Bestyrelse 24.10.2023 To genudpegninger og to nye navne i Københavns Universitets bestyrelse Merete Eldrup fortsætter som formand for universitetets bestyrelse, og Jan S. Hesthaven fortsætter som eksternt medlem. Samtidig tiltræder Ulrik Vestergaard Knudsen og Ulla Tofte som nye eksterne bestyrelsesmedlemmer.
Svampe 23.10.2023 Forskere opdager svampe-evolution: invaderer nu også levende værter For biologer har den almindelige svampeslægt Mycena, kendt som huesvampe, hidtil hørt til blandt svampe, der lever på døde træer og planter for at nedbryde dem. Ny forskning fra Københavns Universitet viser at huesvampe…
Klimasprog 19.10.2023 Sprogligt fralægger politikerne sig ansvaret for den grønne omstilling Klimarådet anklager politikerne for at fokusere for meget på teknologiske løsninger i stedet for gennem politiske beslutninger at bidrage til den grønne omstilling. Nu får de opbakning fra så uventet en kant som…
fødevarer 19.10.2023 Nu ved vi præcis, hvornår din fisk smager af mudder Mange kender en mudderagtig bismag i fisk, der kommer fra opdræt. Selvom branchen har kendt til problemet i 20 år, påvirker det stadig udbredelsen af de ellers sunde og potentielt bæredygtige fisk. Forskere fra…
Immunforsvaret 18.10.2023 For tidligt fødte børn kan få ko-råmælk som supplement til modermælkserstatning Når børn fødes alt for tidligt, har moderen oftest ikke nok råmælk. Men spædbørnene har akut brug for den rette næring. Nu viser to nye studier, at råmælk fra køer kan bruges i stedet for modermælkserstatning.
spisevaner 16.10.2023 Forskere kobler årstider og spisevaner Mængden af dagslys påvirker vores spisevaner og energiforbrænding, og den viden kan hjælpe os med at forstå sammenhængen mellem årstiderne og stofskiftet.
Efterårsferie 13.10.2023 Få en på opleveren i efterårsferien på universitetets museer og attraktioner Universitetets museer og attraktioner inviterer til sjove og lærerige oplevelser for nysgerrige og oplevelsesglade sjæle i alle aldre i efterårsferien.
AI 13.10.2023 AI's stigende CO2-aftryk er en udfordring. Her er, hvad vi kan gøre ved det Der er mange fordele ved at anvende AI, men det er ikke uden omkostninger for miljøet. Heldigvis er det muligt at justere AI-metoders ressourceforbrug og gøre dem mere klimavenlige.
Hjernen 05.10.2023 Forskere finder en årsag til Parkinsons sygdom En stort gennembrud viser en årsag til, hvorfor man får Parkinsons sygdom, og kan samtidig bane vej for nye behandlinger i fremtiden.
Plantemad 04.10.2023 Tusinder år gammel teknik kan gøre planteost til ’noget vi gider at spise’ Videnskaben kigger mod fermentering for at lave planteoste der både føles og smager som rigtig ost. I et nyt forskningsresultat fra Københavns Universitet viser forskere, at teknikken rummer gode muligheder for at lave…
Formidling 03.10.2023 Universitetsbiblioteket i Fiolstræde åbner for offentligheden Ikke som bibliotek, ikke som museum – men som en indgang til Københavns Universitets fortid, nutid og fremtid.
klimakrise 03.10.2023 Klimakrisen risikerer at grave dybe kløfter i samfundet Nogle befolkningsgrupper vil blive særligt hårdt ramt af den grønne omstilling. Hvis vi skal undgå at skabe nye kriser, mens vi forsøger at løse klimakrisen, er det derfor afgørende, at politikerne inddrager alle parter…
INKLUSION 02.10.2023 Nye anbefalinger skal sætte skub i grønne og inkluderende transportløsninger Et samarbejde mellem forskere fra Københavns Universitet og en række kommuner munder nu ud i konkrete anbefalinger til, hvordan kommunerne kan skabe grønne transportløsninger, der inddrager alle borgeres transportbehov.
Kvanteforskning 28.09.2023 10 millioner kroner til nye kvantevirksomheder Københavns Universitetet investerer risikovillig kapital, for at flere nye kvantevirksomheder kan se dagens lys. Universitetets forskere får dermed bedre mulighed for at etablere egne firmaer.
motion 27.09.2023 Jo mere vi motionerer, jo mere ligger vi på sofaen Når vi dyrker mere motionstræning, har vi en tendens til at skære ned på vores almindelige fysiske aktivitet i det daglige og tage bilen i stedet for cyklen og elevatoren frem for trappen. Det viser et metastudie fra…
VIDEREUDDANNELSE 27.09.2023 En tur på skolebænken sender løn og humør i vejret efter arbejdsskader Økonomer: Ikke alene kan arbejdsskadedes løn stige betragteligt, når de kommer tilbage i job med videreuddannelse i bagagen. Samfundet vinder også økonomisk ved at videreuddanne ulykkesramte mennesker.
