UGE SEX 31.01.2023 Forskning vil stille skarpt på kvinders orgasmer Vi taler mere åbent om sex og seksualitet nu, end vi gjorde for bare få år siden. Det har sat seksualitet på dagsordenen, og det er positivt for udviklingen af vores viden om og forskningen i den kvindelige seksualitet,…
UGE SEX 30.01.2023 Flere børn og unge ønsker kønsskifte – lægerne er bekymrede De seneste år er behandling med kønshormon til unge blevet mere påpasselig. Man ved endnu ikke nok om den gavnlige effekt, og om der er nogle som måske fortryder behandlingen. Det vil nyt forskningsprojekt lave om på.
fødevarer 30.01.2023 Kaffe med mælk kan have en anti-inflammatorisk effekt Kan noget så simpelt som kaffe med mælk have en anti-inflammatorisk effekt på mennesker? Det tyder ny forskning fra Københavns Universitet på. En kombination af proteiner og særlige antioxidanter fordobler nemlig de…
Datalogi 30.01.2023 Guldkorn fra tusindvis af tweets kan overbevise os om at spise mere klimavenligt Oplevelser og meninger vinder over fakta på Twitter, når samtalen er bæredygtig mad. I et nyt studie viser forskere fra Københavns Universitet, at det kan lade sig gøre at kortlægge folks holdninger på sociale medier ve…
Uge sex 29.01.2023 Den nøgne sandhed: 6 ting du (måske) ikke vidste om deling af billeder Hvad er op og ned, når det kommer til deling af intime billeder? Hvad må man, hvor mange gør det egentlig, og hvordan kommer vi det til livs? Lektor og forsker i digital sociologi Jakob Johan Demant gør dig klogere.
uge sex 27.01.2023 Aids ændrede synet på sikker sex og sundhedsoplysning Da aids-epidemien ramte Danmark i 1980’erne, var de første oplysningskampagner moraliserende og kliniske – og uden effekt. Efter pres fra aktivister skiftede myndighederne strategi og fokuserede i stedet på dialog med…
ØKONOMI 27.01.2023 Grønt gennembrud: Nye regnemaskiner sætter tal på vores natur- og klimaaftryk Forskere fra Københavns Universitet er nu klar med to grønne regnemodeller, som er ventet med spænding verden over. Modellerne kan beregne miljø- og klimaeffekter af samfundets økonomiske aktiviteter.
Kvantefysik 26.01.2023 Danske kvantefysikere gør mikroskopisk fremskridt med kolossal betydning I et nyt gennembrud har forskere på Københavns Universitet i samarbejde med Bochum Universitet løst et problem, som har givet kvanteforskere hovedpine i årevis. Forskerne kan nu kontrollere to kvantelyskilder frem for…
Repression 25.01.2023 Moderne våbenteknologier holder autoritære regimer ved magten Nye våbentyper spreder sig hastigt til autokrater og diktatorer, som ofte bruger dem mod egen befolkning. Nu viser et stort studie, at spredningen af militære teknologier bremser demokratiske reformer.
tolkning 24.01.2023 Sprogforskere: Danmark bør have en tolkeuddannelse Gennem de sidste tre år har sprogforskere fra Københavns Universitet undersøgt, hvad der foregår under tolkede retsmøder, og deres konklusion er klar: Der bør være en tolkeuddannelse i Danmark. Det bør der, fordi…
UGE SEX 23.01.2023 Psykolog: Seksualiteten grundlægges i barndommen Lektor i klinisk børnepsykologi Katrine Zeuthen fortæller om seksualitetens karakter og transformation under vores opvækst.
Luftforurening 20.01.2023 Nye målinger viser høj luftforurening i den københavnske metro Koncentrationen af sundhedsskadelige partikler i luften er 10 til 20 gange højere i metroen end på den mest forurenede vejstrækning i København, viser nye målinger lavet af Københavns Universitet. Mere ventilation kan…
islam 19.01.2023 Muslimske kvinder vil vide mere om deres religion For mange muslimske kvinder i Danmark er det ikke nok at kalde sig muslim; de vil vide mere om islam, og hvordan de styrker deres forhold til Gud og deres medmennesker. Derfor opsøger de islamundervisning i moskeer, på…
Sonningprisen 18.01.2023 Grænsesøgende performancekunstner modtager Sonningprisen Kroppen og blikket er omdrejningspunktet for den serbiske performancekunstner Marina Abramović, som også bliver kaldt ”the godmother of performance art”. Hun er kendt for at bruge sig selv og sin krop og for at inddrage…
Fødevarer 18.01.2023 Hvad dælen er en bælgfrugt? Europæisk uvidenhed står i vejen for denne ”grønne” superføde Europæerne spiser for få bælgfrugter i forhold til myndighedernes anbefalinger - med Danmark på sidstepladsen. Det viser nyt EU-finansieret studie fra Københavns Universitet, som en del af ”FOODENGINE”-programmet.…
Brasilien 16.01.2023 Højreekstremismen i Brasilien forsvinder ikke med Bolsonaro Højredrejningen i Brasilien, der er blevet tydelig under Bolsonaro, er ikke ny, og den burde heller ikke være så uventet. Den bygger på yderligtgående ekstremistiske religiøse ideer, som har gennemsyret det brasilianske…
KRIMINOLOGI 12.01.2023 Nyt observatorium skal kortlægge international kriminalitet i Danmark Forskere fra Københavns Universitet vil med et nyt ’Kriminologisk Observatorium’ følge tendenser i den grænseoverskridende kriminalitet i og omkring Danmark.
