesten i Ishøj. To forskere fra Københavns Universitet og DTU har kigget nærmere på, hvor og hvornår det regner mest i…
dyr 14.08.2023 Det vrimler med verdens mest sejlivede dyr i Danmark Det er fundet på Mount Everest, på bunden af dybe have – ja, selv i rummet. Det mikroskopiske bjørnedyr har en uhørt evne til at overleve i de mest fjendtlige miljøer i verden og findes i stort antal i Danmark, viser ny…
Naturen i krise 10.08.2023 Vores enøjede natursyn koster naturen dyrt Rundt om i verden værdisætter mennesker naturen på mange forskellige måder, der rækker langt ud over de værdier, der omsættes på den økonomiske markedsplads, men den mangfoldighed kommer ikke til udtryk i de centrale…
INTERVENTION 10.08.2023 Puff-bars: Nyt projekt vil tage dampen ud af ulovligt onlinesalg Med støtte fra TrygFonden skal sociologer kortlægge salget af ulovlige e-cigaretter til engangsbrug, de såkaldte puff-bars, og udvikle nye måder at sætte ind mod det grå marked på nettet.
bæredygtighed 04.08.2023 Hjortetakssalt og ”bagning” ved 160 grader løser et kæmpe miljøproblem Polyester er den næstmest brugte type tekstil i verden og en stor miljøsynder, især fordi langt det meste stof ikke bliver genanvendt. Stoffet, der er en blanding af plastik og bomuld, har været svært for industrien at…
Celler 02.08.2023 Ny forståelse af kroppens celler: Slår i takt som bornholmerure Forskere fra Københavns Universitet har opdaget, at gamle bornholmerure og menneskeceller har en central ting tilfælles: De svinger i takt. Og det forstærker vores cellers ydeevne og gør dem bedre til at bekæmpe…
Indlandsisen 31.07.2023 Isforskere i Østgrønland når bunden af indlandsisen Det internationale forskningssamarbejde EGRIP med iskerneforskere fra Københavns Universitet i spidsen, har nu nået deres mål om at bore hele vejen ned under indlandsisen. Det er første gang det lykkes i en såkaldt…
Optag 2023 28.07.2023 Københavns Universitet siger velkommen til 7.180 nye studerende og en ny uddannelse Ved midnat 28. juli tikkede en besked ind til 7.180 ansøgere om, at de har fået plads på en bacheloruddannelse på Københavns Universitet i 2023.
Hjernen 27.07.2023 Nerveceller i hjernen kan stoppe al bevægelse i kroppen. Selv åndedrættet I et nyt mussestudie har forskere fundet at en gruppe af nerveceller i hjernen, der kan få al bevægelse til at stoppe. Opdagelsen giver værdifuld indsigt i hvordan nervesystemet kontrollere vores bevægelser.
Havstrømme 25.07.2023 Dyster klimaberegning: Forskere forudser et kollaps af den atlantiske havstrøm i midten af dette århundrede Vigtig havstrøm, der i dag omfordeler varme, kulde og nedbør mellem troperne og de nordligste egne i Atlanterhavsområdet vil kollapse omkring år 2060, hvis udledningen af klimagasser fortsætter. Sådan lyder konklusionen…
Kvanteteknologi 12.07.2023 Ekstremt måleapparat kan bringe kvanteteknologien ind i din smartphone Forskere fra Københavns Universitet har opfundet en såkaldt kvantetromme, der kan måle tryk, varme, gasudslip, magnetisme og et væld af andre ting med ekstrem præcision. Det kan sågar scanne formen af et enkelt virus. N…
kunstig intelligens 10.07.2023 ChatGPT promoverer amerikanske normer og værdier Den nye banebrydende AI-chatbot, ChatGPT, afspejler amerikanske normer og værdier. Også når den bliver stillet spørgsmål om andre lande og kulturer. Det viser forskning fra Københavns Universitet. Og den kulturelle…
Hvaler 06.07.2023 Talknuser regner ud, om hvaler opfører sig unaturligt Vi mennesker kan være et skræmmende bekendtskab for hvaler i naturen. Det gælder også, når havbiologer sætter måleinstrumenter på dyrene for at forstå dem bedre. Oplevelserne får hvalerne til at opføre sig usædvanligt i…
Navne 06.07.2023 Ny institutleder til matematikerne Professor og sektionsleder Mogens Steffensen er fra 1. september 2023 ny institutleder på Institut for Matematiske Fag på Københavns Universitet. Han vil arbejde for instituttets forskningsfaglige fællesskab og for, at…
12. juni - 6. okt. 2023 MSc Defences Summer 2023 See the list of MSc defences at DIKU this summer. The list will be continuously updated.
11. sept. - 6. okt. 2023 50 året for militærkuppet i Chile – 11. september 1973-11. september 2023 Udstilling. De forsvundne politiske fanger og menneskerettighederne.
23. sept. 2023, kl. 9.30-10.15 Familierundvisning i ’Aber – vores vilde familie’ Aberne har indtaget museet, og du kan møde dem, før museet vågner og åbner sine døre for øvrige gæster. Oplev udstillingen ’Aber – vores vilde familie’ i børnehøjde på en guidet tur særligt tilrettelagt for familier.
24. sept. 2023, kl. 10.00-11.30 Familierundvisning: Magiske planter Oplev det berømte victorianske Palmehus fra 1874 på en guidet tur rundt til Danmarks største videnskabelige samling af planter fra hele verden – heriblandt arter, som enten er truede eller udryddede i naturen.
24. sept. 2023, kl. 10.00-16.00 Åbent hus på Pometet - programmet er klar! Søndag den 24. september holder Pometet sit årlige åbent hus, som altid med en masse aktiviteter.