Naturnationalparker 25.10.2022 Stor opbakning til naturnationalparker i befolkningen – men dyrenes velfærd bekymrer Et flertal af befolkningen har en positiv holdning til naturnationalparker. Det vigtigste for dem er, at naturen får lov til at udvikle sig vildt, men næsten lige så vigtigt er det, at de græssende dyr, der sættes ud,…
Kystbeskyttelse 25.10.2022 Kysten forsvinder: En smartphone og en selfie-stang kan fortælle os hvor meget Ny teknologi i telefonen gør det muligt at lave bedre overvågning af den danske kystlinje, som nogle steder skrumper med op til fire meter om året. Metoden, der er testet af Københavns Universitet, gør også borgere i…
Klima 19.10.2022 Hvis vi lod haveaffaldet ligge kunne vi lagre 600.000 tons CO2 om året Vi danskere kører knap en million tons haveaffald ud fra vores haver hvert år. Men lod vi haveaffaldet blive, ville vi gøre klimaet en stor tjeneste, viser beregninger, som professor Per Gundersen fra Københavns…
Digitale hjælpemidler 19.10.2022 Overraskende nyt: Din smartphone kan hjælpe til at styrke din hukommelse Brugen af påmindelser på digitale enheder såsom smartphones kan hjælpe til at forbedre hukommelsesfærdigheder snarere end at medføre doven og glemsom adfærd. Det fastslår et internationalt forskerhold med dansk…
Biodiversitet 11.07.2022 Ny rapport om biodiversitet: Danmark skal have værdien af natur ind i finansloven Danmark er milevidt fra at indfri de vedtagne mål for vores natur og biodiversitet. Hvis vi skal rette op på både den danske og globale biodiversitetskrise, skal vi i gang med at opgøre værdierne af vores natur og…
Kvantevidenskab 16.06.2022 ”Det kan ikke gå hurtigt nok”: Snart åbner Danmarks første uddannelse i kvanteinformationsvidenskab Kvanteteknologier står på spring verden over, og efterspørgslen på kvanteeksperter er allerede stor i flere brancher. Derfor åbner Københavns Universitet Danmarks første uddannelse i kvantevidenskab i samarbejde med DTU…
Sociale medier 14.06.2022 Instagram trækker mødre både op og ned Påvirker SoMe-profiler om børns udvikling og forældreskab mødre positivt eller negativt? Begge dele, er forskere fra Institut for Psykologi kommet frem til.
Fuglearter 30.05.2022 Nu ved forskere, hvor australske kæmpe-æg stammer fra En årelang forskerstrid om, hvilket dyr, der er moder til forhistoriske kæmpeæg fra Australien er løst. I et nyt studie viser blandt andre KU-forskere nemlig, at der kun kan være tale om et helt særligt andedyr, der…
PLANTER OG SVAMPE 20.05.2022 Sådan indtog planter landjorden Forskere fra Københavns Universitet kaster nyt lys over, hvordan det lykkedes planter at indtage landjorden. De har påvist hvilke to gener, der er essentielle for at planter kan forsvare sig mod svampe der angriber, og…
fysik 11.05.2022 Forskere opdager ny egenskab ved magnetisme, som kan ændre vores computere Vores elektronik kan ikke skrumpes mere og er på grænsen til overophedning. Men i en ny opdagelse fra Københavns Universitet har forskere afdækket en fundamental egenskab ved magnetisme, som kan blive relevant for…
navnemode 05.05.2022 Fra Toki til Theo: navnemode i 1.000 år I vikingetiden begyndte en fjerdedel af både drenge- og pigenavne med Thor. I dag er der langt flere navne at vælge imellem, og undersøgelser viser, at 97 procent af nyfødte har et unikt navn, når man ser på det fulde…
Oplevelser 29.04.2022 Se din fortid i øjnene Hvor mange procent neandertaler er du? Ny stor særudstilling sætter fokus på vores nærmeste uddøde slægtninge. Husk også at besøge KU's øvrige udstillinger og skønne haver.
fødevarer 26.04.2022 Fænomenale råvarer skal få danskerne til at elske plantekosten Fænomenale råvarer er vejen frem hvis flere skal udskifte hakkebøffen med plantebøffen og Danmark skal blive verdensførende i produktionen af plantemad. I dag skydes det hidtil mest ambitiøse forskningsprojekt på område…
KLIMAFORSKERNE 06.04.2022 Hvis bilerne skal blive grønne, må de helt store hjul drejes Hvilke økonomiske håndtag skal de folkevalgte skrue på for at flytte folk over i grønne biler? Det er et forskningsteam på Økonomisk Institut i fuld gang med at opklare.
