Penkowa indberettet i ny sag – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2011 > 2011.4 > Penkowa indberettet i ...

02. april 2011

Penkowa indberettet i ny sag

uredelighed

Professor Bente Klarlund Pedersen fra Københavns Universitet har i dag indberettet en mistanke om uredelighed i forsker Milena Penkowas arbejder til Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU). Det sker, fordi der er opstået mistanke om genbrug af videnskabelig billeder i en artikel. De omtalte illustrationer er fotos af en muskel, der er leveret af Penkowa. Artiklernes medforfatter er Bente Klarlund Pedersen, der også er overlæge på Rigshospitalet.

De to artikler, der muligvis har det samme billedmateriale, er udgivet i henholdsvis 2003 og 2005. Der er tale om fotos, der er udarbejdet af Milena Penkowa, og som illustrerer resultater fra den del af projektet, som Penkowa har haft ansvaret for.

-Samarbejde mellem forskere er baseret på tillid. Når man ser på artiklerne hver for sig, giver det ikke anledning til mistanke om svindel. Og jeg overvejede derfor ikke i 2005 at krydstjekke, om billederne var anvendt tidligere, siger Bente Klarlund Pedersen.

Dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet, Ulla Wewer, siger:

- Jeg mener, at det er den rigtige beslutning. Artiklerne vil selvfølgelig automatisk indgå i den store undersøgelse af alle Milena Penkowas arbejder, som universitetet laver i samarbejde med Det Frie Forskningsråd. Men en sag som denne, hvor der er mistanke om uredelighed, bør også vurderes af UVVU.

Bente Klarlund Pedersen har informeret de øvrige forfattere på artiklerne og vil på mandag orientere de to tidsskrifter, hvor de har været publiceret.