Gendefekt baner vejen for ny behandling af kræft – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 2013 > 2013.11 > Gendefekt baner vejen ...

03. november 2013

Gendefekt baner vejen for ny behandling af kræft

Kræftforskning

Forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet har kortlagt en gendefekt hos en gruppe tarmkræftpatienter. Opdagelsen giver håb for ny og effektiv behandling af den hyppige og ofte dødelige kræftform. Forskningsresultatet er netop publiceret i Scandinavian Journal of Gastroenterology.

12-15 års udvikling og en pris på cirka en milliard dollars kan være omkostningerne, når medicinalfirmaerne udvikler en ny kræftbehandling.  Derfor er alle genveje til effektiv udvikling af behandling meget velkomne.  Sådan en genvej opdagede forskere ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi for nylig, da de fandt, at nogle patienter med tarmkræft har en defekt i et bestemt gen i deres kræftceller.

Tarmkræft er den tredje hyppigste kræftsygdom i Danmark

Tarmkræft er den tredje hyppigste kræftsygdom i Danmark.

Vores nye forskningsresultater tyder på, at vi hurtigere og billigere, end det er sædvanligt inden for udvikling af kræftbehandling, vil kunne introducere en behandling, der kan være effektiv for knap 10 procent af tarmkræft-patienterne, siger læge og ph.d.-studerende Sune Nygård, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.

Genprofil giver målrettet behandling

Ved at undersøge væv fra patienter med tarmkræft, har forskerne bag den nye undersøgelse vist, at cirka 10 procent af tarmkræftknuderne har en defekt i genet kaldet TOP2A. Patienter med disse kræftknuder vil formodentligt have gavn af en specifik type af kemoterapi en såkaldt anti-TOP2A behandling. Den anvendes blandt andet til brystkræftpatienter, der har denne gendefekt.

Forskerne forventer, at man ved hjælp af en genprofil for den enkelte tarmkræftpatient kan tilpasse behandlingen og dermed tilbyde den mest effektive behandling fra starten.

Forskningsresultat fører til klinisk undersøgelse

Tarmkræft er den tredje hyppigste kræftsygdom i Danmark, og knap 30.000 lever med sygdommen.

Vi er endnu ikke gode nok til at behandle tarmkræft. Hvis første behandlingsforsøg ikke har den ønskede effekt, kan patienterne ofte have gavn af et nyt behandlingsforsøg. Men i den situation er der kun et meget begrænset antal stoffer til rådighed, siger professor Nils Brünner og tilføjer: Det vil derfor være rigtig vigtigt, hvis man med den nye viden kan finde et nyt, effektivt medikament.

Forskergruppen fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologi har sammen med professor Per Pfeiffer på Odense Universitets Sygehus fået midler fra Kræftens Bekæmpelse til at påbegynde en klinisk undersøgelse, der skal fastslå, om patienter med TOP2A-gendefekten kan få gavn af  den målrettede anti-TOP2A-behandling.

Det er helt unikt, at vi på ganske kort tid har mulighed for at komme fra en basal opdagelse i laboratoriet til et nyt behandlingstilbud til kræftpatienter. Sådan en udvikling ser vi kun, når forskere og læger arbejder tæt sammen, siger Nils Brünner.

Kontakt:

Professor Nils Brünner