Børn og voksne har forskellige mæthedsmekanismer – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2011 > 2011.7 > Børn og voksne har for...

05. juli 2011

Børn og voksne har forskellige mæthedsmekanismer

Mad

Nyt studie fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet afslører, at børn og voksne ikke har de samme mæthedsmekanismer. Voksne bliver trætte af mad, der minder om det, de lige har spist, mens børn tilsyneladende bare kan blive ved. Resultaterne kan måske bruges til at udvikle nye, fedmeforebyggende kostforslag.

Dreng kigger længselsfuldt efter jordbærNår man som voksen har spist et måltid til mæthed vil lysten til at spise mere af det samme være meget lille. Den mæthedsmekanisme er med til at sikre et varieret fødevareindtag. Den kan dog også resultere i overspisning, fordi man trods mæthedsfølelse sagtens kan have lyst til noget helt andet, end det, man lige har spist, eksempelvis en dessert.

Nu viser ph.d. studerende Annemarie Olsen fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet i et forskningsprojekt, at børn og voksne ikke reagerer ens på mæthed. Hvis voksne har spist sig mætte i et sødt måltid, har de oftest ikke lyst til noget sødt bagefter. Børnene, derimod, kan have lyst til næste søde fødevare straks måltidet er slut.

- Vi er ved at undersøge, om viden om disse smagsmekanismer kan bruges til at sammensætte vores måltider på en måde, der i højere grad underbygger sunde kostvaner, siger Annemarie Olsen.

Hun tilføjer, at meget tyder på, at stimulering med en given smag påvirker, hvad vi efterfølgende får lyst til på en systematisk måde:

- Vi arbejder derfor på at identificere måltidsrækkefølger, der kan øge vores indtag af sunde fødevarer. Der ligger spændende perspektiver i det, men der er på nuværende tidspunkt langt igen, siger Annemarie Olsen.