skærme 27.09.2023 Sociale medier og mobiltelefoner styrer ikke familiernes liv Unge og deres forældre er ikke kun passive ofre for sociale medier. De tager tværtimod aktivt stilling til, hvordan de vil bruge medier som Instagram, Facebook, Snapchat og Messenger, og hvor meget de skal fylde i…
Fedme 25.09.2023 Vi står midt i en fedmeepidemi. Her er en mulig forklaring på krisen Siden 2010 er antallet af svært overvægtige fordoblet i Danmark, og udviklingen er endnu stærkere i mange andre lande. Men hvordan begyndte fedmeepidemien, og hvad driver den? Professor emeritus Thorkild I.A. Sørensen…
HJERNEN 22.09.2023 Vandmænd er klogere, end vi troede Vandmænd er mere avancerede, end vi hidtil har troet. Et nyt studie fra Københavns Universitet viser, at en særlig slags vandmænd er i stand til at lære på et langt mere komplekst niveau end antaget - på trods af kun…
Antibiotika 21.09.2023 Bakterier som kolera kan være afgørende i udviklingen af ny antibiotika Bakterier som kolera-bakterien bevæger sig rundt i kroppen ved hjælp af rotationer fra en slags fimrehår, der sidder på bakterien.
Parasitter 18.09.2023 Parasit overtager myrers hjerner: Bliver zombier morgen og aften Den overtager myrers hjerner, så de klamrer sig fast i toppen af græsstrå for at blive spist af køer og hjorte. Leverikten har en vanvittig livscyklus, der går gennem snegle, myrer og græsædere og nu ved forskere fra…
Ny art 11.09.2023 Forklædt som træstamme og en anden art: Nyopdaget gekko er mester i at camouflere sig Et internationalt forskerhold, med en forsker fra Københavns Universitet, har opdaget en ny gekkoart fra Madagaskar, der om dagen ligner barken på et træ og i årtier blev forvekslet med en beslægtet art. Dyret er truet…
Iværksætteri 08.09.2023 Københavns Universitet åbner dørene for iværksætteri Alle studerende og forskere på Københavns Universitet får nu adgang til højtkvalificeret støtte, hvis de vil skabe deres egen virksomhed. Med et nyt samarbejde med en af Danmarks førende startup-acceleratorer,…
Krigstraumer 08.09.2023 Ukrainske flygtninge i Danmark kæmper med symptomer på posttraumatisk stress Den første brede undersøgelse af ukrainske flygtninges liv i Danmark viser, at næsten hver tredje viser tegn på posttraumatisk stress, PTSD. Men samtidig er der bred tillid til det danske samfund.
BARSEL 07.09.2023 Længere barselsorlov kan forbedre børns trivsel og udvikling Det styrker danske småbørns udvikling, når deres forældre holder en længere barselsorlov, viser et nyt studie fra Center for Economic Behavior and Inequality.
Hjernen 06.09.2023 Aktivitet er vigtigt for din hjerne - og for forebyggelse af Alzheimers Blandt andet gennem motion og sund livsstil kan vi holde vores blodkar smidige, så de bevarer en god evne til at pumpe blodet rundt i kroppen. Det er ikke bare vigtigt for kroppen, men også for hjernen. Et nyt studie…
JORDKLODEN 06.09.2023 Forskere advarer: Klodens ’blodtryk’ er for højt Planetens modstandskraft bliver udsat for et massivt og stigende pres. Seks ud af ni af de såkaldte planetære grænser er overskredet, og det kan sætte hele vores livsgrundlag over styr, advarer forskere bag nyt studie.
Hæder 06.09.2023 HUM’s to nye æresdoktorer ændrer vores blik på fortiden Ved universitetets traditionsrige årsfest i november bliver KU’s nye æresdoktorer udnævnt. I år står Det Humanistiske Fakultet bag udnævnelsen af to af de 11 nye æresdoktorer.
ERC-bevilling 05.09.2023 Oprindelige folks myter skal gøre os klogere på sprog og folkevandringer Nyt projekt på tværs af sprogvidenskab, antropologi og religionsforskning har netop modtaget støtte fra Det Europæiske Forskningsråd til at genskabe aspekter af oldtidens mexicanske kulturers sprog og verdenssyn.
Tørke 04.09.2023 Ekstreme klimaforhold hærgede i det tropiske Stillehav i over 200 år Bølge af ekstremt vejr skyller ind over verden lige nu. Ny undersøgelse af nedbør i det tropiske Stillehav viser, at vi for ikke længe siden havde lignende forhold i over 200 år. Den viden kan hjælpe med at forberede os…
31. jan. - 1. juni 2025 Intimate communication: Bettina Brentano, Rahel Levin Varnhagen and Karoline von Günderrode Exhibition at the German Romanticism Museum, Frankfurt.
23. april - 31. aug. 2025 Photo Exhibition: Re-imagining Urban Futures The GSC photo exhibition, drawn from the pilot projects “Planning for People, Place and Planet” and “Sustaining Publics”, presents insights and methodologies that bridge research with real-world urban challenges.
8. maj - 28. maj 2025 PhD defence: Shaqayeq Ramezanzade The potential of using artificial intelligence in dentistry: Enhancing the student-AI collaboration in deep caries treatment preventing endodontic treatment
12. maj - 16. maj 2025 Spatial Microbiomics - 3D'omics course Are you interested in Spatial Microbiomics? This course could be for you!