Luftforurening 22.04.2024 Luftforurening i Danmark kan måske påvirke elevers karakterer i grundskolen Forurening fra biler, landbrug og brændeovne kan muligvis have en negativ effekt på børns kognitive udvikling. Det indikerer nyt studie, der undersøger danske elevers afgangskarakterer i grundskolen.
Familieliv 20.04.2024 Ny forskning: Danske børn møder fire typiske læringsmiljøer i familien Forældres værdier og familieaktiviteter har stor betydning for børns læring. Med data fra 44 danske familier har forskere fra Sociologisk Institut og VIVE identificeret fire idealtypiske læringsmiljøer i familierne.
klima 17.04.2024 Verdens tundra udleder overraskende mere CO2, når det bliver varmere Når det bliver varmere, vil den arktiske tundra formentlig frigive 30% mere CO2, end den gør i dag. Og det er næsten fire gange mere, end hvad man tidligere har estimeret. Det viser et stort internationalt studie, som…
Mental sundhed 17.04.2024 Svingende kaffepriser presser vietnamesiske bønder mentalt Vietnamesiske kaffebønder oplever markant større stress og psykiske vanskeligheder. Det skyldes meget omskiftelige kaffepriser på de internationale markeder, viser en ny undersøgelse, som udviklingsøkonomer står bag.
Kvantedata 15.04.2024 Internettet kan få kvantefart med lys gemt som lyd Forskere ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet har udviklet en ny måde at skabe såkaldt kvantehukommelse: En lille tromme kan gemme data sendt med lys i dens lydvibrationer, for siden at sende data videre…
ARTER 12.04.2024 Hegn og veje har givet ikonisk savannedyr genetiske problemer De ikoniske gnu-vandringer er blevet et særsyn i Afrika, fordi vi mennesker har afskåret dyrenes historiske vandringsruter med veje, hegn, byer og landbrug. Og det har ført til genetisk forfald i de bestande, som ikke…
Sonningprisen 11.04.2024 Efter blodprop: Marina Abramović får nu overrakt Sonningprisen Sidste år blev overrækkelsen af Sonningprisen aflyst i sidste øjeblik, da prismodtageren, Marina Abramović, blev akut indlagt. Nu kommer hun til Københavns Universitet for at modtage prisen.
udvikling 11.04.2024 Økonom: Vi overser varer fra skoven for milliarder af kroner Vi kan ikke se skoven for bare træer. Skoven skaber mange andre naturprodukter end tømmer – produkter, som udgør værdier for hundredvis af milliarder. Men det er værdier, der undgår vores opmærksomhed, da produkterne er…
Havbiologi 09.04.2024 Middelhavs-orm har udviklet forunderlige øjne ”så store som møllehjul” Forskere undrer sig over fundet af en børsteorm, hvis øjne er så gode, at de kan måle sig med pattedyrs og blæksprutters. Forskerne fra Københavns Universitet og Lunds Universitet, mener ormene kan have et hemmeligt…
Landbrug 05.04.2024 ”Drop industri-landbrug”: Kæmpestudie fastslår at mennesker og miljø har bedst af varieret landbrug, men bundlinjen trives også Blandede dyrehold og afgrøder, blomsterstriber og naturområder, vand- og jordforbedringer og meget andet: Nyt globalt kæmpestudie ledt af Københavns Universitet sammen med Hohenheim Universitet har undersøgt effekten af…
Kvantepartikler 04.04.2024 ”Det handler i sidste ende om at kunne forudsige alt” – teori kan vise vej til forjættede kvantematerialer Gennembrud i teoretisk fysik er et vigtigt skridt mod at kunne forudsige opførslen af det grundlæggende stof, verden er lavet af. Teorien kan nemlig bruges til at beregne systemer af kvantepartikler, selv når antallet e…
kunstig intelligens 03.04.2024 Forskere viser vejen: AI-modeller behøver ikke at sluge SÅ meget strøm Udviklingen af AI-modeller er en overset klimasynder. Forskere fra Københavns Universitet har lavet en opskriftsbog over AI-modeller, der kan yde det samme, men bruger meget mindre energi. Energiforbruget og…
Grøn data 26.03.2024 Det er klima-dyrt at opbevare sundhedsdata. Så i fremtiden skal vi måske kode det ind i DNA Store mængder data kræver store mængder energi, både når det skal analyseres og opbevares. I fremtiden skal vi måske opbevare vores data på en helt anden måde, siger professor.
Grøn medicin 26.03.2024 Affaldsprodukter kan få nyt liv i lægemiddelindustrien Affald fra fødevare- og olieindustrien kan få nyt liv i lægemiddelindustrien. Det understreger vigtigheden af tværfaglig forskning i arbejdet med at løse globale udfordringer.
Kvantefysik 26.03.2024 På Sydpolen jagter KU-forskere bevis for at kvantetyngdekraft findes Et storstilet eksperiment i Antarktis med deltagelse fra Københavns Universitet leder efter svar på, om der også findes tyngdekraft på kvanteniveau. En sær partikel, som rejser upåvirket gennem verdensrummet, skal give…
Virtual Reality 26.03.2024 Virtual reality gengiver virkeligheden ved eksamen for medicinstuderende Medicinstuderende kan lære næsten alt fra bøger, pånær at huske den træning de gennemgår i en kaotisk klinisk situation. Evnen til dette plejer Københavns Universitet og Rigshospitalet at teste med effektive, men dyre…
Hjernen 26.03.2024 Ny teknik afslører ilts rejse i hjernen Forskere kan nu i realtid se, hvordan ilt bevæger sig rundt i hjernen på mus. Det kan være med til at give indsigt i sygdomme som Alzheimers, slag- og hjertetilfælde.
animalsk produktion 21.03.2024 Forsker: Syv milliarder nyudklækkede kyllinger slås ihjel hvert år – men et forbud er ikke løsningen Æg-industrien slår på verdensplan hvert år syv milliarder hanekyllinger ihjel, straks de er udklækkede, fordi de hverken kan lægge æg eller er værd at opdrætte som slagtekyllinger. I flere lande har man forbudt denne…
SIKKERHED 21.03.2024 SAMF-forsker hjælper NATO med at blive klogere på sydlige naboer Katja Lindskov Jacobsen fra Center for Militære Studier er blandt 11 udvalgte eksperter, der leverer en analyse af NATOs alliancer syd for medlemslandene.
