27. juni 2024

Københavns Universitet og MIT går sammen om banebrydende kvanteforskning på tværs af Atlanten

Kvantecomputer

Kvantecomputere har potentiale til at ændre verden. Nu skal nyt samarbejde mellem Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme på KU og Engineering Quantum Systems gruppen på det anerkendte amerikanske universitet MIT accelerere forskningen i udvikling af avancerede kvantecomputere.

Professor William D. Oliver, MIT (tv.) og lektor Morten Kjaergaard, Københavns Universitet, i kvantelaboratoriet på KU.
Professor William D. Oliver, MIT (tv.) og lektor Morten Kjaergaard, Københavns Universitet, i kvantelaboratoriet på KU.

Kvanteforskningen på KU krydser Atlanten. Forskere på Niels Bohr Institutet har underskrevet en 4-årig samarbejdsaftale med verdensførende kvanteforskere på det anerkendte universitet Massachusetts Institute of Technology i Boston, USA – også kendt som MIT.  

Det nye samarbejde betyder, at forskere, ph.d.’er og studerende på de to universiteter slår sig sammen om at løse de største kvantegåder, som fortsat udfordrer forskere verden over, i kapløbet om at udvikle fejl-tolerante kvantecomputere. En særlig form for supercomputere med hidtil uset regnekraft, som har potentialet til at løse nogle af universets største uløste gåder. 

- Det her er en kæmpe anerkendelse af vores arbejde på KU. Teamet på MIT, med professor Oliver i spidsen, er verdensførende inden for forskning i kvantecomputere. Projektet gør, at vi som forskere i Danmark kan lære af de allerbedste og indgå i et samarbejde om at udvikle hardware til næste generation af fejl-tolerante kvantecomputere. Jeg har tidligere haft fornøjelsen af at arbejde sammen med professor Oliver, og med den ambitiøse investering fra Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme kan vi løfte vores fælles forskning til et helt nyt niveau, siger Morten Kjaergaard, lektor i kvanteinformationsfysik, Villum Young Investigator, og forskergruppeleder Niels Bohr Institutet på KU.  

Identiske kvantelaboratorier

På MIT ser man også store perspektiver i det nye samarbejde, som helt konkret betyder, at forskerne opfører to helt identiske kopier af samme kvantelaboratorie-setup på hver sin side af Atlanten. Et på KU og et på MIT. Begge er etableret med finansiering fra Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme.

Igennem projektet kan de to universiteter løbende samarbejde og udvikle forskningen i fejltolerante kvantecomputere, samt udveksle knowhow, software og studerende.

Det giver nogle helt unikke mulighed ifølge William D. Oliver, professor i fysik, the Henry Ellis Warren (1894) Professor på Department of Electrical Engineering and Computer Science, Associate Director på RLE og leder af Center for Quantum Engineering på MIT. 

- For at realisere kvantecomputeres lovende potentiale, er vi nødt til at udforske, hvordan vi bygger systemer, der er robuste og som kan udbygges og reproduceres. Dette unikke samarbejde sætter fart på innovationen, fordi vi kan udveksle mennesker og ideer, køre parallelle eksperimenter, og sammenligne resultater. Bedre endnu, vi kan fortsætte vores tætte samarbejde med lektor Kjaergaard – en hastigt voksende stjerne i vores felt – og hans gruppe i København. Sådan skal det gøres, siger professor William D. Oliver. 

København er epicenter for kvanteforskning

Det er ikke kun i universitetsverdenen, at det nye samarbejde får opmærksomhed. Den amerikanske ambassadør i Danmark, Alan Leventhal, hylder også det nye samarbejde.  

- Dette samarbejde er endnu et bevis på, hvordan stærke internationale relationer kan bidrage til fremdrift i forskning. København er i dag et epicenter for kvanteforskning, og nøgle-partnerskaber med amerikanske institutioner, såsom MIT, styrker den videre udvikling af det danske kanteøkosystem, siger ambassadør Alan Leventhal. 

Dette samarbejde med MIT er blot seneste skud på stammen efter en årrække med store satsninger på kvanteområdet. I 2022 åbnede NATO et kvantecenter på Københavns Universitet, og det nye samarbejde mellem KU og MIT sker i regi af Novo Nordisk Foundation Quantum Computing Programme, som i 2023 blev etableret med 1,5 mia. kroner i bevilling fra Novo Nordisk Fonden.  

Attraktiv partner indenfor kvanteforskning

Programmet, som hører til på Niels Bohr Institutet, har en mission om at udvikle en fejltolerant kvantecomputer og kvantealgoritmer, der løser biologiske og kemiske problemer, som er relevante indenfor medicin, sundhed, og grøn omstilling.  

- Det her samarbejde kan kun lade sig gøre, fordi vi for knap ti år siden igangsatte et meget målrettet arbejde med at tiltrække og uddanne forskere i den absolutte elite. Det betyder, at vi i dag både er en attraktiv partner for fonde, organisationer og – som i tilfældet her – et af verdens bedste universiteter. Det gør mig stolt, siger rektor på Københavns Universitet, Henrik C. Wegener. 

Kontakt


Maya Bille

Kommunikationsrådgiver
Københavns Universitetet

+45 30 61 05 25
mab@adm.ku.dk

Emner