Nyt nationalt center skal styrke ansvarlig brug af kunstig intelligens
Som led i et strategisk initiativ for kunstig intelligens har regeringen taget et banebrydende skridt: Et nationalt center for kunstig intelligens i samfundet – CAISA – er sat i søen, og Københavns Universitet får sammen med Aalborg Universitet en ledende rolle.

Udvikling af kunstig intelligens er ikke ’business as usual’. Det kræver en aktiv indsats fra forskere, beslutningstagere og virksomheder. Det er netop det samarbejde, regeringen har igangsat med sit nye initiativ for kunstig intelligens.
Det nationale ’Center for Kunstig Intelligens i Samfundet’ (CAISA) vil samle nogle af Danmarks førende AI-forskere for at kortlægge, hvordan vi i et demokrati som Danmark bedst udvikler og håndterer kunstig intelligens.
”I CAISA skal vi forske og rådgive i, hvordan vi bedst kan navigere i den rivende udvikling. Det kræver alle hjerner på dæk, og derfor sætter vi gang i en række aktiviteter, hvor vi sammen kan lære af erfaringer og bygge videre på den seneste forskning og igangværende initiativer,” fortæller professor Rebecca Adler-Nissen, som skal lede centeret.
AI skal gavne folket
CAISA kan blive ”AI’s svar på Statens Serum Institut”, som centerets chefforskere formulerer det.
”Vi er et nationalt konsortium i samarbejde med Pionercenteret for Kunstig Intelligens. Vi arbejder tværfagligt, fordi det ikke er nok at forstå de tekniske aspekter eller undersøge menneskelige og samfundsmæssige betydninger. Det er nødvendigt, at vi gør begge dele – på samme tid,” understreger CAISA’s viceleder, Thomas B. Moeslund fra Aalborg Universitet.
Ambitionen er at samle forskerkolleger, søsterinitiativer og stærke forskningsmiljøer på tværs af Danmark og udlandet – og ikke mindst samarbejde bredt med og rådgive den offentlige og private sektor.
”På den måde kan vi sikre, at vi ikke opfinder hjulet på ny, men i stedet skaber noget større i fællesskab. Gennem forskning skal vi undersøge, hvor kunstig intelligens kan gøre mest gavn for så mange som muligt – og hvor vi bør være forsigtige,” siger Rebecca Adler-Nissen.
Sigter mod månen
Ambitionerne er tårnhøje hos CAISA – ikke kun på Danmarks vegne, men på Europas.
”Derfor igangsætter vi også mere langsigtede forskningsprojekter, såkaldte moonshots, der udforsker nye veje til digital suverænitet og mere demokratisk og ansvarlig kunstig intelligens,” siger Rebecca Adler-Nissen.
Centeret kommer også til at samarbejde med internationalt førende forskere. Men når CAISA ligger i netop Danmark, der har stærke traditioner for fællesskab og tillid, bliver det muligt at demonstrere, at AI både kan skabe værdi og gøre samfundet bedre, fremhæver Rebecca Adler-Nissen.
”Hvis vi lykkes, kan Danmark ikke blot sikre en bedre udrulning af kunstig intelligens herhjemme, men også inspirere resten af verden til at følge en klogere vej,” forudser hun.
CAISA åbner officielt den 9. maj. Københavns Universitet og Aalborg Universitet får en ledende rolle i centeret, som også kommer til at inkludere forskere fra Aarhus Universitet, DTU og IT-Universitetet. Centeret samarbejder med virksomheder, myndigheder, organisationer og forskere i hele landet og internationalt.
CAISA finansieres i de første tre år med 20 mio. kr. fra digitaliseringsmidlerne og 30 mio. kr. fra forskningsreserven.
Læs meget mere om centeret og AI-forskningen i denne kronik (bragt i Politiken den 24. marts).
Kontakt
Rebecca Adler-Nissen
Professor og centerleder, CAISA
E-mail: ran@ifs.ku.dk
Tlf.: 30 22 40 75
Simon Knokgaard Halskov
Presse- og kommunikationsrådgiver
E-mail: skha@adm.ku.dk
Tlf.: 93 56 53 29