28. september 2023

10 millioner kroner til nye kvantevirksomheder

Kvanteforskning

Københavns Universitetet investerer risikovillig kapital, for at flere nye kvantevirksomheder kan se dagens lys. Universitetets forskere får dermed bedre mulighed for at etablere egne firmaer.

Kvantepressemøde på KU 23.9.2023
Regeringen lancerede 23. september 2023 en ny national strategi for kvanteteknologi (Del II) på Københavns Universitet.

Københavns Universitet vil nu sætte skub i udviklingen af kvanteteknologier. Der kommer bedre rammer for forskerne i kvantemiljøet. Det skal føre til nye virksomheder til gavn for samfundet.

Københavns Universitet styrker sit kommercielle ben inden for kvanteforskningen. Universitetet overfører 10 millioner kroner til sit eget investeringsselskab UCPH Ventures. De skal matches af flere penge fra venturefonden PSV DeepTech (inkuberet hos PreSeed Ventures). Det skal føre til investeringer i en række nye kvantevirksomheder med teknologi udviklet på Københavns Universitet.

Der laves samtidig en standard-ekspreslicens for spinouts, hvor vilkår for samarbejde er klarlagt på forhånd. Det skal give en hurtigere overførsel af teknologi til de nye virksomheder. Forskerne får også adgang til rådgivning af eksterne eksperter i markedet for kvanteteknologi.

Københavns Universitet tilbyder samtidig regeringen, at en række af Niels Bohrs gamle lokaler på Blegdamsvej fremover kan huse regeringens Quantum House Denmark. Huset vil have moderne laboratoriefaciliteter samt tiltrække investorer og nye virksomheder.

Kvanteforskning på KU
Kvanteforskning på Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet. Arkivfoto.

Behov for praktiske kvanteløsninger

- Med den hastige udvikling inden for kvanteteknologi er det afgørende, at vi, ud over at fokusere på forskning, også kommer med svar på, hvordan den kan omsættes til praktiske løsninger for samfundet. Dette initiativ vil give iværksættere og dygtige forskere bedre rammer og flere ressourcer til at bringe deres gode idéer og nye teknologier fra laboratorierne ud i samfundet,” siger rektor for Københavns Universitet, Henrik C. Wegener.

Målet er, at flere af Danmarks og Københavns Universitets forskere på kvanteområdet kan få succes med at skabe innovative, nye kvanteteknologier, løsninger og virksomheder. Initiativerne bliver taget på baggrund af regeringens nye nationale strategi for kvanteteknologi (Del II).

- Studerende og forskere fra Københavns Universitet er nogle af de dygtigste i verden inden for kvanteområdet, og de spiller en vigtig rolle i at drive Danmarks udvikling af kvanteteknologi frem. Regeringen har netop præsenteret en national strategi for kvanteteknologi, hvor et af målene er, at vi effektivt kan omsætte vores forskningsmæssige styrkeposition til konkrete løsninger i samfundet. Derfor glæder det mig at se Københavns Universitets udmelding, der vidner om høje ambitioner for kvanteområdet,” siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund.

Kvantecomputere, kvantemåleinstrumenter og kvantekryptering. Det er blandt de teknologier, som forskere på Københavns Universitet allerede er i fuld gang med at udvikle og kommercialisere. Alene eller sammen med verdensførende virksomheder.

Universitetet udpeger samtidig en kvantekoordinator, som kan arbejde for at koordinere arbejdet mellem forskningsmiljøerne, regeringen og det hurtigtvoksende kvantemiljø. Det bliver den tidligere institutleder på Niels Bohr Institutet Jan W. Thomsen.

- Vi står foran en kvanteteknologisk revolution. Med initiativerne ønsker vi at sikre, at Danmark er i front og klar til at udnytte de utallige muligheder, som kvanteteknologi bringer, siger Jan W. Thomsen.

Initiativerne bliver gennemført i 2023 og årene frem. KU vil i implementeringen af hele kvantepakken have fokus på sikkerhed i forbindelse med nyttiggørelse af kvanteforskning og -teknologi i tæt dialog med myndighederne.

Mere information

Kontakt

David Dreyer Lassen
Prorektor for forskning
Københavns universitet
Telefon: 35 32 44 12
E-mail: dreyer.lassen@adm.ku.dk

Andreas Blohm Graversen
Vicedirektør for innovation og erhvervssamarbejde
Københavns Universitet
Telefon: 93 56 52 69
E-mail: agr@adm.ku.dk 

Jan W. Thomsen
Københavns Universitets kvantekoordinator
COO for Novo Nordisk Fondens Quantum Computing Programme
Telefon: 35 33 27 14
E-mail: jwt@nbi.ku.dk 

Emner