NY PRODEKAN 22.06.2023 Universitetet skal skille sig ud med det unikke fysiske møde Uddannelsesområdet bliver disrupted i de kommende 10 år, og det stiller store krav til universiteternes uddannelser, siger professor Andreas de Neergaard, som fra 1. september 2023 tiltræder som prodekan for uddannelse…
Global sundhed 20.06.2023 Danske forskere får væksthæmmede børn til at vokse: udfordrer WHO’s anbefalinger I dag anbefaler WHO ikke kosttilskud til væksthæmmede børn - et sundhedsproblem som påvirker mere end hvert femte barn under 5 år globalt. Børnenes vækst har ikke gavn af tilskud, de risikerer derimod at blive…
Navne 19.06.2023 Ny prodekan på SCIENCE på Københavns Universitet Professor Jesper Wengel er både højt profileret forsker, opfinder og virksomhedsejer. Fra 1. september 2023 er han også ny prodekan for Innovation og Samfundsrelationer på SCIENCE - Det Natur og Biovidenskabelige…
Kræft 19.06.2023 Skjult mekanisme kobler kræft og diabetes Insulinresistens er normalt noget, man forbinder med type 2-diabetes. Men nu har forskere opdaget det hos kræftpatienter, og det kan have betydning for, hvor hurtigt kræften spreder sig.
klima 15.06.2023 Gasser fra bakterier og plankton ændrer klimaet – nyt forskningscenter vil regne ud hvor meget Vi skal have regnet ud, hvor store mængder gasser, som planter, jord, svampe og bakterier konstant sender ud i luften. For det er med til at ændre klodens klima. I dag ved vi alt for lidt om dem. Derfor åbner det første…
VILDE DYR 15.06.2023 Her er dimsen, som kan hjælpe os med at holde styr på ulven Nu kan vi bedre holde øje med ulvens vandring og vilde hestes velfærd. Forskere fra Københavns Universitet har udviklet en GPS-sender til dyr, som er drevet af dyrets egne bevægelser. Og det løser et problem, som…
Huden 12.06.2023 Patienter med modermærkekræft kan måske få hjælp af hudens egne dræberceller Forskere fra KU og Karolinska påviser, hvordan huden danner dræberceller, der kan hjælpe patienter med modermærkekræft.
Legende forskning 08.06.2023 Nyt spil lader os opleve unge minoritetskvinders hverdagsdilemmaer Hvordan kan unge kvinder balancere mellem dansk og afghansk kultur uden at brænde broerne til familie og venner? Det sætter et nyt spilkoncept til mobil og tablet på spidsen med afsæt i et antropologisk projekt.
pesticider 08.06.2023 Ubæredygtig kaffedyrkning gør flere og flere syge Et intensivt forbrug af pesticider på verdens kaffefarme fører til flere og flere rapporteringer om mennesker og dyr, der bliver syge. Derfor skal kaffedyrkning gøres bæredygtig igen ved at bringe den tilbage til…
Algoritmer 07.06.2023 Dansk supercomputer kan forudsige, hvem der får dødelig kræft KU-studie viser, at en supercomputer kan hjælpe med at forudsige sygdommen.
Tarmen 31.05.2023 Hvorfor bliver nogle mennesker over 100 år? Svaret findes måske i vores tarmbakterier Nogle mennesker bliver meget gamle, og det kan måske skyldes en helt særlig sammensætning af bakterier i tarmen, viser ny forskning fra Københavns Universitet.
biologi 31.05.2023 Nu ved vi muligvis, hvorfor overvægt fører til tidlig pubertet Overvægtige børn går ofte for tidligt i puberteten. Det har længe været en kendsgerning, men den videnskabelige forklaring mangler stadig. Nu har et forskerhold fra Københavns Universitet fundet, hvad der kan være en de…
Klima 30.05.2023 Grønlandsk gletsjermel kan hjælpe i kampen mod klimaforandringer Bitte små gletsjer-partikler kan indfange betydelige mængder CO2 og indeholder næringsstoffer, der gøder jorden bedre end almindelig økologisk gødning. På den lange bane kan gletsjermel spille en vigtig rolle i kampen…
Teknologi 30.05.2023 Selvkørende biler mangler social intelligens i trafikken Selvkørende biler kommer til kort, når det gælder om at forstå de sociale koder i trafikken, der gør menneskelige billister i stand til at beslutte, om de skal vige eller køre, viser ny forskning fra Københavns…
Klimaøkonomi 25.05.2023 Filosoffer er enige med økonomer om klimaindsats – men savner etiske overvejelser Nyt studie viser, at filosoffer med ekspertise i fremtidsscenarier vil have mere fokus på hensynet til fremtidige generationer i de klimaøkonomiske beregninger. Men de er enige i ét af økonomernes centrale parametre.
Mesopotamien 18.05.2023 Det første dokumenterede kys fandt sted i Mellemøsten for 4.500 år siden Skriftlige kilder viser, at kysset var del af den seksuelle praksis blandt mellemøstlige folkeslag for 4.500 år siden. Det konkluderer forskere fra Københavns Universitet og University of Oxford og Aalborg Universitet i…
Konfliktforebyggelse 17.05.2023 Forskere vil styrke borgernes indflydelse på den grønne energiomstilling Hvordan inddrager virksomheder og myndigheder bedst borgere og lokalsamfund inden opførelsen af store anlæg til produktion af grøn energi? Det skal forskere på KU udvikle en ny model for.
