Stor millionbevilling til verdensklasseforskning i algoritmer
VILLUM fonden tildeler professor Mikkel Thorup fra Datalogisk Institut knap 29,5 millioner kroner til at føre arbejdet videre med sit succesfulde grundforskningscenter, Basic Algorithms Research Copenhagen (BARC).
I København sidder nogle af verdens skarpeste hjerner indenfor algoritmik. Siden BARC-forskningscentret blev oprettet i 2017 med en indledende bevilling på 40 millioner kroner fra VILLUM-fonden, har centrets anerkendte forskere gang på gang gjort matematiske gennembrud og bidraget med prisvindende løsninger på algoritmiske problemstillinger.
Professor og centerleder Mikkel Thorup glæder sig over, at den nye VILLUM-bevilling giver mulighed for at skabe de næste videnskabelige gennembrud indenfor algoritmik.
- Jeg er meget glad for den tillid, VILLUM-fonden viser os med deres støtte til vores undersøgende og ret uforudseelige grundforskning. Vi drister os ind i vigtige områder, som ingen rigtigt forstår, og håber på uventede opdagelser og gennembrud, siger professor Mikkel Thorup og fortsætter:
- Den nysgerrige tilgang, vi har i BARC, er meget produktiv for forskere med det rette talent. Ofte er det mere projektorienteret forskning, der gives bevillinger til, og det faktum gør VILLUM fondens støtte virkelig unik og uvurderlig.
Selvom forskerne i BARC som regel kun kan gisne om, hvad deres forskning ender med at blive brugt til, har flere af deres løsninger skabt stor gavn for industrien. For eksempel er Mikkel Thorups eget arbejde med at opfinde en algoritme, der kan mindske ressourceforbruget hos verdens computerservere betydeligt, blevet taget i brug hos store virksomheder som Vimeo og Google.
Et ambitiøst miljø
Hvor mange kanter du kan fjerne fra et netværk, før det går i stykker? Hvad er den matematiske opskrift på at komme hurtigst og mest energieffektivt fra A til B? Kan en computer regne ud, hvordan vi pakker objekter mest optimalt? Hvordan man kan forbinde en række punkter i en graf uden at stregerne imellem punkterne i grafen krydser hinanden?
BARC-centrets forskere er ikke blege for at give sig i kast med ægte hjernevridere, som andre i årevis har forsøgt at finde løsningen på.
- Jeg er stolt af de gennembrud, vi har gjort, og at vi er lykkedes med at tiltrække talenter fra hele verden til København. Min ambition med at stifte BARC var at skabe en magnet for talent og udvikling inden for algoritmik, og det vil jeg godt tillade mig at sige, at vi er lykkedes med, siger professor Mikkel Thorup.
Ifølge ranglisten CSRankings ligger Københavns Universitet i skrivende stund på førstepladsen over de bedste universiteter i Europa målt på antal topartikler indenfor algoritmik.
Desuden har BARC tradition for at tiltrække unge talenter, fra bachelorstuderende til ph.d.-studerende, hvilket har kastet flere Best Paper awards af sig.
- Jeg vil gerne takke hele styregruppen for et fantastisk samarbejde omkring bevillingsansøgningen - Helen Porter, Rasmus Pagh og vores forskningsstøtte fra Københavns Universitet samt Thore Husfeldt og Nutan Lamaye fra IT-Universitetet. En af styrkerne ved BARC er, at centret også involverer forskere ved IT-Universitet og dermed skaber synergi mellem de to institutioner, siger professer Mikkel Thorup.
Fakta om BARC
Formålet med Basic Algorithms Research Copenhagen (BARC) er at opnå dyb forståelse af algoritmiske problemers beregningskompleksitet, det vil sige hvordan computere kan løse problemer med minimal brug af ressourcer. Det er teoretisk forskning, der også har haft stor praktisk betydning.
BARC’s forskere udforsker centrale områder, med store forståelseshuller, i håb om overraskende gennembrud. For eksempel er tilfældige hashfunktioner afgørende i dataanalyse, men der er store kløfter mellem teoretisk forståelse og praktisk implementering. Centrets mission er at bygge bro over den slags kløfter og afdække fundamentale grænser for algoritmisk effektivitet.
BARC er fysisk placeret på Datalogisk Institut, Københavns Universitet, men har også tilknyttet forskere fra IT-Universitetet i København. Læs mere om BARC på centrets hjemmeside.
Fakta om VILLUM Investigators
Villum Investigator-programmet bevilger op til 30 mio. kr. til erfarne og internationalt anerkendte forskere, der allerede er etableret i Danmark, som fortsat vil stå i spidsen for forskning i verdensklasse. De udvalgte stjerneforskere, der får titlen Villum Investigators, får med bevillingen muligheden for at give deres bedste ideer frie rammer på et dansk universitet. Programmet sigter dermed mod at tiltrække nogle af verdens bedste forskere til danske universiteter.
Kontakt
Mikkel Thorup
Professor, centerleder og sektionsleder
Datalogisk Institut, Københavns Universitet
mthorup@di.ku.dk
21 17 91 23
Caroline Wistoft
Kommunikationskonsulent
Datalogisk Institut, Københavns Universitet
cawi@di.ku.dk
21 30 96 31