Sclerose 11.10.2016 Nyt projekt skal finde sammenhænge mellem kost og helbred hos personer med sclerose Skær ned på kød, drop mejeriprodukter og spis masser af bælgfrugter. Rådene er mange, når det kommer til en sclerose-venlig kost. Men i virkeligheden findes der ikke særlig meget viden på området. Det skal en ny app lav…
fødevaresvindel 10.10.2016 Fødevareforskere: Vi kan afsløre meget mere fødevaresvindel Forskere fra Institut for Fødevarevidenskab (FOOD) på Københavns Universitet gør opmærksom på, at såkaldt ”ikke målrettede” analysemetoder kan afsløre langt mere svindel med fødevarer, end vi opdager i dag. De metoder,…
Drikkevand 06.10.2016 EU vil sikre fremtidens drikkevand mod naturlige toksiner Et nyt forskningsnetværk, NaToxAq, skal på tværs af landegrænser træne ph.d.-studerende til at tackle fremtidens beskyttelse af drikkevand i Europa. Netværket sætter fokus på naturlige toksiner fra planter, hvis…
Genetik 30.09.2016 Gener påvirker fødselsvægt og risiko for livsstilssygdomme Forskere har kortlagt 60 gener, der er afgørende for babyers fødselsvægt og samtidig kan forudsige, hvorvidt et barn er i risikozonen for at udvikle livsstilssygdomme senere i livet. Et gennembrud for forebyggelse og…
Genetisk diversitet 29.09.2016 Arter i menneskepåvirkede områder i større fare for at uddø Menneskelig aktivitet har allerede transformeret jordens overflade. Nu ser det ud til også at have reduceret genetisk diversitet hos dyr i menneskepåvirkede regioner. Lav genetisk diversitet medfører større risiko for a…
PSYKIATRI 29.09.2016 Få psykiatrisk hjælp fra din smartphone Ny forskning i digital behandling har ført til udvikling af en app, der skal bruges til behandling af personer med depression og bipolar lidelse og forhindre genindlæggelser. Copenhagen Center for Health Technology…
FORSKERPRIS 14.09.2016 Sølvmedalje til professor Rebecca Adler-Nissen Professor Rebecca Adler-Nissen fra Institut for Statskundskab modtager Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskabs sølvmedalje for en fremragende grundvidenskabelig præstation.
RELIGIONSRET 01.09.2016 Forskere vil undersøge den protestantiske arv i nordisk retsopfattelse En bevilling på 8,2 millioner kroner gør det for første gang muligt for teologer og jurister i Norden at sammenholde den eksisterende litteratur inden for kirke- og retshistorie.
Nudging 30.08.2016 Nudging af fødevarer kan få os til at spise sundere Hvad vi vælger at spise til frokost i kantinen og købe ind til aftensmaden afhænger bl.a. af, i hvilken rækkefølge fødevarerne bliver præsenteret for os, og hvor let vi kan få fat i dem. Det konkluderer en forskergruppe…
OL-eksperter 03.08.2016 OL-eksperter fra Institut for Idræt og Ernæring De Olympiske Lege står for døren, og i den anledning har Institut for Idræt og Ernæring udarbejdet en liste over nogle af vores OL-eksperter.
