13. juli 2010

Ny rekord i ansøgertallet

Optagelse

Københavns Universitet har i år modtaget det største antal ansøgninger nogensinde. I forhold til 2009, som også var et rekordår, er der tale om en stigning på 20 procent i det samlede antal ansøgninger. Antallet af ansøgere, der har en uddannelse på Københavns Universitet som første prioritet, er steget med 12 procent.

Universitetet har i alt modtaget 24.908 ansøgninger fra 15.969 ansøgere. Blandt de 24.908 ansøgninger er der 12.143, der har valgt Københavns Universitet som første prioritet.

- Der er mange forskellige faktorer, der kan forklare stigningen, der også ses på de øvrige danske universiteter. En af dem er de nuværende store ungdomsårgange og den generelt stigende gymnasiefrekvens. Der er simpelthen flere unge med en adgangsgivende eksamen. Samtidig får den relativt høje arbejdsløshed mange unge til at fokusere på uddannelse for at sikre sig bedre vilkår på arbejdsmarkedet i fremtiden. En del unge fremskynder formentlig også deres uddannelse, når det er vanskeligere at få et godt sabbat-job, forklarer studiechef Claus Nielsen fra Uddannelsesservice på Københavns Universitet.

Også fremgang til naturvidenskab

Flere af de fag, som tidligere har været plaget af lave ansøgertal - og ledige studiepladser - oplever også fremgang. Det Naturvidenskabelige Fakultet har således en stigning på hele 35 procent i antallet af førsteprioritets-ansøgninger. Ligeledes går farmaceut-uddannelsen frem med 29 procent på trods af en nylanceret farmaceutuddannelse på Syddansk Universitet. Økonomistudiet, som i de seneste år også har oplevet beskeden søgning, har en pæn fremgang på 46 procent.

- Til forskel fra 2009 er det ikke de mest adgangsbegrænsede uddannelser såsom medicin, jura og psykologi, der har de største fremgange. Det er positivt, at ansøgere i højere grad end i 2009 søger uddannelser, hvor deres ansøgning har bedre chance for at give optag. Det vil alt andet lige også betyde en bedre udnyttelse af KU's uddannelseskapacitet - og sikre flere unge en uddannelsesplads, siger studiechef Claus Nielsen.

Flere elektroniske ansøgninger

KU har i år modtaget næsten 7.000 elektroniske ansøgninger. Det er mere end dobbelt så mange som i 2009.

- Det er positivt, at de uddannelsessøgende ikke længere er skeptiske over for elektronisk ansøgning, der er både let og sikkert, siger Claus Nielsen.

Den 30. juli får ansøgerne svar på deres ansøgning, og optagelseskvotienterne for KU's bacheloruddannelser bliver offentliggjort. Samtidig bliver det muligt at søge optagelse på de uddannelser, der stadig har ledige pladser.