UDREDNING 24.11.2015 Undersøgelse af Lunde Larsens ph.d. igangsættes Københavns Universitet indleder nu en undersøgelse af en ph.d.-afhandling om Grundtvig. Det sker efter anmodning af forfatteren selv.
social kognition 13.11.2015 Sjælden ansigtslammelse giver forskere ny viden om social interaktion Personer med ansigtslammelse eller svært vansirede ansigter har ofte problemer i sociale sammenhænge, fordi de ikke kan bruge ansigtsmimik. Ny forskning viser, at undervisning i alternative kommunikationsmåder forbedre…
gastronomi og filosofi 12.11.2015 Ny filosofisk bog om gastronomi vil give os et fælles madsprog At smag ikke kan diskuteres, er ifølge filosoffen Martin Marchman Andersen en udbredt myte om vores forhold til mad. For at komme den til livs undersøger han i sin nye bog SMAG: på sporet af en gastronomi, hvordan vi…
Doktorafhandling 11.11.2015 Politikere begrænser EU-domstolens indflydelse EU’s politikere har afgørende indflydelse på, hvad der bliver konsekvensen af EU-domstolens fortolkninger i medlemslandene. Det konkluderer professor Dorte Sindbjerg Martinsen, der for første gang har analyseret…
Sund Aldring 11.11.2015 77-årige Ditte: På en cykel er du fri Nyt forskningsprojekt på Københavns Universitet eksperimenterer med grænserne mellem forskning og formidling. I projektet er en gruppe ældre mennesker deltagere i forskning om pensionering og samtidig omsættes deres…
innovativ formidling 09.11.2015 Ørkenens verdensarv bliver levende på mobilen Banebrydende arkæologisk formidling med moderne mobilteknologi udløser Københavns Universitets innovationspris til forskningsleder og arkæolog Ingolf Thuesen.
JUBILÆUM 21.10.2015 Universiteter i Norden fejrer 20 års samarbejde med Kina Fest, fyrværkeri og fagligt indhold præger denne uge på Fudan Universitet i Shanghai – et af Kinas eliteuniversiteter – hvor Nordisk Center fejrer 20 års jubilæum.
Dansk rap 20.10.2015 De 'brune' rappere har indtaget den danske rapscene De sidste fem år har den danske rapscene med navne som Sivas, Amro og Kesi fået et langt mere kosmopolitisk udtryk end tidligere. I en ny ph.d.-afhandling går musikantropolog Kristine Ringsager tæt på de 'brune' rappere…
muslimer og musik 13.10.2015 Unge muslimer bruger musikken Danske unge med muslimsk baggrund bruger musik i deres hverdag, men ikke nødvendigvis som andre grupper. Johannes Frandsen Skjelbo undersøger i sin etnografiske ph.d.-afhandling ’Musik blandt unge med muslimsk baggrund’…
EUROKRISE 07.10.2015 Tysk tankegang får konsekvenser for Sydeuropa Tyskland dominerer den økonomiske politik i Europa, men det er ikke uden omkostninger. Ny forskning fra projektet EuroChallenge viser, at den tyske måde at tænke økonomisk politik får utilsigtede konsekvenser for landen…
Naturmedicinsk Museum 07.10.2015 Ny udstilling sætter fokus på elskovsmidler Spanske fluer, tørrede brunstkirtler og ”horny goat weed”. Naturen har gennem århundreder leveret stof til mennesket i jagten på elskovsmidler. Ny udstilling på Naturmedicinsk Museum åbner for en verden af lyst, begær o…
Teenagere 06.10.2015 5000 familier i undersøgelse om teenageres brug af elektroniske spil Forsker på Københavns Universitet søger 5.000 danske familier til stor undersøgelse af, hvad mange timers computerspil gør ved børnene.
nazisme 05.10.2015 Danske forskere samarbejdede tæt med tyske kolleger frem til besættelsen Selvom de tyske universiteter meget hurtigt efter Hitlers magtovertagelse blev nazificeret, fortsatte mange danske forskere det tætte samarbejde med deres tyske kolleger helt frem til Danmarks besættelse i 1940.
FORSKNING 25.09.2015 Seks nye SAMF-postdocs med internationalt set-up Fem ud af ni af Det Frie Forskningsråds post.doc bevillinger i kategorien Samfund og Erhverv gik til forskertalenter fra KU's Samfundsvidenskabelige Fakultet.
SOCIAL ARV 17.09.2015 Kulturelle bedsteforældre sikrer bedre uddannede børnebørn Børn med bedsteforældre som interesserer sig for kultur og samfundet omkring sig har en større chance for at få en længere uddannelse, viser ny forskning fra Sociologisk Institut
ARBEJDE 14.09.2015 Når manden dør må enken ud at arbejde Ny forskning fra Økonomisk Institut viser, at når en mand mister sin kone, fortsætter hans arbejdsliv forholdsvis uforandret, men når en kvinde mister sin mand, mister hun også en stor del af sit indtægtsgrundlag, at hu…
Film 14.09.2015 Panum lægger rammer til ny spillefilm Han står bag store filmsuccesser som Fasandræberne, En Kongelig Affære og Mænd Der Hader Kvinder. Nu prøver manuskriptforfatter Rasmus Heisterberg for første gang kræfter med instruktørrollen i sin nye spillefilm ”I…
VEJLEDERPRIS 11.09.2015 Hun gør de studerende studiekompetente Den 44-årige Gitte Henchel Madsen, områdeleder for Studie- og karrierevejledning på SCIENCE, Københavns Universitet, modtager årets Schultz’ Vejlederpris 2015. Hun får prisen på 25.000 kr. for sit høje vejledningsfaglig…
Integration 07.09.2015 Nyt selskab skal fremme sundhed hos flygtninge Det nye Dansk Selskab for Indvandrersundhed skal arbejde med at fremme sundheden hos flygtninge, indvandrere og asylansøgere. Sundhed er afgørende for en god integration, mener formand for selskabet og lektor ved…
sprogteknologi 31.08.2015 Sprogforskere bruger Bibelen til at yde oversete sprog førstehjælp Sprogforskere fra Københavns Universitet viser nu, at de med udgangspunkt i bibeltekster og Wikipedia kan lave sprogteknologi for op mod 100 små og store sprog – på én gang
JUBILÆUM 27.08.2015 Institut for Statskundskab fylder 50 år Institut for Statskundskab udgiver en jubilæumsbog for at fejre, at det den 1. september er 50 år siden de første studerende blev optaget på instituttet.
RUMFART 14.08.2015 Kierkegaard er taget på rumrejse Danmarks første astronaut Andreas Mogensen medbringer et af Søren Kierkegaards originalværker under sit ophold på Den Internationale Rumstation til september. Bogen blev sendt i forvejen med et russisk forsyningsfartøj…
Bykultur 10.08.2015 Bykultur i teori og praksis – København som laboratorium Studerende på Københavns Universitet bliver to uger i august inspireret til at tage byudvikling og kulturproduktion i egne hænder på sommerskolen ’Urban Culture in Theory and Action’.
kampen om disciplinerne 10.08.2015 Ny bog viser et humaniora i forandring og fremgang De humanistiske forskere samarbejder flittigt med kolleger fra andre hovedområder, og de bekender sig ikke kun én bestemt disciplin eller metode, men trækker på mange tilgange for at besvare samfundsrelevante spørgsmål.…
Informationsvidenskab 09.08.2015 Internettet gør kulturerne flade Forskere fra hele verden mødes i København for at diskutere løsninger til fx biblioteker og til internettet, der kan håndterer kulturelle forskelligheder globalt.