Studerende nr. 100.000 afleverer elektronisk eksamensopgave – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2012 > 2012.6 > Studerende nr. 100.000...

14. juni 2012

Studerende nr. 100.000 afleverer elektronisk eksamensopgave

NUL PAPIR

Et it-projekt om elektroniske eksamener på Københavns Universitet gør livet lidt lettere for studerende på tre fakulteter. I dag fejrer projektet en milepæl, når studerende nummer 100.000 afleverer sin elektroniske eksamensbesvarelse. Målet er at få udbredt de positive erfaringer med det elektroniske eksamenssystem til resten af unFoto fra skriftlig eksamen på Københavns Universitet. Fotograf: Kristian Djurhuusiversitetet.

Seks timers intens skriftlig eksamen på femlags gennemslagspapir i en gymnastiksal. Det har tidligere været den hårde kur for blandt andet medicinstuderende på Københavns Universitet.

I dag har studerende på Det Sundhedsvidenskabelige, Det Samfundsvidenskabelige og Det Juridiske Fakultet skiftet gennemslagspapiret ud med computere. De tre fakulteter er gået sammen om it-projektet ITX, fordi de afholder de fleste skriftlige eksamener på universitetet.

- Ambitionen med projektet er at tilbyde studerende en tidsvarende løsning, så de som minimum får de samme elektroniske muligheder, som de har allerede i folkeskolen og i gymnasiet, når de begynder på universitetet, siger fakultetsdirektør Tina Franck fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, der er medlem af styregruppen bag projektet.

Hvert år afleverer universitetets studerende i alt omkring 45.000 eksamensopgaver til skriftlige eksamener; såkaldte 'gymnastiksal-eksamener' eller 'stedprøver', der finder sted på universitetets grund med tilsyn af vagter. Knap 50 procent af de 45.000 eksamensopgaver – omkring 22.000 opgaver – bliver i dag afleveret elektronisk ved afslutningen på en skriftlig, elektronisk eksamen.

Tegneprogram med elektronisk pen

De største gevinster ved systemet er, at de studerende får adgang til de samme programmer, som de bruger i undervisningen og dagligdagen. Martina Mei Krüger har kl. 13 i dag afleveret eksamensbesvarelse nr. 100.000 ved en elektronisk eksamen i 'cariologi og endodonti'. Hun er 23 år og læser til tandlæge på 8. semester på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. Der er mange fordele ved de elektroniske eksamener, mener hun, blandt andet et tegneprogram, der er udviklet til eksamensbrug:

23 årige tandlægestuderende Martina Mei Krüger har netop afleveret sin elektroniske eksamensbesvarelse. Det bliver fejret, for det er elektronisk besvarelse nr. 100.000 på KU.- Jeg synes tegneprogrammet er super smart. Det fungerer som en almindelig kuglepen, der bare er elektronisk, så det er næsten som at tegne i hånden. Det er også hurtigt. Et øjeblik efter kan man trække illustrationerne ind i eksamensbesvarelsen, og jeg har blandt andet brugt det til at tegne kemiske formler til en eksamen i biokemi, fortæller Martina Mei Krüger.

Lav fejlprocent

Projekt ITX begyndte i slutningen af 2007, og er i dag et velfungerende samarbejde om udvikling og afholdelse af alle skriftlige eksamener på de tre fakulteter. I dag hvor der er afleveret 100.000 eksamensopgaver ved de elektroniske eksamener, står det klart, at projektet har indfriet forventningerne. Ifølge studiechef Martin Stampe Noer fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, der er medlem af projektets styregruppe, er det lykkedes at skabe et driftsikkert system med en lav fejlprocent:

- Ud af de 100.000 afleverede eksamensopgaver, er det kun gået galt i fem tilfælde, hvor eksamensbesvarelsen er forsvundet. Hvert femte minut laver vi back up af de studerendes besvarelser. Hvis der skulle opstå smånedbrud i systemet til en eksamen, har vi mulighed for at finde den sidst gemte version og kan give den studerende den fornødne ekstra tid til at gøre eksamen færdig.

Sparer papir, porto og tid

De elektroniske eksamener betyder, at Københavns Universitet årligt sparer print af to millioner ark papir, udgifter til porto og tiden, der tidligere blev brugt på administration:

- I dag sender vi eksamensbesvarelserne til bedømmerne samme dag, de studerende har været til eksamen. Tidligere kunne der nemt gå en lille uges tid før pakken blev afhentet af bedømmerne på posthuset. Bedømmerne vil gerne have besvarelserne hurtigt, og i dag slipper de også for at skulle tyde ulæselig håndskrift, når besvarelserne skal rettes, siger Martin Stampe Noer.

Næste mål for ITX-projektet er at få udbredt de mange erfaringer med de elektroniske eksamener til resten af Københavns Universitet.

Teknik: Systemleder Bente Ravnborg, mobil 60 39 04 54
Øvrigt: Studiechef Martin Stampe Noer, mobil 28 75 70 98