Ansættelse 01.12.2022 Ny vicedirektør skal styrke innovation og erhvervssamarbejdet Københavns Universitet ansætter Andreas Blohm Graversen som ny vicedirektør for innovation og erhvervssamarbejde.
Top 5 01.12.2022 Her er årets mest læste forskningshistorier Fra hård styrketræning til grøn omstilling. Vi har samlet årets fem mest læste forskningsnyheder på Københavns Universitet.
Bæredygtig kost 01.12.2022 Termitter skal lære os at dyrke supersvampe De har været dyrket og ædt af termitter i 30 millioner år. Den særlige slags svampe, der er tale om, er kylling, soja og majs overlegne på proteiner, men er endnu ikke blevet dyrket af mennesker. Ved at efterligne…
Pirateri 28.11.2022 KU-forsker bidrager i sag mod formodet pirat Den formodede nigerianske pirat Lucky Francis blev kendt skyldig. I retssagen har anklagemyndigheden brugt seniorforsker Katja Lindskov Jacobsen som vidne pga. hendes ekspertviden om pirateriet i Guineabugten.
Psykiatri 28.11.2022 Sådan udvikler de 20 mest almindelige psykiatriske diagnoser sig Næsten halvdelen af alle psykiatriske patienter får en helt anden diagnose indenfor 10 år. Nye tal for diagnoser skal hjælpe med at forudse forløb for mennesker med psykisk sygdom.
vores klode 28.11.2022 Verden har fået langt flere søer Vores klode har fået langt flere søer de seneste årtier, viser en unik global kortlægning af 3,4 millioner søer, som Københavns Universitet har været med til at lave. Især små søer, som udleder store mængder drivhusgas,…
MADVANER 25.11.2022 Tæt på hver anden dansker forsøger at skære ned på kødet Ny forskning fra Sociologisk Institut viser, at næsten halvdelen af den danske befolkning er i gang med at reducere deres kødforbrug.
KLIMAFORSKERNE 24.11.2022 Psykologiprofessor: Oplevelser i Virtual Reality kan motivere os til grøn handling De fleste mennesker ønsker grøn omstilling og klimahandling, men vores handlinger følger ikke altid med, viser forskning fra psykologi.
Hjernen 23.11.2022 Stor opdagelse om pattedyrs hjerner overrasker forskere I et nyt gennembrud i forståelsen af pattedyrs hjerner har forskere fra Københavns Universitet opdaget noget højst overraskende: Nemlig at et livsvigtigt enzym, der forbinder hjernens signaler, tænder og slukker helt…
KLIMA 23.11.2022 Forskere peger på jordreform som svar på landbrugets klimaudfordringer Det har stor klimaeffekt, når landbruget tager tidligere vådområder ud af drift. Men det går langsomt, når politiske ønsker, landmænd og andre lokale interesser skal møde hinanden.
medieforskning 18.11.2022 ”Hitler-Olympiaden” blev den første store mediebegivenhed i Danmark Selv om flere danske medier var kritiske over for OL i Berlin i 1936, endte de alle sammen med at dække legene intensivt – så intensivt at OL i Berlin blev den første store mediebegivenhed i Danmark. Det viser…
iran 17.11.2022 Iran-ekspert: 3 facts om protesterne i Iran Hvad er det særlige ved protesterne i Iran? Iran-ekspert Rasmus Elling fremhæver 3 vigtige pointer, som viser, at de nuværende protester adskiller sig fra tidligere protestbevægelser.
Klima 16.11.2022 Nu er det bevist: Planter i Arktis har stor indflydelse på opvarmningen Et internationalt forskerhold med forskere fra bl.a. Københavns Universitet dokumenterer for første gang planters centrale rolle i opvarmningen af Arktis. De nye resultater gør os i stand til at lave mere præcise…
ABORT I DANMARK 08.11.2022 Hvor går grænsen for fri abort? Abortdebatten ruller verden over. I Danmark står vi overfor debatten om, hvor vi skal placere barren for den frie abort. Vi har taget en snak om retten til fri abort i Danmark med professor Janne Rothmar Herrmann og…
Digitale donationer 07.11.2022 ”Jeg betaler senere!” - Danskerne lover guld og grønne overførsler til velgørenhed, men pengene bliver aldrig sendt Over halvdelen af donationer til velgørenhed via betalingsapps bliver "glemt", når indsamlerne er gået igen, viser nyt studie fra Københavns Universitet. Til gengæld gør de digitale løsninger det lettere at give mere en…
KONKURRENCE 03.11.2022 Økonom vil gøre op med alfabetets magt over lægemidler Når din læge ordinerer medicin til dig, spiller medicinalfirmaets navn en stor rolle viser forskning på Økonomisk Institut.
landbrug 02.11.2022 Nu ved vi hvordan planter flygter fra salt For at undgå salt i jord er planter i stand til at få deres rødder til at skifte retning og vokse væk fra saltholdige områder. Forskere fra Københavns Universitet har været med til at opdage, hvordan det kan lade sig…
Gensaks 28.10.2022 Nybrud i CRISPR-forskning skal gøre det muligt at klippe mere effektivt og sikkert i menneskers gener CRISPR kan ændre vores DNA og har et gigantisk potentiale indenfor blandt andet sygdomsbekæmpelse. Ny forskning fra Københavns Universitet kan være med til at sikre, at CRISPR ikke klipper i de forkerte gener.
