18-årig Forskerspire inviteret til CERN – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > 18-årig Forskerspire i...

16. december 2014

18-årig Forskerspire inviteret til CERN

Forskerspirer

Den kun 18-årige HF-elev Amalie Asmild blev inviteret til CERN i Geneve for at bruge det underjordiske partikelforskningsudstyr til sin egen forskning i kræftbehandling. Det hele startede med en deltagelse Projekt Forskerspire 2014.

18-årige Amalie Malmgren Asmild fra Voerladegård i Østjylland er netop vendt hjem fra CERN. Her har den unge HF-elev været nede for at bruge den hundedyre Antiproton Decellerator til sit forskningsprojekt i kræftbehandling.

Normalt er det kun internationale forskere, der får lov at bruge det underjordiske udstyr i verdens største partikelforskningscenter. Men Amalie Malmgren Asmilds deltagelse i talentkonkurrencen Forskerspirer 2014 førte så spændende et projekt med sig, at den unge forskerspire gennem forskergruppen ACE blev inviteret til at lave sine egne eksperimenter med antiprotoner i CERN’s decellerator.

Amalie Asmild planlægger også at drage til forskningsfaciliteter i Krakow for at udføre lignende eksperimenter med protoner. Ved siden af forskerinteressen læser hun HF på VUC Aarhus. Foto: André Hansen

- Det betyder helt vildt meget, at vi fik "beamtid" hos CERN. Det er vigtigt for projektet, og så er det min store drøm, der gik i opfyldelse. Der er en helt særlig atmosfære over CERN. Det er et af verdens største partikelforskningscentre. Det ligger i den her enormt smukke dal, hvorfra man kan se Mont Blanc, og så består det faktisk af en masse grimme, nummererede 70’er barakker, fortæller Amalie Asmild om sit besøg.

Eksperimenter skal føre til bedre kræftbehandling

Projekt Forskerspirer giver ambitiøse elever på gymnasiale uddannelser mulighed for at kreere et forskningsprojekt, mens de får løbende undervisning og sparring med rigtige universitetsforskere. Amalies forskerkontakt Niels Bassler, der er lektor på Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus universitet, har hjulpet Amalie til at komme med til CERN i forbindelse med sit eget arbejde i forskningssamarbejdet ACE.

Den ambitiøse forskerspire håber, at hendes projekt kan biddrage til udviklingen af en virksom antiprotonstråleterapi til kræftbehandling. Mens de nuværende strålingsterapier skader alle typer af væv, har antiprotonstråling potentialet til målrettet at påvirke kræftknuder. Amalie Asmilds forskning går ud på at udvikle en detektor til at finde ud af, hvordan antiprotonstråling påvirker biologisk materiale.

- Vi havde lidt tekniske problemer i starten og måtte desværre bruge noget af den kostbare beamtid på at vente på teknikere, selvom vi havde brugt to dage på at forberede det hele. Men jeg nåede at få bestrålet to forskellige slags prøver, så nu må vi se, om det er godt nok, siger Amalie Asmild om eksperimenterne.

Selvom hun også har travlt med sine HF-studier på VUC Århus og desuden går på det konservatorieforberedende kursus MGK, vil hun nu bruge tiden på at færdiggøre sit Forskerspireprojekt. Inden for det kommende år skal hun ned og udføre lignende eksperimenter med protoner på en såkaldt protoncyklotronen på et forskningscenter i Krakow. Hun krydser desuden fingre for, at turen til CERN ikke bliver den sidste i hendes liv:

- Da vi tog afsted fra CERN blev jeg ved at tænke på én ting: Jeg vil tilbage igen, siger Amalie Asmild.

Tilmeldingen til næste omgang af Projekt Forskerspirer starter januar 2015.

Projektkoordinator
Marianne Bjerregaard