Der er ikke mange kvindelige professorer i Danmark – Københavns Universitet

Nyheder > Alle nyheder > Der er ikke mange kvin...

05. december 2014

Der er ikke mange kvindelige professorer i Danmark

Køn og karriere

Det var hverken rabiate rødstrømper eller hattedamer på frelser-mission, der prægede et debat-møde på Biologisk Institut på Københavns Universitet. Emnet var "kvinder i topjobs i de naturvidenskabelige fag". Det halter nemlig med kvindelige ledere i naturvidenskabens verden – trods Danmarks internationale ry som en fremsynet nation med ligestilling på kompas-kursen.

Danmark bunder på den nordiske liste over kvindelige professorer indenfor naturvidenskab. Og det ser heller ikke for godt ud på europæisk plan. Det var grunden til, at Biologisk Institut på Københavns Universitet holdt debatmøde om problemet med deltagelse af bl.a. professor Nancy Hopkins, en af USA's førende eksperter indenfor området.

Professor Nancy Hopkins

Professor Nancy Hopkins: "Der er ubevidst skævvriden mellem kvinder og mænd i denne sammenhæng." Foto: Leif Bolding, BIO

Der er nogenlunde ligelig fordel af kvinder og mænd blandt dem, som kommer ind på de naturvidenskabelige uddannelser i Danmark. Men så stopper ligheden mellem kønnene på det punkt. Det er nemlig kun hver femte professor, som er kvinde indenfor naturvidenskaberne. Og der er meget få pigenavne på listen over de prestigefyldte forskningspriser, som årligt bliver delt ud i Danmark.

Det placerer Danmark på en klar bundplads i forhold til Norge, Sverige, Finland og Island. Og på europæisk plan, ser det heller ikke for godt ud. Trods det faktum, at Danmark ellers kan bryste sig med at være internationalt kendt for lighed mellem kønnene på langt de fleste punkter.

Det var grunden til, at Biologisk InstitutKøbenhavns Universitet lige har afholdt debatmødet ”Gender Equity in the Natural Sciences – Status and Solutions” (Ligestilling indenfor naturvidenskaberne – status og løsninger).

Blandt deltagerne var den amerikanske professor Nancy Hopkins fra Massachusetts Institut of Technology, MIT, som er en af USA's førende eksperter indenfor ligestilling i naturvidenskab og teknologi. Desuden deltog en række danske forskere, som diskuterede, hvorfor det står sådan til, og hvordan man får flere kvinder til at tage topjobs indenfor naturvidenskab i Danmark.

Læs forskellige indlæg om problemet