19. maj 2010

Striber og streger

Institut for Kunst og Kulturvidenskab er vært for den internationale konference om tegneserier, Contemporary Comics, fredag den 21. maj. Det sker som optakt til tegneseriefestivalen, Copenhagen Comics , i Øksnehallen i den følgende weekend.
Mens weekendens festival præsenterer selve l'object d'amour, tegneserier i alle afskygninger, kan du på Københavns Universitet Amager om fredagen varme op med et sjældent indblik i den forskning, der faktisk foregår i alle disse viltre, vovede, vanvittige og voksne streger. Sidst en sådan akademisk konference om tegneserier fandt sted var i 1998.

Et af hovednavnene blandt de tegneserieforskere, der kommer og fortæller om tegneseriens rolle og status i dag, er den anerkendte tegneserieforsker Jacques Samson - forfatter sammen med Benoît Peeters til bogen Chris Ware - La Bande dessinée réinventé. Og som dagens repræsentant for den kunstneriske side af sagen kommer også bogens hovedperson:

- Det er et scoop, at vi har fået Chris Ware til at komme ud på fakultetet på forskningsdagen om fredagen til en artist talk, siger Rikke Platz Cortsen, konferencearrangør og ph.d. på Institut for Kunst og Kulturvidenskab.

Tegneseriekunstneren Chris Ware, der har tegnet Jimmy Corrigan, den klogeste dreng i verden (forlaget Aben Maler, 2010) optræder i samtale med den britiske tegneserieekspert Paul Gravett. Rikke Platz Cortsen understreger samtidig, at der helt sikkert vil være noget for enhver tegneseriesmag, for der er 12 tegneserieforskere fra hele verden, som i deres oplæg vil komme rundt om temaer som tegneserien som politisk litteratur, diskussioner af tegneseriens rolle i den digitale tidsalder, den nutidige tegneserieforsknings tilstand og som også vil levere konkrete analyser af nyere hovedværker inden for mediet.

Råt og nuttet - eksamen og festival i ét i Øksnehallen

En række studerende fra Institut for Kunst og Kulturvidenskab har selv kastet deres interesse og engagement ind i arbejdet med tegneseriemediet. Det er sket gennem kurset Tegneserien - form og udtryk og deres valg om at skrive eksamensopgaver om tegneserier. Det er der kommet en række helt forskellige, tankevækkende vinkler ud af, som de studerende præsenterer på tegneseriefestivalen om lørdagen i form af deres eksamen. På den måde vil du både kunne høre og stille spørgsmål om tegneserier set i lyst af emnerne: drømmelandskabet, dystopia, fortælletradition, samtidskunsten, terapi, selvbiografi, superhelte og propaganda og det rå i det nuttede. Du kan høre de studerendes opdagelser i tidsrummet 10.45 til 16.20.

Konferencen - hvem hvad hvor

Det koster 50,- at deltage i konferencen, som er arrangeret i samarbejde med Dansk Tegneserieråd og Komiks.dk med støtte fra Statens Kunstråd. Se konferencesitet, hvor du også kan se samtlige oplægsholdere og det fulde program.