16. oktober 2023

Forskere kobler årstider og spisevaner

spisevaner

Mængden af dagslys påvirker vores spisevaner og energiforbrænding, og den viden kan hjælpe os med at forstå sammenhængen mellem årstiderne og stofskiftet.

årstider
"Vores forskning viser, at stofskiftet hos dyr, som ellers ikke påvirkes af årstiderne, varierer i forhold til mængden af dagslys. Det påvirkede deres kropsvægt, fedtprocent og mængden af fedt i leveren," siger forsker bag nyt studie. Foto: Unsplash.

Mange tror måske, at deres helbred er bedre om sommeren, hvor solen skinner, vi får masser af D-vitamin, og dagene er lange.

Et nyt studie fra Københavns Universitet viser imidlertid, at vores spisevaner om vinteren ser ud til at have en større positiv effekt på vores helbred end vores spisevaner om sommeren – i hvert fald hvis man er en mus. Forskerne har undersøgt mus’ stofskifte og vægt, når de er udsat for henholdsvis ”vinterlys” og ”sommerlys”.

”Vores forskning viser, at stofskiftet hos dyr, som ellers ikke påvirkes af årstiderne, varierer i forhold til mængden af dagslys. Det påvirkede deres kropsvægt, fedtprocent og mængden af fedt i leveren,” forklarer postdoc Lewin Small fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet. Han tilføjer:

“Det gjaldt især mus, der var udsat for den mængde dagslys, vi har om vinteren. Deres vægtøgning og adipositas var reduceret. Samtidig spiste de mere regelmæssigt i løbet af døgnet, og det havde en positiv effekt på deres helbred.”

Studiet er det første af sin slags, der undersøger, hvordan mængden af dagslys påvirker helbredet hos mus, der ligesom mennesker ikke betragtes som påvirket af årstiden, idet de yngler hele året. Dyr, som kun yngler en bestemt del af året, øger deres vægt lige før avlssæsonen for at opbygge ekstra energidepoter.

Mængden af dagslys påvirker stofskiftet

Den erkendelse, at forskellige dele af verden får meget forskellige mængder af dagslys, inspirerede forskerne til det nye studie.

”Vi har undersøgt, hvordan dagslys påvirker forskellige forhold med relation til stofskiftet, herunder motion, fedme og diabetes. De fleste andre studier, der har undersøgt sammenhængen mellem dagslys og stofskifte, er gået ud fra, at mængden af dagslys er konstant hele året rundt,” siger Lewin Small.

Forskerne bag det nye studie ønskede i stedet at undersøge, hvordan de varierende mængder af dagslys, vi oplever i løbet af året, påvirker stofskiftet. De fleste mennesker i verden vil nemlig opleve, at mængden af dagslys svinger med minimum to timer hen over året.

”Jeg kommer fra Australien, og da jeg flyttede til Danmark, var jeg ikke vant til den store forskel, der er mellem mængden af dagslys henholdsvis om sommeren og om vinteren, og jeg var interesseret i at undersøge, hvordan det påvirker vores døgnrytme og stofskifte,” siger Lewin Small og tilføjer:

“Vi har derfor udsat mus for forskellige mængder af lys svarende til forskellige årstider og målt, hvordan det påvirker deres døgnrytme og stofskifte.”

Eftersom studiet er udført på mus, kan forskerne ikke konkludere, at det samme gælder for mennesker.

”Der er tale om det, vi kalder proof of principle. Påvirker mængden af dagslys stofskiftet? Ja, det gør det. Fremtidige studier vil måske vise, at øget anvendelse af kunstig belysning om natten eller dagslys hele året rundt er godt for vores metaboliske helbred,” siger professor Juleen Zierath fra Novo Nordisk Center for Basic Metabolism Research, som er sidsteforfatter til studiet.

Lewin Small tilføjer, at den nye viden understøtter forskernes forståelse af, hvordan vores spisemønstre påvirkes af lyset og årstiden, hvilket måske kan forklare, hvorfor nogle mennesker tager mere på end andre, og om vores vægt generelt øges på bestemte årstider.

”Lysforskellen mellem sommer og vinter påvirker muligvis vores spisevaner, og hvornår på dagen vi føler os sultne,” forklarer han.

Læs hele studiet, “Seasonal light hours modulate peripheral clocks and energy metabolism in mice”, i det videnskabelige tidsskrift Cell Metabolism.

Kontakt

Professor Juleen Zierath
juleen.zierath@ki.se
+46-(0)8-524 875 80

Postdoc Lewin Small
lsmall@sund.ku.dk
+45 91 10 82 78

Journalist og pressekonsulent Sascha Kael Rasmussen
sascha.kael.rasmussen@sund.ku.dk
+45 93 56 51 68

Emner