Metabolismeforsker modtager prestigefuld pris – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2012 > 2012.5 > Metabolismeforsker mod...

24. maj 2012

Metabolismeforsker modtager prestigefuld pris

Vinderforskning

Professor og forskningsleder Oluf Borbye Pedersen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet modtager den 25. maj en stor videnskabelig pris. Rigmor og Carl-Holst Knudsens Videnskabspris er en af Danmarks ældste og fornemste priser.

Det er en engageret ildsjæl, som den 25. maj i aulaen på Aarhus Universitet bliver belønnet med Rigmor og Carl-Holst Knudsens Videnskabspris efter fyrre år i international frontforskning:

– Forskning skal være noget, man lever og ånder for. Jeg sammenligner ofte videnskab med leg. Som barn kunne man lade sig opsluge af legen og fuldstændig glemme sig selv. På samme måde er forskning for mig en dyb passion, som jeg kan blive så optaget af, at jeg helt glemmer tid og sted. Så giver det mening og indhold. Dét vil jeg gerne inspirere unge forskere til at opleve, siger prisvinder Oluf Borbye Pedersen.Oluf Borbye Pedersen. Foto: Joachim Rode

Professor Oluf Borbye Pedersen er forskningsdirektør på Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet og desuden leder af Lundbeck Fondens Genforskningscenter, LuCamp.

Bakterieflora har betydning for diabetes

På Københavns Universitet arbejder Oluf Borbye Pedersen og det øvrige forskerteam på at skabe helt ny viden om menneskekroppen og de organismer, som lever inde i os alle.

Sammen med andre danske, kinesiske og amerikanske forskningsgrupper kortlægger Københavns Universitets metabolismeforskere den menneskelige DNA for at finde de sårbare led i kæden, der øger risikoen for blandt andet fedme og type 2-diabetes.

Derudover arbejder Oluf Borbye Pedersen på – ved hjælp af avancerede analysemetoder – at identificere de cirka halvandet kilo bakterier, som hvert eneste menneske har i tyktarmen. De foreløbige resultater peger på, at bakteriefloraen har stor betydning for vores sundhed, men også for vores risiko for at få forskellige livsstilssygdomme:

– Vi vil undersøge om de personer, som har høj risiko for hurtig udvikling af diabetes har særlige ændringer i deres egen arvemasse, i sammensætningen af deres tarmbakterier og bestemte ændringer af proteiner i blodet. På sigt håber vi at kunne bidrage til bedre måder at forudsige metaboliske sygdomme. Vi ønsker at tilvejebringe et rationalt grundlag for forebyggelse og mere målrettet behandling af store folkesygdomme som fedme og type 2-diabetes, slutter Oluf Borbye Pedersen.

Kontakt:

Professor Oluf Borbye Pedersen