Spiseforstyrrelser 17.04.2023 Tarmens økosystem hos anorektikere bidrager direkte til sygdommen Svære forstyrrelser i tarmenes økosystem af bakterier og virus bidrager direkte til udvikling og fastholdelse af anoreksi, viser nyt studie ledet af Københavns Universitet og Syddansk Universitet.
Bevilling 17.04.2023 Stor millionbevilling til verdensklasseforskning i algoritmer VILLUM fonden tildeler professor Mikkel Thorup knap 29,5 millioner kroner til at føre arbejdet videre med sit succesfulde grundforskningscenter, Basic Algorithms Research Copenhagen (BARC).
Religion 17.04.2023 Religion blokerer for frihed og demokrati over hele kloden Nyt, stort studie dokumenterer, at religiøst begrundet lovgivning har fundet sted i alle typer samfund og religioner – til skade for demokratiske rettigheder.
miljø 17.04.2023 Nye typer bekymrende stoffer målt i dansk drikkevand Måling påviser over 400 forskellige kemikalier i vand fra et enkelt dansk vandværk. Flere stoffer kan have sundhedsskadelige virkninger. Vi skal måle langt bredere og ikke kun fokusere på PFAS og pesticider - og vi har…
Økosystemer 13.04.2023 Dyr uddør på Mauritius. Det sætter øens økosystem i fare Når et økosystem er truet, kan nye arter ikke nødvendigvis erstatte dem, der forsvinder, viser nyt studie fra Københavns Universitet.
geologi 13.04.2023 Hvorfor blev Andesbjergene så enorme? Det kan ny geologisk metode sandsynligvis løfte sløret for Hvordan blev verdens længste bjergkæde, Andesbjergene, egentlig så kolossal? Det er bare et af de geologiske spørgsmål, som en ny metode lavet af forskere på Københavns Universitet muligvis kan svare på. Med metoden kan…
SUNDHED 12.04.2023 Københavns Universitet investerer i udvikling af lægemidler fra sundhedsfremmende tarmbakterier Københavns Universitet bliver det første danske universitet, der investerer i en virksomhed baseret på egen forskning i unikt samarbejde med en venturefond. Det sker, når virksomheden GutCRINE ApS modtager en indledende…
Bæredygtighed 12.04.2023 Nu skal tømrerne lære at bygge med halm og hamp De næste tre år skal tømrerlærlinge på landets erhvervsskoler undervises i nye bæredygtige og klimavenlige byggemetoder i et nyt projekt ledet af Københavns Universitet, der skal accelerere den grønne omstilling i…
Adfærd 30.03.2023 Tillid gør os næppe mindre ansvarlige i krisesituationer Nyt studie understreger, hvor vigtig gensidig tillid mellem borgere og myndigheder er, når samfundet står foran en krise.
Giftige fugle 30.03.2023 Danske forskere opdager fugle med nervegift i fjerene Under en ekspedition til Ny Guinea er det lykkedes forskere fra Københavns Universitet at opdage to nye arter af giftfugle på jungleøen. Fuglene bærer rundt på stærk nervegift, som genetiske forandringer har gjort dem i…
pension 30.03.2023 Fordomme om seniorer fører til tidlige pensioneringer Seniormedarbejdere er ofte bange for, at deres kolleger synes, de er faldet af på den og blevet uproduktive – hvilket er udbredte fordomme om ældre medarbejdere. Og den usikkerhed får mange til at gå på pension tidligt,…
arkæologi 27.03.2023 Årringe og grundstof viser forskere vej til 400 år gammelt tømmers oprindelsessted Grundstoffet strontium kan sammen med årringsanalyser vise, hvor træ, som blev brugt til at bygge huse i Danmark for 400 år siden, stammer fra. Det demonstrerer to forskere fra Københavns Universitet i et nyt studie, de…
Arbejdsmiljø 27.03.2023 Et godt arbejdsklima på tværs af generationer kan forbedre vores syn på egen aldring Når en arbejdsplads formår at skabe et arbejdsklima med plads til alle aldersgrupper, kan det have en positiv indvirkning på de ansattes syn på egen aldring. Samtidig lader det til at påvirke deres engagement i arbejdet…
Insekter 22.03.2023 Nu forstår forskere ”endelig” hvordan biller drikker med numsen Biller er verdensmestre i at overleve i ekstremt tørre miljøer. En egenskab der blandt andet skyldes deres evne til at suge vand ud af luften med deres bagdel. Et nyt studie fra Københavns Universitet forklarer, hvordan…
stavning 16.03.2023 Skrift og udtale stikker af fra hinanden Der bliver længere og længere afstand mellem dansk udtale og skriftsprog, og det er en udfordring for lærere, som underviser i stavning. Hvis der kom større fokus på udtale i undervisningen, ville det være en stor hjælp…
Klima 14.03.2023 Optælling af 9 milliarder træer kan hjælpe med kontrol af klimakreditter og naturgenopretning Forskere fra Københavns Universitet og NASA har udviklet en metode, som netop har kortlagt flere milliarder træer og deres kulstofoptag i Afrika. Metoden kan fremadrettet bruges til at overvåge, om køb af klimakreditter…
Sorte huller 08.03.2023 Gas fra fremmede galakser vækker supertunge sorte huller til live Sorte huller i centrum af galakser vokser sig store på intergalaktisk gas. Det viser nyt studie fra forskere ved Københavns Universitet. Forskerne har dermed fundet en klar forbindelse mellem udviklingen af supertunge…
ARBEJDSLIV 08.03.2023 Højere løn giver flere børn – hvis du er mand Økonomer fra København og Oxford har fundet ud af, at uligheden, der stammer fra familieforøgelse, kan være langvarig, og at ændringer i løn påvirker mændst og kvinders lyst til familieforøgelse forskelligt.
