14. maj 2012

Orhan Pamuk får Sonningprisen 2012

KULTURPRIS

Den tyrkiske forfatter Orhan Pamuk, modtager Sonningprisen 2012. Sonningprisen er Danmarks største kulturpris på 1 mio. kroner og bliver uddelt hvert andet år af Københavns Universitet. Prisen bliver givet til en person, der har udført et fortjenstfuldt arbejde til gavn for den europæiske kultur.

Forfatter Orhan Pamuk. Foto: Valentino Petrova - Polfoto

Den tyrkiske forfatter Orhan Pamuk.
Foto: Valentino Petrova - Polfoto

Den 59-årige Orhan Pamuk, der stammer fra Istanbul, er en af Tyrkiets væsentligste moderne forfattere. Et gennemgående træk ved hans forfatterskab er modsætningen mellem øst og vest. En modsætning, der ifølge Pamuk ikke kan eller skal løses, men i stedet skal ses som en fordel. Hans arbejde indeholder derfor en stærk tro på et Europa med færre kulturelle grænser - et rummeligt Europa som ikke behøver at vælge mellem øst og vest, men derimod kan forene de to.

I indstillingen til Soningprisen står der blandt andet:

- Orhan Pamuks største bidrag til den europæiske kultur er hans åbenlyse udfordring af de grænser, der trækkes omkring den og hans tydeliggørelse af de mange muligheder, der er for at overskride disse kulturelle grænser.

Kulturel brobygger

Som forfatter er Orhan Pamuk dedikeret til den vestlige roman tradition og på samme tid tyrkisk forfatter med stort T. Han skriver på tyrkisk, og med afsæt i sit lands fortid og nutid adresserer Pamuk typiske tyrkiske problemstillinger. Han bruger aktivt sit forfatterskab til at fortælle om Tyrkiets søgen efter en egen identitet og om dets bevægelse i retning mod et mere moderne vestligt orienteret land. Set med europæiske øjne gør Pamuks interesse for emner som kulturel forandring og multikulturel sameksistens, hans forfatterskab særligt interessant og stadigt mere aktuelt.

Pamuks debutroman Cevdet Bey and his Sons udkom i 1982 og er historien om tre generationer af en velhavende familie fra forfatterens eget hjemdistrikt i Istanbul. Med sine universelle emner som kærlighed, ægteskab, venskab, lykke og religion, er den anerkendte forfatter for længst nået ud til et bredt internationalt publikum, og hans bøger er i dag oversat til mere end 60 forskellige sprog. Det internationale gennembrud fik Pamuk under et ophold i USA i midten af 1980’ erne. Det skete med romanen Den sorte bog, der senere (2006) også er udkommet på dansk. 2006 var også året, hvor Orhan Pamuk til samlingen af internationale priser kunne tilføje den prestigefyldte Nobelpris i litteratur. Den pris fik han for sin roman Sne .

Som kritisk intellektuel bliver Orhan Pamuk i sit hjemland anset for at være en kontroversiel skikkelse. Men mens hans politiske synspunkter kommer direkte til udtryk i essays og interviews, så har hans romaner en tendens til kun indirekte at reflektere hans politiske engagement. Læs mere om Orhan Pamuk på hans egen hjemmeside.

Sonningpris 2012 bliver uddelt den 26. oktober i Festsalen på Københavns Universitet.

Om Sonningprisen

Læs om Sonningprisen og se hvem der tidligere har modtaget prisen på www.ku.dk/sonningprisen

Kontakt

Chefkonsulent Charlotte Autzen, mobil 28 75 42 64