Hverken Covid-19 eller vaccination under graviditet giver misdannelser hos fostret
Stort nordisk registerstudie slår fast, at der ikke er øget risiko for misdannelser hos børn, hvis mødre fik vaccine mod Covid-19 eller havde Covid-19-infektion i første trimester.
Under coronakrisen var der debat om, hvorvidt vaccinen mod Covid-19 kunne være skadelig for gravide og deres ufødte børn.
Alt tydede på, at det ikke var farligt, men nu slår stort registerstudie fra blandt andet Københavns Universitet for alvor fast, at man som gravid ikke skal være bange for at hverken vaccinen eller at blive smittet med selve virussen giver medfødte misdannelser hos barnet.
”Vi fandt ingen øget risiko for misdannelser hos børn af mødre, som havde fået Covid-19-vaccination eller infektion i første trimester,” siger adjunkt på Institut for Folkesundhedsvidenskab Stine Kjær Urhøj, der er sidsteforfatter på studiet udgivet i tidsskriftet BMJ.
Vi så altså ingen statistisk signifikant forskel i risikoen for misdannelser mellem gravide, der har fået vaccine eller infektion, og dem der ikke havde
Hun har sammen med kollegaer fra Folkehelseinstituttet - Norges pendant til Sundhedsstyrelsen - og Karolinska Institutet i Sverige lavet et registerstudie med data fra 343.066 nyfødte børn. Det gør det til det hidtil største studie inden for sit felt.
Studiet inkluderer 78.035 børn fra Danmark, 161.284 børn fra Sverige og 103.747 fra Norge.
På tværs af de tre lande, var det 5,2 procent, som blev født med en misdannelse i en af de 11 misdannelseskategorier, som forskerne har inkluderet i deres studie. Det er blandt andet hjertemisdannelser, nyremisdannelser og misdannelser i knogler og muskler.
”Det var nødvendigt med et sådant skandinavisk samarbejde for at få en stor nok population til at kunne se på medfødte misdannelser, der heldigvis rammer meget få,” siger Stine Kjær Urhøj.
Betryggende fund
Der tegner sig et betryggende billede, når man ser nærmere på tallene fra studiet.
Forekomsten af børn født med misdannelser var nemlig 4,8 procent blandt de børn, hvis mødre var blevet vaccineret i første trimester versus 5,1 procent blandt de mødre, der ikke havde fået vaccinen.
Og ser man på børn af mødre, der blev smittet med Covid-19-virus, er det samme tendens. Forekomsten af børn født med misdannelser var nemlig 4,8 procent blandt de børn, hvis mødre havde været eksponeret for Covid-19-infektion i første trimester, sammenlignet med 5,2 procent blandt børn af mødre, der ikke havde været smittet.
”Vi så altså ingen statistisk signifikant forskel i risikoen for misdannelser mellem gravide, der har fået vaccine eller infektion, og dem der ikke havde,” siger Stine Kjær Urhøj.
Forskerne fandt heller ikke forskel i risiko i forhold til de forskellige virusvarianter, eller de forskellige vaccinetyper. Studiet inkluderede personer, der er blevet vaccineret med enten Pfizer eller Moderna, da det er de vacciner, som man har anbefalet til gravide i Danmark, Norge og Sverige.
”Det er betryggende fund, som både støtter op under vaccinesikkerheden for gravide og indikerer, at der ikke er en højere risiko for misdannelser efter covid-19-infektion i graviditeten,” siger Stine Kjær Urhøj.
Studiet ”Covid-19 infection and vaccination during first trimester and risk of congenital anomalies: Nordic registry based study” er udgivet i tidsskriftet BMJ.
Kontakt
Adjunkt Stine Kjær Urhøj
stur@sund.ku.dk
+45 35 32 71 42
Journalist Sascha Kael Rasmussen
sascha.kael.rasmussen@sund.ku.dk
+ 45 93 56 51 68