Fødevarer 28.10.2022 Fremtidens flødeskum er fedtfri og lavet af bakterier og øl-affald Flødeskum lavet af bakterier kan blive fremtiden. Fødevareforskere fra Københavns Universitet har udviklet en fedtfri prototype af den elskede substans bygget op af bakterier i stedet for mælkefedt – og den kommer både …
Folketingsvalg 2022 27.10.2022 Kvinder i politik er ringere stillet på grund af fordomme og stereotyper på nettet Når kvindelige politikere omtales på det sociale medie Reddit er det oftere kun med fornavn og ord, der beskriver udseende og familieforhold. Mandlige modparter omtales generelt mere respektfuldt og med vægt på magtord.…
Naturnationalparker 25.10.2022 Stor opbakning til naturnationalparker i befolkningen – men dyrenes velfærd bekymrer Et flertal af befolkningen har en positiv holdning til naturnationalparker. Det vigtigste for dem er, at naturen får lov til at udvikle sig vildt, men næsten lige så vigtigt er det, at de græssende dyr, der sættes ud,…
POLITISK VOLD 25.10.2022 Republikanske kernetilhængere stemplede ud efter stormen på Kongressen Dansk forskning viser, at stormen på USA’s kongresbygning i januar 2021 fik selv loyale partifolk til at tage afstand fra deres parti.
grundforskning i verdensklasse 25.10.2022 Forskning i Grønlands ældste is og Universets tunge stjerner får kæmpe EU-bevillinger Hvornår var Grønland egentlig grøn? Og hvordan laver Universet guld, platin og uran? Disse store spørgsmål har forskere fra Københavns Universitet netop fået 85 millioner kroner til at svare på. Den prestigefulde og…
Kystbeskyttelse 25.10.2022 Kysten forsvinder: En smartphone og en selfie-stang kan fortælle os hvor meget Ny teknologi i telefonen gør det muligt at lave bedre overvågning af den danske kystlinje, som nogle steder skrumper med op til fire meter om året. Metoden, der er testet af Københavns Universitet, gør også borgere i…
Klima 19.10.2022 Hvis vi lod haveaffaldet ligge kunne vi lagre 600.000 tons CO2 om året Vi danskere kører knap en million tons haveaffald ud fra vores haver hvert år. Men lod vi haveaffaldet blive, ville vi gøre klimaet en stor tjeneste, viser beregninger, som professor Per Gundersen fra Københavns…
Styrketræning 19.10.2022 Mænd får mere muskelvækst af styrketræning end kvinder Der er forskel på, hvor meget mænd og kvinders muskler vokser, når de dyrker styrketræning. Det viser ny forskning fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.
Digitale hjælpemidler 19.10.2022 Overraskende nyt: Din smartphone kan hjælpe til at styrke din hukommelse Brugen af påmindelser på digitale enheder såsom smartphones kan hjælpe til at forbedre hukommelsesfærdigheder snarere end at medføre doven og glemsom adfærd. Det fastslår et internationalt forskerhold med dansk…
Klima 18.10.2022 Vibrerende lastbiler har søgt efter Danmarks fremtidige CO2-lagre under jorden Seismiske undersøgelser af undergrunden i det nordvestlige Sjælland skal hjælpe forskere med at lokalisere jordlag, som er velegnede til at oplagre indfanget CO2 i den nære fremtid. Københavns Universitet leverer både…
Rygmarv 17.10.2022 Rygceller overrasker: ”Jeg håber, at det kan sætte skub i en masse nye tanker og forsøg” Skader på rygmarven kan være meget invaliderende. Nu viser forskning fra Københavns Universitet, at rygmarvscellerne bevæger sig anderledes, end man troede. Det kan få stor betydning for fremtidig behandling.
Udnævnelse 17.10.2022 Danmarks yngste kvindelige professor udnævnt på Københavns Universitet Hun forsker i bekæmpelse af fake news gennem automatiserede faktatjek på internettet og det digitale sprogs fremstilling af kvinder. 33-årige Isabelle Augenstein fra Datalogisk Institut på SCIENCE Fakultetet er nu…
22. april - 31. dec. 2024 Find fødselsdagsflag i Botanisk Have Vi har sat fødselsdagsflag rundt omkring i Botanisk Have og Palmehuset ved de planter, der har været her siden 1874. Du kan selv gå på jagt efter flagene og se, om du kan finde dem alle.
31. okt. - 5. dec. 2024 NY ANSØGNINGSFRIST: Hvad skal vi med landbruget? Danske landbrugsvisioner i en global krisetid Workshop-række i efteråret 2024.
21. nov. 2024, kl. 13.00-16.00 PhD defence: Kira Devantier Porins Going Viral - Investigating the Structural Features of the Mumps Virus Small Hydrophobic Protein and Other Viroporins
21. nov. 2024, kl. 14.00-17.00 PhD defence: Moritz Leonard Anuschek Advancing Terahertz Time-Domain Spectroscopy: A Step Closer Towards Process Analytical Applications In Tablet Manufacturing
21. nov. 2024, kl. 14.30-16.00 Ancestors or property? Rights to the image and the continued enslavement through archives Talk with Tamara Lanier (joining online).