29. september 2010

Revolutionerende opfindelse kan rense indendørsluft og spare milliarder på verdensplan

Energirigtig opfindelse

En ny dansk opfindelse kan reducere bygningers energiforbrug med en fjerdedel og samtidig  skabe et bedre indeklima, som mange efterlyser.

Opfindelsen CleanAir, der for nyligt blev patenteret af en kemiker på Københavns Universitet, bliver i denne uge for første gang præsenteret for verdensoffentligheden. Det sker på konferencen 'World Climate Solutions' i Bella Center 29. og 30. september.

CleanAir-metoden

Den revolutionerende opfindelse fra Københavns Universitet – CleanAir-metoden - bygger på atmosfærens naturlige selvrensende egenskaber. Og fordi metoden renser den indendørs luft i huse og andre bygninger, kan man genbruge luften i stedet for at trække luft ind udefra, som først skal varmes, køles eller affugtes, før den kan friske op på indeklimaet.

Ca. 1/6 af verdens energiforbrug bruges til opvarmning, nedkøling og affugtning af bygninger. Opfindelsen betyder, at man kan spare milliarder af kroner til aircondition på verdensplan og samtidig skære kraftigt ned på det energiforbrug, der skal til for at få ventilationen til at køre.

Det er kemikeren Matthew Johnson, som arbejder på Københavns Universitet,Matthew Johnson og CleanAir-apparatet der står bag den banebrydende opfindelse:

- Når indendørsluft føles brugt, er det ikke, fordi den er blevet iltfattig. Luften skal normalt skiftes ud, fordi den er blevet fyldt med skadelige stoffer. Men CleanAir fjerner både partikler, virus, ozon, bakterier, organiske opløsningsmidler og kulbrinte. Ja selv cigaretrøg fjerner den patenterede opfindelse uden problemer fra indendørsluften, siger Matthew Johnson om sin opfindelse.

Afprøvet på universitetskontorer

CleanAir-apparatet er gennem det seneste halve år blevet afprøvet i en af Københavns Universitets nyeste kontorbygninger. Test herfra viser, at CleanAir fjerner 40 forskellige skadelige stoffer fra kontorluften næsten øjeblikkeligt.

Bygningsejere kan altså spare op til 25 procent på energiregningen ved at rense indendørsluft i stedet for at skifte den ud. Men der er måske endnu vildere perspektiver på vej for 'den avancerede luftfrisker'. Matthew Johnson er netop nu i færd med at udforske mulighederne for at rense forurenet luft fra industrielle luftforurenere. Industrier såsom trykkerier, overfladebehandling og polymér-produktion udleder store mængder af såkaldte flygtige organiske stoffer – de såkaldte voc’er. Det er stoffer, som er stærkt sundhedsskadelige. Foreløbige beregninger viser, at CleanAir burde kunne klare opgaven med et betydeligt mindre energiforbrug end eksisterende metoder.

Bæredygtige brændselsceller og energieffektive computere

Ud over Matthew Johnsons CleanAir-opfindelse, præsenterer Københavns Universitet på konferencen 'World Climate Solutions' bl.a. forskning, der kan gøre brændselsceller mere bæredygtige, en metode, der vil gøre computere mere energieffektive, solceller, der udvikler mere strøm, en biobank, der kan levere alger til bæredygtig produktion og jordbundsbakterier, der kan levere enzymer til industrielle anvendelser.

Københavns Universitets projekter præsenteres i et samarbejde med Aalborg, Aarhus og Syddansk Universitet samt DTU Risø.