Afsky 07.04.2016 Soldater væmmes ved deres egne massedrab Soldater, der er involveret i krigsforbrydelser og folkedrab, kan somme tider fortælle om fysiske reaktioner, hvor de har kastet op eller er besvimet, når de har nedslagtet civile. I en ny ph.d.-afhandling undersøger…
Omvendt fotosyntese 04.04.2016 Biotek-gennembrud: Sollys kan lave kemikalier og energi Som de første i verden har forskere fra Københavns Universitet opdaget en proces i naturen, som de beskriver som omvendt fotosyntese. Det går ud på, at solens stråler bruges til at nedbryde plantemasse i stedet for at…
Banebrydende forskning: 01.04.2016 Forskere ser for første gang ”flødeost” i 3D Forskere fra Københavns Universitet har for første gang skabt et 3D-billede af en fødevare på nanometerskala. Den banebrydende nye metode, de har brugt, har vide perspektiver, da en mere detaljeret viden om strukturen i…
VALGDELTAGELSE 18.03.2016 Unge mænd bliver i sofaen, når der er valg i Danmark Unge mænd i 20'erne får baghjul af pigerne, når det handler om at stemme. Sådan lyder en af konklusionerne i en ny undersøgelse om danskernes valgdeltagelse, som blandt andre Københavns Universitet står bag.
Fornem orden til professor 08.03.2016 KU-professor hyldet på den franske ambassade Kolleger, familie, venner og franske diplomater var samlet, da professor og dr. agro. John Roy Porter fra Københavns Universitet blev slået til fransk ridder på ambassaden på Kongens Nytorv, som tidligere var palæ for…
Klimaforandringer 03.03.2016 Professorer i The Lancet: Vi har brug for en analyse af klimaforandringernes konsekvenser efter 2050 Hvad hvis der er god grund til at tro, at de største risici ved klimaforandringer ligger efter 2050? Dette spørgsmål stilles i en kommentar i det medicinske tidsskrift The Lancet af professor Alistair Woodward, der lede…
Kemisk forskning 01.03.2016 Grønnere kemi med vedvarende strøm En gruppe forskere med KU-kemikere i spidsen vil udvikle grønnere, sikrere og mere decentral produktion af kemi
målinger 29.02.2016 Ny afhandling finder metoder til at måle og veje forskere for lette Det såkaldte h-indeks opsummerer med et enkelt tal en forskers betydning, og det er populært hos politikere, universiteter og fonde, Men det er desværre også vildledende, viser ny afhandling.
EliteForsk 25.02.2016 Datalogiforsker fra KU (DIKU) modtager EliteForsk-rejselegat Når årets prestigefyldte EliteForsk-priser for 10. gang overrækkes den 25. februar 2016 under tilstedeværelse af H.K.H. Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen, vil der være et pænt…
ELITEFORSKER 25.02.2016 Økonom og eliteforsker med næse for sociale big data Professor David Dreyer Lassen modtager den 25. februar 2016 EliteForsk-prisen på 1,2 millioner kroner for sin forskning om social kapital.
Big Data, DABAI 11.02.2016 Nyt datadrevet forskningscenter DABAI skal tilføre innovation via Big Data DIKU opretter sammen med en række universitets- og virksomhedspartnere et nyt stort datadrevet forskningscenter, DABAI, der skal tilføre samfundet innovation via Big Data
Natur 09.02.2016 Populær ’rewilding’ af naturen kan få negative konsekvenser Der er begrænset videnskabeligt belæg for, at 'rewilding' gavner naturen, og det kan få uforudsete konsekvenser, skriver en række forskere fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima i tidsskriftet Current Biology.
