Haiti har hårdt brug for KU's masterstuderende – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2010 > 2010.1 > Haiti har hårdt brug f...

17. januar 2010

Haiti har hårdt brug for KU's masterstuderende

Jordskælvet i Haiti. Foto: American Red Cross.

Jordskælvet i Haiti. Foto: American Red Cross

Jordskælvet i Haiti understreger behovet for en velkoordineret og professionel nødhjælpsindsats. Blandt de mange eksperter og nødhjælpsarbejdere på vej til Port-au-prince er der tre studerende på master-niveau, som er i gang på Københavns Universitets masteruddannelse i katastrofehåndtering: Master of Disaster Management, MDMa.

Tsunami katastofen lagde grunden

Masteruddannelsen blev etableret som en reaktion på erfaringerne fra bl.a Tsunamien i det Indiske Ocean i 2004. Ved de senere års megakatastrofer så lektor og i dag studieleder Peter Kjær Mackie Jensen, hvordan mange indsatser var nytteløse. Dels fordi indsatsen mellem de tililende organisationer ikke blev koordineret, dels fordi organisationerne manglede forståelse for den lokale befolknings kultur og religion.

- Den ekstreme fattigdom i Haitis samfund udløser store spændinger, som nødhjælpsarbejderne også skal kunne håndtere for at få hjælpen frem, siger Peter Kjær Mackie Jensen.

- Noget af det vigtigste som masteruddannelsen giver de studerende er en stærk bevidsthed om lokalbefolkningens kultur. Opbygning og organisering af lejre og samarbejdet med lokale myndigheder indgår centralt i hjælpearbejdet, men skal gribes forskelligt an, alt efter om det foregår i Haiti eller Afghanistan.

Stærkt netværk som ballast

På det nuværende hold indgår studerende fra over 20 lande og dermed fra lige så mange forskellige faglige og kulturelle baggrunde. Ud over teori og praksis får MDMa studerende et yderligere vigtigt og meget praktisk værktøj med i bagagen: et førsteklasses fagligt netværk. Med uddannelsens netværk, The Backbone, kan de udsendte nødhjælpsarbejdere døgnet rundt hente rådgivning og hjælp fra tidligere og nuværende studerende og universitetsundervisere med stærke kompetencer og erfaring i katastrofehåndtering.

Mange studerende på MDMa uddannelsen har allerede en karriere i det internationale nødhjælpsarbejde. Det gælder også de 3, som netop nu er på vej til Haiti. Sune Bülow arbejder som emergency responce officer hos Dansk Røde Kors. I Haiti skal han arbejde med IT- og telekommunikationen. Jesper Holmer Lund er humanitarian programme officer ved FN's Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA), og har lang erfaring som udsendt for FN til katastrofer over alt i verden. Yvon St-Martin er haitianer, og nåede kun at studere et enkelt semester i Danmark før hans arbejdsgivere i Folkekirkens Nødhjælp fik brug for ham i Haiti igen.

Om Master of Disaster Management

Master of Disaster Management udbydes af Københavns Universitets nye tværfaglige platform Copenhagen School of Global Health i tæt samarbejde med Lund Universitet. Første hold med 35 studerende begyndte udannelsen i efteråret 2008.