26. september 2024

En blodprøve kan være med til at forudsige, om børn med overvægt bliver syge senere i livet

overvægt

Specielle fedtstoffer i blodet hos børn med overvægt kan sige noget om risikoen for, at de senere i livet udvikler sygdomme som diabetes, hjertesygdom og leversygdom. Det åbner muligheden for, at en almindelig blodprøve i fremtiden kan vurdere sygdomsrisici hos børn med overvægt.

To blodprøveglas på lyserød baggrund
“De her lipider kan muligvis anvendes som biomarkører til at diagnosticere eller bestemme risikoen for kardiometaboliske sygdomme blandt børn. Den viden kan vise sig at være nyttig i forbindelse med tidlig påvisning, forebyggelse og behandling af sygdom," siger forsker bag nyt studie. Grafik: Sascha Kael.

Antallet af børn og unge med overvægt stiger, og i 2030 er det forventningen, at mere end 250 millioner børn og unge verden over vil være overvægtige.

Mange børn med overvægt lider af blandt andet insulinresistens og for højt blodtryk, og det kan senere i livet før til hjertesygdom, type 2-diabetes og leversygdom. Sygdomme, der alle er forbundet med ændringer i kroppens sammensætning af fedtstoffer, de såkaldte lipider.

Nu har forskere fra Københavns Universitet fundet, at ændringer i de typer af lipider, som vi allerede ved, er forbundet med hjerte- og metaboliske sygdomme hos voksne, også er forbundet med øget risiko for kardiometaboliske sygdomme hos børn med overvægt. Det betyder, at en helt almindelig blodprøve muligvis kan forudsige børnenes risiko for at udvikle sygdommene senere i livet.

”Vores studie viser, at ændringer af de lipider, der er forbundet med kardiometaboliske sygdomme hos voksne, ses tidligt i livet blandt børn med overvægt. Især deres leverfunktion og sukkerstofskifte er påvirket,” siger postdoc Yun Huang fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, som er førsteforfatter til det nye studie, og tilføjer:

“De her lipider kan muligvis anvendes som biomarkører til at diagnosticere eller bestemme risikoen for kardiometaboliske sygdomme blandt børn. Den viden kan vise sig at være nyttig i forbindelse med tidlig påvisning, forebyggelse og behandling af sygdom.”

I mange år har målingen af de traditionelle lipider, kolesterol og triglycerider, været det vigtigste værktøj til at vurdere sygdomsrisici. De senere år er metoderne til at måle lipider blevet meget bedre og forskere har fundet, at der findes hundredvis af forskellige lipider. Måling af disse lipider kan være med til at give os en forståelse af, hvordan de påvirker vores helbred.

En helt almindelig blodprøve kan være med til at vurdere risikoen

Forskerne analyserede blodprøver fra knap 1.000 børn med overvægt og sammenlignede dem med knap 400 børn uden overvægt. Derudover fulgte de 186 børn over et år, mens de gennemgik forskellige livsstilsændringer, som bl.a. involverede sundere kost og mere motion. 83 procent af børnene tabte sig i perioden.

Forskerne opdagede, at ændringer i lipiderne i blodet kan være med til at forklare sammenhængen mellem vægttab og kardiometaboliske forbedringer. De håber, at lægerne i fremtiden kan bruge en helt almindelig blodprøve til tidligt at vurdere sygdomsrisikoen hos børn med overvægt, så de tidligere kan forebygge eventuelle fremtidige sygdomme.

“Studiet understreger, at vi er nødt til at tage overvægt i barndommen langt mere seriøst, fordi overvægt øger børnenes risiko for at udvikle en række sygdom med dårlig livskvalitet til følge,” siger professor Torben Hansen fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet, som er seniorforfatter til studiet, og tilføjer:

“Heldigvis har vi set, at en tidlig indsats kan reducere risikoen for, at børnene udvikler kardiometaboliske sygdomme, og forbedrer deres chance for at leve et langt liv uden sygdom.”

Studiet, “Lipid profiling identifies modifiable signatures of cardiometabolic risk in children and adolescents with obesity”, er udgivet i Nature Medicine.

 

Kontakt

Professor Torben Hansen
torben.hansen@sund.ku.dk

Postdoc Yun Huang
yun.huang@sund.ku.dk

Kommunikationskonsulent Peter Stanners
peter.stanners@sund.ku.dk

Emner