Kræft 01.03.2023 Gråt hår i en tidlig alder fik forskere på sporet af ny behandling til sjælden kræftform Kræftknuder i blandt andet knogler er en sjælden og kompleks kræftform. Nu har forskere fundet ny metode til at forudsige, hvilke patienter med den kræfttype der vil have mest gavn af potentiel ny behandling.
Herlighedsværdi 01.03.2023 Forskere sætter kroner og øre på private skoves herlighedsværdi Skove er førstevalget, når danskerne vil ud og nyde naturen. Det viser sig også i salgspriserne, når ejendomme med privat skov skal sælges. Skoven har nemlig stor værdi, ud over dens indtjeningsmuligheder, viser nyt…
diabetes 23.02.2023 ”Vi har regnet forkert i årtier – halvdelen af en insulin-dosis virker muligvis ikke som forventet” En stor del af en diabetikers insulin-dosis virker sandsynligvis ikke som forventet. Det kan konkluderes af ny forskning fra Københavns Universitet. Forskerne har opdaget, at vi gennem alle årene har regnet forkert på,…
FRIVILLIGHED 22.02.2023 Den ukrainske flygtningekrise udløste massemobilisering af frivillige på Facebook Ruslands invasion af Ukraine medførte en eksplosiv opblomstring af hjælpegrupper på Facebook som svar på den humanitære krise. Nu har forskere fra KU kortlagt det frivillige Danmarks første reaktion.
Data 22.02.2023 Sådan afgør myndighederne om en asylansøger er troværdig Troværdighed er en afgørende faktor, når myndighederne skal beslutte, om en asylsøger må få ophold i Danmark. Men myndighedernes vurdering af asylansøgerens troværdighed foregår i en så kompleks og uigennemsigtig…
Klima 21.02.2023 Ny viden om Indlandsisens bevægelse kan gøre os klogere på hvornår havene stiger Gennemtrawling af tusindvis af satellitmålinger med kunstig intelligens har vist forskere fra GEUS og Københavns Universitet, at smeltevand i tunneller under isen får Indlandsisen til at ændre hastighed og nogle steder…
Plantebiokemi 20.02.2023 P-piller til rotter er fremtidens rottebekæmpelse Forskere fra Københavns Universitet har fået gærceller til at brygge stoffet Triptolid, som ellers kun udvindes af en sjælden kinesisk plante. Den forskning gør det nu muligt at bekæmpe rotter med stoffet i stor skala -…
astrofysik 15.02.2023 Forbavsede astrofysikere opdager den perfekte eksplosion i rummet Når neutronstjerner brager sammen, udløser det en gigantisk eksplosion, som stik imod hvad alle har troet har form som en perfekt kugle. Selvom det endnu er et mysterium, hvordan det kan lade sig gøre, giver det muligvi…
Centeråbning 08.02.2023 Nyt forskningscenter skal styrke kunstens rolle i samfundet Nyt center skal undersøge kunstens samfundsmæssige rolle i både aktuelt og historisk perspektiv. Ambitionen er at øge og styrke dialogen mellem forskere og praktikere, der skaber ny viden om kunst. Mikkel Bogh, der…
LEG OG LÆRING 06.02.2023 Forskningssamarbejde vil styrke den legende relation mellem spædbørn og forældre Psykologer fra KU skal sammen med sundhedsplejersker fra to kommuner udvikle et nyt program til forældre, der skal sætte fokus på og give konkrete ideer til legende interaktioner og deres betydning for barnets sociale o…
fødevarer 03.02.2023 Danmark skal lede forvandlingen af hele EU’s fødevaresystem Københavns Universitet står i spidsen for et nyt omfattende EU-projekt, CLEVERFOOD, som på tværs af Europas lande skal mobilisere EU’s borgere for at ændre fødevaresystemet, så vi når klimamålene. Projektet skal også…
Uge Sex 02.02.2023 Fire sejlivede myter om samtykkeloven Den omdiskuterede samtykkelov fylder i 2023 to år. KU-professor afliver nogle af de sejlivede myter, der er opstået i kølvandet af den nye lov.
22. april - 31. dec. 2024 Find fødselsdagsflag i Botanisk Have Vi har sat fødselsdagsflag rundt omkring i Botanisk Have og Palmehuset ved de planter, der har været her siden 1874. Du kan selv gå på jagt efter flagene og se, om du kan finde dem alle.
31. okt. - 5. dec. 2024 NY ANSØGNINGSFRIST: Hvad skal vi med landbruget? Danske landbrugsvisioner i en global krisetid Workshop-række i efteråret 2024.
21. nov. 2024, kl. 13.00-16.00 PhD defence: Kira Devantier Porins Going Viral - Investigating the Structural Features of the Mumps Virus Small Hydrophobic Protein and Other Viroporins
21. nov. 2024, kl. 14.00-17.00 PhD defence: Moritz Leonard Anuschek Advancing Terahertz Time-Domain Spectroscopy: A Step Closer Towards Process Analytical Applications In Tablet Manufacturing
21. nov. 2024, kl. 14.30-16.00 Ancestors or property? Rights to the image and the continued enslavement through archives Talk with Tamara Lanier (joining online).