Geologi 21.03.2024 Nyt geologisk studie: Skandinavien er født ud af Grønland Den ældste del af Skandinaviens undergrund er oprindeligt ’født’ ud af Grønland, peger et nyt geologisk studie fra Københavns Universitet på. Studiet gør os klogere på, hvornår kontinenterne blev dannet, og hvorfor…
Kvote 2 19.03.2024 Københavns Universitet vil optage flere i kvote 2 for at øge mangfoldigheden I fremtiden vil Københavns Universitet øge antallet af kvote 2-pladser. Universitetet ønsker at øge mangfoldigheden blandt studerende, og en ny kvote 2-model har den ønskede effekt.
Flygtninge 19.03.2024 Hjemrejsefokus sætter flygtninge under pres og udfordrer frivillige og sagsbehandlere Siden 2019 har flygtninge på en og samme tid skullet integrere sig i det danske samfund og forberede sig på at rejse hjem. De modsatrettede krav skaber stor usikkerhed blandt flygtninge og gør det sværere for frivillige…
klimaforandringer 13.03.2024 Danskerne bekymrer sig om klimaet – men er uenige om løsningerne Anerkendelse af klimaforandringerne er i mange lande et spørgsmål om politisk overbevisning. Sådan er det ikke i Danmark, hvor et stort flertal af befolkningen – uanset politisk ståsted – tror på klimavidenskaben og er…
kunstig intelligens 13.03.2024 AI kan snart hjælpe med at få bøjlen på tænderne Et nyt værktøj fra Københavns Universitet og virksomheden 3Shape kan på sigt hjælpe tandlæger med at få tandbøjlen til at sidde rigtigt på tænderne. Ved hjælp af kunstig intelligens og virtuelle patienter forudsiger…
Cost-benefit-analyser 08.03.2024 Økonomer vil tillægge naturen større værdi Den etablerede økonomiske praksis undervurderer systematisk naturens samfundsøkonomiske værdi, mener en international kreds af økonomer. I tidsskriftet Science foreslår de en ny beregningsmodel.
KRIG OG KONFLIKT 07.03.2024 Psykologer: Håbet om sejr kan stå i vejen for fred Gør det en forskel, om man håber på sejr eller på fred i væbnede konflikter? Ja, mener en gruppe forskere, som har undersøgt betydningen af fælles håb.
vandmiljø 05.03.2024 Omfattende dræning har banet vejen for iltsvindet i de danske fjorde Da billeder af gispende fisk og død havbund gik Danmark rundt i sommer, kom det moderne landbrugs brug af gødning atter i fokus. Men problemerne er på ingen måde nye: Allerede i slutningen af 1800-tallet begyndte den…
Metan 29.02.2024 Ung forsker gør overraskende fund af metan i bjerggletsjere: ”Meget mere udbredt end vi troede” Global afsmeltning er ved at skrue låget af til naturlige metankilder, som vi ikke kender omfanget af. Nu har den unge forsker, Sarah Elise Sapper fra Københavns Universitet, fundet høje koncentrationer af den potente…
iværksætterboost 28.02.2024 Fra drøm til virkelighed: Nu kan studerende iværksættere få den første investering gennem universitetet Lighthouse Launch giver de studerendes iværksætterdrømme et boost. Med stærke kræfter fra det danske innovationsmiljø styrker universitet nu de studerendes mulighed for skabe vækst- og impact-virksomheder.
Virus 27.02.2024 Coronavirus udnytter overraskende del af kroppen til at sprede sig Forskere har fundet en overraskende sammenhæng mellem coronavirus og Fragile X-syndrom, der er den mest almindelige arvelige årsag til psykisk udviklingshæmning.
22. april - 31. dec. 2024 Find fødselsdagsflag i Botanisk Have Vi har sat fødselsdagsflag rundt omkring i Botanisk Have og Palmehuset ved de planter, der har været her siden 1874. Du kan selv gå på jagt efter flagene og se, om du kan finde dem alle.
31. okt. - 5. dec. 2024 NY ANSØGNINGSFRIST: Hvad skal vi med landbruget? Danske landbrugsvisioner i en global krisetid Workshop-række i efteråret 2024.
21. nov. 2024, kl. 13.00-16.00 PhD defence: Kira Devantier Porins Going Viral - Investigating the Structural Features of the Mumps Virus Small Hydrophobic Protein and Other Viroporins
21. nov. 2024, kl. 14.00-17.00 PhD defence: Moritz Leonard Anuschek Advancing Terahertz Time-Domain Spectroscopy: A Step Closer Towards Process Analytical Applications In Tablet Manufacturing
21. nov. 2024, kl. 14.30-16.00 Ancestors or property? Rights to the image and the continued enslavement through archives Talk with Tamara Lanier (joining online).