AMERIKANSK POLITIK 11.01.2023 Russisk indblanding flyttede ikke vælgerne, da Trump blev præsident Den russiske online-indblanding under USA’s præsidentvalg i 2016 påvirkede hverken holdninger eller vælgeradfærd, viser ny forskning fra Institut for Statskundskab.
kulturdiplomati 07.01.2023 Cobra-malere ville påvirke østblokken med kunst Danske Cobra-kunstnere som Asger Jorn, Egill Jacobsen og Else Alfelt deltog aktivt i Danmarks og NATO’s kulturdiplomati med en lang række udstillinger i østbloklande under den kolde krig. Det viser ny forskning af…
D-vitamin 04.01.2023 Over to milliarder har sygdommen i kroppen. Men D-vitamin kan hjælpe En yderst sjælden patient har gjort det muligt at fastslå, at D-vitamin, som man blandt andet får fra solens stråler, hjælper med at bekæmpe tuberkulose.
Grøn omstilling 03.01.2023 Bæredygtige laboratorier skåner klimaet og sparer penge Mere end 1.200 forskere og laboranter er med i et nyt program, som har gjort KU’s laboratorier mere bæredygtige. Det gavner klimaet og skaber grønne forskningsmiljøer.
Sundhed 25.12.2022 Nogle danskeres maver trækker ekstra meget næring ud af maden En del af den danske befolkning har en sammensætning af tarmbakterier, som gennemsnitlig trækker ekstra meget næring ud af maden tyder nye forskningsresultater fra Københavns Universitet på. Den nye forskning er et…
Adfærdsbiologi 20.12.2022 Menneskelig empati gør os bedre til forstå dyrs lyde De som klarer sig godt i tests af menneskelig empati er også målbart bedre til at afkode dyrs følelsesladede lyde, viser nyt studie fra Københavns Universitet. Andre aspekter som alder og arbejde med dyr, spiller også…
Grøn energi 19.12.2022 Grøn omstilling af energiområdet kræver meget bedre borgerinddragelse Den grønne omstilling kræver store forandringer og mange danskere kommer til at ændre indgroede vaner. På energiområdet må flere og flere fx acceptere at leve med en vindmølle i "baghaven".
BÆREDYGTIG JUL 19.12.2022 Forsker: Sådan laver du plantemad, der smager af jul Hvordan kombinerer vi plantebaseret mad med smagen af jul? Det har en fødevareingeniør fra Københavns Universitet et godt bud på. Nøglen er et boost af umami.
farver 16.12.2022 Farver er store miljøsyndere: Sådan kan vi gøre lilla mere grøn Farverne på vores tøj, kosmetik, møbler og alt muligt andet omkring os, er næsten alle baseret på råolie og er en stor miljøsynder. Forskere fra Københavns Universitet er gået sammen med virksomheden Octarine Bio om at…
Juletræer 13.12.2022 Nu vokser der juletræer i julemandens land Det grønlandske landskab er for det meste arktisk tundra, karakteristisk blottet for træer over knæhøjde. Til jul har grønlænderne klaret den med importerede træer eller opfindsomme erstatninger. Men i dag vokser der…
Stamceller 12.12.2022 Ældgammel fisk kan hjælpe til at lave kunstige organer i fremtiden En ældgammel fisk, kaldet ‘et levende fossil’, har hjulpet forskere med at forstå stamceller. Det er et kvantespring indenfor stamcelleforskning og kan potentielt være med til at designe kunstige organer i fremtiden
madkultur 08.12.2022 Jo rigere vi er, jo mindre hjemmelavet mad får vi Jo rigere vi er, desto mindre tid bruger vi på madlavning og opvask. Det viser en global megatrend, som en forsker fra Københavns Universitet har kigget nærmere på. Og den trend følger danskerne, som nu i snit bruger…
Ny Medicin 07.12.2022 Forskere fjerner gærcelles sexlyst og gør den til cannabis-sporhund Forskere fra SCIENCE på Københavns Universitet har ændret almindeligt bagergær, så det nu kan sanse de aktive stoffer i cannabis. Gærcellen viser det ved at farve sig selv rød. Resultatet baner både vejen for, at flere…
22. april - 31. dec. 2024 Find fødselsdagsflag i Botanisk Have Vi har sat fødselsdagsflag rundt omkring i Botanisk Have og Palmehuset ved de planter, der har været her siden 1874. Du kan selv gå på jagt efter flagene og se, om du kan finde dem alle.
31. okt. - 5. dec. 2024 NY ANSØGNINGSFRIST: Hvad skal vi med landbruget? Danske landbrugsvisioner i en global krisetid Workshop-række i efteråret 2024.
21. nov. 2024, kl. 13.00-16.00 PhD defence: Kira Devantier Porins Going Viral - Investigating the Structural Features of the Mumps Virus Small Hydrophobic Protein and Other Viroporins
21. nov. 2024, kl. 14.00-17.00 PhD defence: Moritz Leonard Anuschek Advancing Terahertz Time-Domain Spectroscopy: A Step Closer Towards Process Analytical Applications In Tablet Manufacturing
21. nov. 2024, kl. 14.30-16.00 Ancestors or property? Rights to the image and the continued enslavement through archives Talk with Tamara Lanier (joining online).