29. januar 2014

Innovativ stamcelleterapi skal hjælpe diabetespatienter

Stamceller

Et nyt EU-finansieret forskningsprojekt sætter solidt skub i udviklingen af stamcelleterapi til behandling af diabetes. Det ambitiøse projekt er forankret i København og samler forskningsgrupper og industrielle partnere fra hele Europa. Projektet er ledet af Det Danske Stamcellecenter (DanStem) på Københavns Universitet.

En fireårig EU-bevilling på 43 millioner kroner til forskningsprojektet HumEn sætter for alvor København på verdenskortet, når det gælder banebrydende stamcelleforskning. Målet i det nye projekt er klinisk afprøvning af stamcelleterapi til behandling af diabetes inden for en overskuelig årrække.Innovativ stamcelleterapi skal hjælpe diabetespatienter

Insulin er et livsvigtigt hormon, der bliver produceret af såkaldte betaceller i bugspytkirtlen. Hvis betacellerne er defekte, udvikler man diabetes. De 366 millioner diabetespatienter på verdensplan får derfor tilført insulin i nøje afstemte doser i flere daglige indsprøjtninger.

– Det er ambitionen, at vi i en ikke så fjern fremtid kan behandle diabetes mere effektivt ved at transplantere nye, velfungerende betaceller ind i diabetespatienter. HumEn-projektet samler de førende stamcelleforskere i Europa, og luften summer af forventning om resultater til gavn for de mange patienter. Danmarks hovedstad har altid spillet en stor rolle for forskning i diabetes – fx i form af Novo Nordisk A/S og deres innovative insulinpræparater. Men nu bliver København også en vigtig spiller, når det gælder celleterapi, fortæller Henrik Semb, som er professor, centerleder på DanStem og leder af HumEn.

I tæt samarbejde med europæiske stamcelleforskere vil Henrik Semb i HumEn arbejde målrettet på at udvikle insulin-producerende celler fra stamceller som kan bruges i behandling af diabetes. Projektet får stor betydning for mennesker med diabetes, men bidrager også væsentligt til at bevare Danmarks – og Europas – position inden for stamcelleforskning. HumEn skaber nye kommercielle muligheder og øger konkurrenceevnen i den europæiske industri for biomedicin.

Europas stærkeste stamcelleforskere i fælles indsats

Embryonale stamceller er kendetegnet ved deres evne til at dele sig uendeligt – og ved at de kan udvikle sig til alle typer af celler i kroppen. Man siger, de er pluripotente.

– De mekanismer der styrer udviklingen fra pluripotent stamcelle til insulinproducerende betacelle er ekstremt komplicerede. Selv om der er sket store fremskridt i de senere år, er det endnu ikke lykkedes at fremstille fuldt funktionelle, insulinproducerende celler fra pluripotente stamceller i laboratoriet. Med HumEn går vi et vigtigt skridt i den rigtige retning. Vi har samlet de bedste forskere på området, og alle er fokuserede på at løse problemet ved fælles indsats, siger Henrik Semb. Han ser frem til, at HumEn bliver værdig legekammerat til de amerikanske forskningsgrupper, der traditionelt er stærke i stamcelleforskning:

– Vi skal gå forrest med det gode eksempel, og jeg er meget entusiastisk omkring det kommende samarbejde på tværs af europæiske grænser. Alle partnere i HumEn bidrager med ekspertise i komplementære forskningsområder – blandt meget andet cellebiologi, ingeniørvidenskab og epigenetik. Kompetenceprofilen og projektets tværfaglige tilgang åbner for nye og banebrydende løsninger på kendte problemstillinger, siger Henrik Semb.

Kontakt:

Contact:

Research Coordinator
Johanne Keiding
Mobil: 20 56 00 63