Biologisk test udviklet på basis af kamelblod påviser paradentose – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2011 > 2011.11 > Biologisk test udvikle...

11. november 2011

Biologisk test udviklet på basis af kamelblod påviser paradentose

sund mund

Forskere på Københavns Universitet har på basis af specielle antistoffer i kamelblod klonet såkaldte nanobodies, der hurtigt og effektivt kan påvise tilstedeværelsen af en særlig paradentosebakterie i spytprøver.

Paradentose er en sygdom, der nedbryder den knogle, som tandsættet sidder fast i. Hvis paradentosen ikke behandles i tide, bliver tænderne løse og falder ud. Ny forskning viser desuden, at paradentose kan føre til andre lidelser i kroppen – især hjerte-kar-sygdomme, sukkersyge og leddegigt. Sygdommen skal derfor identificeres på et tidligt tidspunkt, så den korrekte behandling kan sættes i gang.

– En af de værste paradentosebakterier hedder Porhyromonas gingivalis. Bakterien producerer enzymet RgpB, som er specifikt for denne bakterie, og kan nedbryde knoglevævet omkring tanden. Vi har udviklet et RgpB-specifikt nanobody, som kan bruges til effektivt at finde Porhyromonas gingivalis-bakterier, forklarer Peter Durand Skottrup, der er postdoc i forskningsgruppen for Biomolecular Interaction på Det Farmaceutiske Fakultet.

Nyt redskab til tandlægens værktøjskasse

Det RgpB-specifikke nanobody virker meget stærkt i påvisningen af Porhyromonas gingivalis og kan uden problemer foretages på spytprøver. Det gør det let at skaffe biologisk materiale fra patienter, hvis testen skal videreudvikles til rutinebrug i klinikken:

–Testen kræver et stort apparatur på nuværende tidspunkt. Samtidig er det nødvendigt med en vis laboratorieerfaring for at foretage den. På sigt vil vi gerne udvikle en håndholdt version af testen, der er lige så nem at benytte som fx en graviditetstest, fortæller Peter Durand Skottrup.

Forskerne vil også gerne videreudvikle en test, der detekterer flere paradentosebakterier:

–I dag foregår diagnosen af paradentose ved, at tandlægen vurderer tændernes og tandkødets tilstand. Vi arbejder på at udvikle diagnostiske molekyler mod andre paradentosebakterier – og det langsigtede perspektiv er, at tandlægen får et effektivt redskab i form af en test, som på få minutter kan screene for de værste paradentosebakterier direkte i klinikken. På den måde giver vi tandlægen et mere kvantitativt værktøj, siger Peter Durand Skottrup.

Videreudvikling af en effektiv test til påvisning af paradentosebakterier vil desuden kunne bruges, hvis man vil teste effektiviteten af en igangværende antibiotikabehandling.

Kamelblod danner udgangspunkt

Kamelblod indeholder særlige heavy-chain-antistoffer. Antistofferne kan bruges til at klone nanobodies, som er meget små antistof-afledte proteiner.

Forskere kan detektere bakterier ved at benytte antistoffer. Men bakterier er ofte ret ensartede på overfladen, så det er svært at udvikle antistoffer i laboratoriet, der er tilstrækkelig specifikke. Det kan derfor være vanskeligt at skelne mellem farlige og ufarlige bakterier.

I dette projekt udnytter forskerne enzymet RgpB som indikation for bakterien Porhyromonas gingivalis – de har udviklet et stærkt RgpB-specifikt nanobody, som effektivt detekterer enzymets tilstedeværelse.

Postdoc Peter Durand Skottrup