Humane genom 25.07.2016 Principperne for geners kompleksitet I det seneste årti er det gået op for de fleste gen-forskere, at menneskets genom er langt mere kompliceret end tidligere antaget. Gener kan aflæses på så mange forskellige måder, at det i en årrække har været svært at…
Det Gode Ældreliv 01.07.2016 Maden kan være løftestang for et bedre liv til de ældre Københavns Universitet, SCIENCE, var på Folkemødet 2016 på Bornholm med ”Det Gode Ældreliv” som tema. De tre SCIENCE-institutter: Institut for Fødevarevidenskab (FOOD), Institut for Idræt og Ernæring (NEXS) samt Institu…
Forskningsbevilling 29.06.2016 Millionbevilling til tarmfloraforskning, der potentielt kan forebygge fedme Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet har fra Det Frie Forskningsråd fået 6,3 millioner kroner til at undersøge, om man kan forhindre fedme ved at manipulere tarmfloraen tidligt i livet. Forskningen…
Neurodegenerative sygdomme 29.06.2016 Transplantation af celler kan lindre Huntingtons sygdom Transplantation af raske gliaceller ind i mus med Huntingtons sygdom kan forlænge musenes levetid og mildne sygdommens symptomer Det viser ny forskning fra Københavns Universitet, som netop er publiceret i det…
NEJ TAK TIL GLOBAL OPVARMNING: 10.06.2016 CO2 fordufter under Islands klipper Meget tyder på at CO2 udledning er en væsentlig årsag til global opvarmning. Men CO2 fra kraftværker og lignende kan på sigt opfanges og deponeres i undergrunden. Her vil CO2'en dog typisk være lettere end omgivelserne…
fødevareforskning for gode ældreliv 10.06.2016 Målrettet mad til ældre skal forhindre underernæring Mad til en voksende gruppe af ældre bør være anderledes end mad til folk, der befinder sig på andre stadier i livet med henblik på at skabe en forøget sundhed. For mens nogle ældre klarer sig glimrende og kan blive ved…
kriminalitet 10.06.2016 Fremtidens forbrydelser Kan den tilsyneladende succesfulde danske model for det strafferetlige system overleve de udfordringer, den stigende globalisering fører med sig? Det har den anerkendte engelske kriminolog Keith J. Hayward sat sig for a…
Fødevarevidenskab 10.06.2016 Forståelse af samspillet mellem kost, motion og tarmflora skal føre til bedre helbred for ældre At faktorer som fysisk aktivitet og kost hænger tæt sammen med sammensætningen og funktionen af vores tarmflora står mere og mere klart. Hvordan disse sammenhænge er i forhold til et godt helbred som ældre, forskes der…
innovation 07.06.2016 Novozymes belønner studerende for miljøvenlige ideer En lille dims, der kan sikre os mod madforgiftning og nedsætte det store madspil. Organiske farver, som bliver i tøjet under fremstillingen, fremfor at blive skyllet ud med spildevandet og dermed forurene omgivelserne.…
Søndre Campus 26.05.2016 Stor donation sikrer nyt universitetstorv til Amager Med en generøs donation fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal får Københavns Universitets Søndre Campus et nyt aktivt mødested til glæde for universitetet og områdets mange beboere…
FORSKNINGSMIDLER 20.05.2016 Innovationsfonden på KU´s #FLYGT2016 konference: Vi har 15 millioner til ny flygtninge-forskning Innovationsfonden afsætter nu 15 millioner kroner til at skabe mere viden om og teste nye løsninger målrettet integration af flygtninge i Danmark. Opslaget om de nye forskningsmillioner blev offentliggjort tirsdag på…
kommunikation 12.05.2016 Nyt forskningsprojekt skal undersøge verdens internetter En stor bevilling fra Carlsbergfondet giver for første gang medieforskere mulighed for at kortlægge og sammenligne almindelige borgeres brug af internettet så forskellige steder som Kina, Europa og USA.
ANSÆTTELSE 04.05.2016 Dynamisk og synlig ny leder til Institut for Statskundskab Professor Mikkel Vedby Rasmussen overtager den 1. september 2016 lederansvaret fra Lars Bo Kaspersen og bliver ny institutleder på Institut for Statskundskab ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.
Søvnforskning 29.04.2016 Salte i hjernen styrer vores søvn og vågne tilstand Ny dansk forskning har gjort en skelsættende opdagelse, der kan få afgørende betydning for fremtidens hjerneforskning. Niveauet af salte i hjernen spiller en afgørende rolle for vores søvn og vågne tilstand. Opdagelsen…
Vaccination 27.04.2016 Danske forskere bag vaccinegennembrud Et dansk forskerhold fra Københavns Universitet har designet en simpel teknologi, der hurtigt og nemt gør det muligt at udvikle en ny type vacciner. Teknikken er enkel og effektiv og vil bane vejen for effektive vaccine…