Astrofysik 31.03.2022 Hubble ser den fjerneste enkelte stjerne nogensinde, i en rekordafstand på 28 milliarder lysår Ved et kosmisk sammentræf, hvor en tung galaksehob ligger i sigtelinjen mod en fjern galakse, har astronomer fra blandt andet Københavns Universitet og DTU opdaget en enkelt stjerne på tværs af det meste af det…
MEDIEKRIG 21.03.2022 Ukraine bekæmper propaganda med censur Ukraine har taget nogle af de mest vidtgående eksempler på censur i brug for at forsvare sig imod Ruslands informationskrig og onlinepropaganda, viser forskningsprojekt på Institut for Statskundskab.
Geologi 18.03.2022 Ny opdagelse om jordskælv: Risikomodellerne overser en vigtig ting Jordskælv påvirker Jordens tektoniske pladers bevægelse, og det kan få betydning for fremtidige jordskælv, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Ny viden som bør indgå i de computermodeller, som i dag bruges ti…
Klima 17.03.2022 800.000 års ’klimadagbog’ viser, at planter også hjalp kloden med at optage stigende mængder kulstof i istiden Gennem forhistoriske luftbobler fanget i is har klimaforskere fra Københavns Universitet undersøgt det globale klima 800.000 år tilbage i tiden. Studiet viser at selv istidens planteliv også øgede sin produktion af bl.a…
Vulkaner 16.03.2022 Gammel is afslører stribevis af gigantiske vulkanudbrud Isboringer fra Antarktis og Grønland har afsløret gigantiske vulkanudbrud i under sidste istid. 69 af dem er større end noget udbrud set i nyere tid. Vulkanudbruddene kan gøre os klogere på, hvor følsom vores klode er…
Fugleliv 10.03.2022 Sådan opstår nye fuglearter En stor del af den århundreder gamle strid om, hvor og hvordan nye fuglearter opstår, er nu løst. Forskere fra Københavns Universitet har leveret bevis for, at fugle i bjergområder – hvor langt de fleste af verdens arte…
Jordens historie 09.03.2022 Grønlandsk kæmpekrater opstod få millioner år efter dinosaurerne uddøde Danske og svenske forskere har nu dateret det enorme Hiawatha-asteroidekrater, som ligger begravet en kilometer under den grønlandske iskappe. Den nye datering begraver tidligere spekulationer om, at asteroidenedslaget…
sorte huller 09.03.2022 Dansk astrofysiker leverer første løsning på gåde om utrolige sorte huller Astrofysiker fra Københavns Universitet har ledet nyt banebrydende studie af, hvor og hvordan sorte huller mødes i universet og brager sammen. Forskningsresultatet, der nu er publiceret i Nature, giver den første mulige…
Biologi 07.03.2022 Grises grynt afslører deres følelser Vi kan nu afkode hvad grise føler. For med tusindvis af lydoptagelser fra grises liv, fra de fødes til de dør, har et internationalt hold af forskere, som de første i verden, været i stand til at oversætte grisenes gryn…
SOCIALE MEDIER 02.03.2022 Vi vil hellere latterliggøre nettets sølvpapirshatte end bygge bro Folk, der spreder misinformation på Twitter, bliver oftere korrekset gennem latterliggørelse end mødt med argumenter, viser nyt studie.
Planteforskning 24.02.2022 Planter forsvarer sig med smag fra pølsevognen og sushirestauranten For første gang beviser ny forskning fra Københavns Universitet, hvordan planter beskytter sig selv mod planteædere. Uselviske blade og et stærkt smagsstof, som vi kender fra bl.a. pølsevognen og sushirestauranten er en…