Fødselsdepression 17.05.2023 Blev du deprimeret af hormonel prævention? Så har du måske større risiko for fødselsdepression Fødselsdepressioner har store konsekvenser for moderens liv og barnets udvikling. Nu viser forskning, at man måske kan sige noget om risikoen ud fra kvinders historik med psykiske bivirkninger til hormonel prævention so…
Lyt til Landskabet 12.05.2023 Lokale fortællinger skal forebygge konflikter om fremtidens danske landskaber Forskere fra KU har på et nyt website samlet landskabsfortællinger fra lokale aktører, der viser, hvilke udfordringer og muligheder ønsker om f.eks. klimavenligere landbrugsdrift og større biodiversitet skaber.
kvantematematik 11.05.2023 Top-matematiker vil løse gåden om en million kvantepartikler En af Europas bedste matematikere – professor Søren Fournais fra Københavns Universitet – har nu dedikeret de næste fem år til at prøve at forstå et mystisk kvantefænomen gennem utrolig komplekse ligninger. Den mission…
Fødevarer 10.05.2023 Dansk innovation skal omdanne næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt til værdifuld tang I stedet for at forurene havet og klimaet skal næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt på land bruges til at producere en grøn protein- og fiberholdig tangart til menneskeføde. Det er formålet med et nyt stort…
Formidlingspris 09.05.2023 Spaghetti-armet æggehoved vil flytte folk med fakta Hans Henrik Bruun er en særdeles aktiv fornuftens stemme i den offentlige samtale om vores danske natur nu og i fremtiden. Her møder han ofte stærke følelser med fakta. Årets modtager af SCIENCE’ formidlingspris mener…
Ny undersøgelse 08.05.2023 Nedsat sproglig hukommelse øger psykiatriske patienters risiko for indlæggelse Mennesker med bipolar lidelse eller depression har større risiko for at blive indlagt på en psykiatrisk afdeling, hvis deres verbale hukommelse er dårlig. Forskning peger på behovet for at udvikle ny behandling.
afkolonisering 04.05.2023 Britiskheden har været under afvikling, siden kolonierne sagde farvel og tak Da en række britiske kolonier efter 2. verdenskrig begyndte at kræve selvstændighed, blev det startskuddet til den afkolonisering, som siden har tømt begrebet ”Britishness” for mening. Selv Storbritannien er ved at fald…
Grøn omstilling 04.05.2023 Forskere tæt på at låse rapsplantens proteiner op for mennesker 50 procent af EU’s planteproteiner kommer fra rapsplanten. Men indtil nu har den kun været brugt til rapsolie og dyrefoder, fordi dens bitre smag har gjort den usund for mennesker. I et nyt Nature-studie er forskere fra…
Planteforskning 04.05.2023 Utrolig bakterie kan sætte egne gener ind i planter og give dem nye superkræfter Vi har i årtusinder fremelsket særlige egenskaber ved dyr og planter ved at udvælge og krydse deres afkom. Nu skyder forskere fra København Universitet en naturlig genvej til de gavnlige forandringer, med hjælp fra en…
bevilling 01.05.2023 Mere nordisk samhørighed i gymnasierne Det nordiske trænges ofte i baggrunden af det europæiske og globale perspektiv. Men kriser og krig har skabt større opmærksomhed på, hvad de nordiske lande kan sammen. Derfor er der brug for at styrke den nordiske…
Innovation 26.04.2023 KU får innovationsstrategi Københavns Universitet er et af Europas førende universiteter, når man måler på forskning. Nu vil universitetet udvikle flere af de gode idéer og realisere dem i praksis, så de kommer samfundet endnu mere til gavn. Det…
Klima 18.04.2023 Internationalt forskerhold: Verdens klimaplaner er bekymrende læsning Ifølge klimaplaner indsendt til FN af 50 lande vil der i 2050 fortsat udledes 12 gigaton CO2 om året, som skal fjernes igen fra atmosfæren. Landene satser bl.a. på at teknologi og mere natur skal løse problemet, men det…
sund tarm 18.04.2023 Din baby har ekstremt mange ukendte virus i maven Danske spædbørn kravler rundt med over 200 hidtil ukendte virusfamilier i deres tarme. Det store tal kommer bag på forskerne fra Københavns Universitet og Dansk BørneAstma Center, som har nærstuderet bleer fra 647 dansk…
22. april - 31. dec. 2024 Find fødselsdagsflag i Botanisk Have Vi har sat fødselsdagsflag rundt omkring i Botanisk Have og Palmehuset ved de planter, der har været her siden 1874. Du kan selv gå på jagt efter flagene og se, om du kan finde dem alle.
31. okt. - 5. dec. 2024 NY ANSØGNINGSFRIST: Hvad skal vi med landbruget? Danske landbrugsvisioner i en global krisetid Workshop-række i efteråret 2024.
21. nov. 2024, kl. 13.00-16.00 PhD defence: Kira Devantier Porins Going Viral - Investigating the Structural Features of the Mumps Virus Small Hydrophobic Protein and Other Viroporins
21. nov. 2024, kl. 14.00-17.00 PhD defence: Moritz Leonard Anuschek Advancing Terahertz Time-Domain Spectroscopy: A Step Closer Towards Process Analytical Applications In Tablet Manufacturing
21. nov. 2024, kl. 14.30-16.00 Ancestors or property? Rights to the image and the continued enslavement through archives Talk with Tamara Lanier (joining online).