medieforskning 02.02.2016 Tabloidmedierne får mest opmærksomhed på nettet Når vi læser nyheder på nettet, er det primært medier som Ekstra Bladet og BT, der løber med vores opmærksomhed. Det viser en ny undersøgelse af danskernes nyhedsforbrug, som også viser, at nyhedsforbruget på nettet…
Planteforædling 02.02.2016 Forskertalent vil optimere danske afgrøder med skotsk whiskybyg De skotske klippeøer får snart besøg af Sidsel Birkelund Schmidt fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, som er på jagt efter særlige egenskaber i deres gamle byglandracer, som måske kan…
DRIFT 02.02.2016 Ny branchestandard for drift af grønne områder Kvalitetsbeskrivelser for drift af grønne områder 2015 er et nyt nyttigt redskab til driftsstyring og udbud af drift.
flygtningebørn 25.01.2016 Manglende forældreomsorg værre end krigstraumer To ud af tre børn af traumatiserede flygtninge, viser tegn på dårlig trivsel. Også selvom børnene er født i Danmark og aldrig selv har oplevet krigen. Konflikter mellem forældrene og et problemfyldt forhold til en mor…
bevillinger fra Villum Fonden 22.01.2016 65 mio. kr. til 10 unge talenter på SCIENCE SCIENCE er topscorer på listen over modtagere af donationer, som VILLUM FONDENs ”Young Investigator Programme” hvert år uddeler til talentfulde unge forskere på danske universiteter og højere læreanstalter. 10 forskere…
Hjernen 18.01.2016 Lægemidler kan hæmme hjernens evne til at reparere sig selv Hjernens immunceller, som beskytter hjernen mod infektion og inflammation, hjælper også hjernen med at reparere sig selv, viser ny forskning. Det betyder, at visse lægemidler mod slagtilfælde kan hæmme hjernens evne til…
UDNÆVNELSE 15.01.2016 Rebecca Adler-Nissen nyt medlem af europæisk tænketank 36-årige Rebecca Adler-Nissen, lektor på Institut for Statskundskab, er nyt medlem af den internationalt anerkendte tænketank, European Council on Foreign Relations (ECFR).
Medier 14.01.2016 Digitale og mobile medier ændrer danskernes liv Udbredelsen af digitale og mobile medier har ikke blot fået danskerne til at bruge mere tid på medier - medierne har på centrale punkter ændret danskernes liv. I en ny bog belyser en gruppe danske forskere mediernes…
BOGUDGIVELSE 06.01.2016 Ny bog udfordrer kapacitetsopbygning af afrikanske universiteter Videregående uddannelse og kapacitetsopbygning af afrikanske universiteter er nu en fast del af bistandspolitikken i mange lande og anses som en vigtig drivkraft for samfundsmæssig vækst. Spørgsmålet er, hvordan denne…
Fødevareforskning 28.12.2015 Fødevareforskere hjælper Afrika med at skabe eksport af kamelmælk En gruppe forskere fra DTU og Københavns Universitet samarbejder med forskere fra Haramaya University i Etiopien om at skabe grundlag for fremstilling af mejeriprodukter baseret på kamelmælk. Projektet kan få stor…
Sapere Aude 17.12.2015 Historiske debatter om magtskifte skal frem I et nyt forskningsprojekt vil Peter Marcus Kristensen, Institut for Statskundskab, se på historiske debatter om magtskifte og tilpasning af verdensordenen. Forskeren mener, at vi i historien kan hente alternative…
Pesticider 09.12.2015 Fejlagtige pesticidmålinger overvurderer forurening Når koncentrationen af pesticider i det danske grundvand er blevet opgjort, er det i de sidste mange år foregået på en måde, der ofte overvurderer koncentrationerne mellem 10.000 og 100.000 gange. Det konkluderer…
DIPLOMATI OG TWEET 04.12.2015 Når topledere tweeter Topledere og diplomater tweeter flittigt – også fra det, der engang var lukkede forhandlingsrum. Rebecca Adler-Nissen undersøger, hvad det betyder for diplomatiets evne til at skabe tillid og fredelige løsninger på…