Kolesterolmedicin ser ud til at hjælpe diabetespatienter – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Kolesterolmedicin ser ...

10. september 2014

Kolesterolmedicin ser ud til at hjælpe diabetespatienter

Sundhed

Ny dansk forskning tyder på, at kolesterolmedicin kan reducere risikoen for at udvikle diabetiske senkomplikationer som blindhed, nerveforstyrrelser og amputationer. Undersøgelsen er udført af forskere fra Københavns Universitet og Herlev Hospital og er netop offentliggjort i tidsskriftet The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Når man har diabetes, kan der med tiden opstå følgesygdomme. Der kan efterhånden optræde nogle forandringer i blodkarrene – både de små og store kar, som påvirker kroppens funktioner.

Det er velkendt, at kolesterolsænkende medicin i form af statiner reducerer risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde hos patienter med diabetes med op til 40 procent, men hvorvidt brug af statiner påvirker udviklingen af de såkaldte småkar-senkomplikationer i øjne, nerver og nyrer hos diabetespatienter er uvist.

Når man har diabetes, kan der med tiden opstå følgesygdomme. Der kan efterhånden opstå nogle forandringer i blodkarrene - både de små og store kar, som påvirker kroppens funktioner.

Når man har diabetes, kan der med tiden opstå følgesygdomme. Der kan efterhånden optræde nogle forandringer i blodkarrene - både de små og store kar, som påvirker kroppens funktioner.

– Diabetespatienter har forhøjet blodsukker, som er forbundet med småkar-senkomplikationer. Da kolesterolsænkende statiner er mistænkt for at øge niveauet af blodsukker, undersøgte vi, om brug af statiner hos patienter med diabetes øger risikoen for at udvikle sygdomme i øjne, nerver og nyrer, forklarer professor og overlæge Børge G. Nordestgaard fra Københavns Universitet og Herlev Hospital.

Læs hele artiklen i The Lancet Diabetes & Endocrinology

Mindsket risiko for senfølger

Ved brug af danske nationale registre undersøgte forskerne, om statiner reducerede forekomsten af småkar-senkomplikationer blandt alle patienter med diabetes i den danske befolkning. Resultaterne viste, at statin brugere havde en 34 procent mindre risiko for at blive diagnosticeret med diabetisk neuropati (nervesygdom, der kan føre til fodproblemer og måske amputation), en 40 procent mindre risiko for at udvikle diabetisk retinopati (beskadigelse af nethinden, der kan føre til blindhed) samt en 12 procent reduceret risiko for koldbrand i fødderne i forhold til dem, der ikke havde fået statiner. Derimod var risikoen for diabetisk nefropati (nyresygdom) ens mellem grupperne.

– Vi fandt vi ingen beviser for, at brug af kolesterolsænkende statiner er forbundet med en øget risiko for diabetiske småkar-senkomplikationer. Hvorvidt statiner beskytter mod nogle former for småkar-sygdom, som resultaterne fra vores undersøgelse peger på, skal undersøges i andre studier og helst i lodtræknings-placebo-kontrollerede undersøgelser, siger seniorforsker Sune F. Nielsen fra Herlev Hospital.

Kontakt:

Børge Nordestgaard