Uden AMPK duer helten ikke – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2011 > 2011.9 > Uden AMPK duer helten ...

21. september 2011

Uden AMPK duer helten ikke

Krop

I samarbejde med canadiske og australske forskere er det lykkedes en forskergruppe på Københavns Universitet at fastslå, hvor stor en rolle enzymet AMPK spiller for udvikling af sunde muskler og stofskifte i forbindelse med motion. På sigt betyder det, at medicinalindustrien måske kan udvikle medicin, som aktiverer AMPK til personer, der er fysisk handicappede, ældre eller af andre årsager ikke er i stand til at motionere på normal vis. Gruppens forskningsresultater er offentliggjort i det ansete tidsskrift Proceedings of the National Academy of Science USA (PNAS).

Det er 15 år siden, at videnskaben kom på sporet af, at enzymet AMPK spiller en rolle i vores stofskifte og dermed for forbrændingen i vores krop, når musklerne trækker sig sammen. Men forskerne vidste ikke dengang, hvor stor betydning dette enzym egentlig har. Det ved man mere om i dag.

Både dyr og mennesker har AMPK i deres celler, og når man bruger sine muskler, aktiverer man AMPK. Men hvor stor betydning dette enzym egentlig har for muFoto: Test af mus på løbebåndsklerne, kan man først udtale sig om, når man har studeret dyr, der mangler enzymet i deres muskler. Nu er det lykkedes forskergruppen på Molekylær Fysiologi ved Institut for Idræt på Københavns Universitet i samarbejde med kolleger i Canada og Australien at påvise enzymets afgørende betydning for forbrænding og udvikling af sund muskelmasse.

Forudsætning for muskeludvikling

Forskergruppen har opnået resultaterne ved at genmanipulere mus, som fik fjernet AMPK-enzymet fra deres kropssystem. Sådanne forsøg er forsøgt før, men det har ikke tidligere været muligt at fjerne enzymet helt, og derfor er de tidligere forsøg vanskelige at tolke.

- Forsøgene viste, at mus uden AMPK i deres muskler havde markant nedsat evne til at løbe, og de var også dårligere til at optage sukker i musklerne under løb. Når man dyrker motion og musklerne arbejder, øges stofskiftet i musklerne og normalt optages sukker fra blodet, som forbrændes i musklerne. Når man gentager motionen regelmæssigt, bliver man trænet og kan klare højere fysisk belastning. Vores undersøgelse viser, at man skal have AMPK i musklerne for, at de kan udvikle sig normalt og have et normalt stofskifte. For eksempel har musene, der mangler enzymet dårligt udviklede mitokondrier, som er cellernes små energigeneratorer, siger professor Erik Richter fra Københavns Universitet.

De nye forskningsresultater giver en øget indsigt i hvilke mekanismer, der er afgørende for musklernes udvikling og stofskifte og kan i fremtiden måske få betydning for bl.a. fysisk handicappede mennesker, ældre eller andre, som ikke er i stand til at motionere på normal vis.

- På sigt kan man forestille sig, at man kan udvikle lægemidler, der aktiverer AMPK. Det kan betyde, at personer, som ikke kan udføre fysisk aktivitet, alligevel får nogle af de gavnlige virkninger ved motion, som en sådan AMPK-medicin kan udløse. Men der er langt endnu. Og det er svært at forestille sig, at medicin kan give alle de gavnlige effekter, som fysisk aktivitet er i stand til, understreger professor Erik Richter.

Forskningsresultaterne er offentliggjort i det anset amerikanske videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Science USA, PNAS (artikel i pdf).

Professor Erik Richter
Mail: