9. april 2015

Bag om filmen Idealisten - sammensværgelse eller kollektiv fortrængning?

Podcast-samtale om filmen Idealisten

Filmen Idealisten, der har premiere d. 9. april, handler om journalist Poul Brinks afdækning af den såkaldte Thule-sag, hvor arbejdere angiveligt blev syge efter at have ryddet op efter et nedstyrtet amerikansk bombefly i 1968. Et fly, der var lastet med atomvåben på trods af, at Danmark, og dermed også Grønland, officielt var atomvåbenfri zone.

Poul Brink mener derfor, at han har fået færten af en skandale, som skiftende regeringer forsøger at dysse ned og forhindre ham i at afdække. Men var det virkelig så stor en hemmelighed, at USA opererede med atomvåben på dansk territorium?

Ikke ifølge koldkrigshistoriker Poul Villaume, som i denne podcast-samtale med professor Ulrik Langen diskuterer filmen og ikke mindst dens fremstilling af Danmarks og Grønlands rolle under den kolde krig. Han kalder "den store konspiration om at hemmeligholde amerikanernes atomvåben på Grønland" for en myte:

- Atomvåbnene på Grønland havde mere karakter af en kollektiv fortrængning, for ingen, der under den kolde krig interesserede sig det mindste for udenrigspolitik, kunne undgå at kende til Grønlands særdeles vigtige rolle i USAs atomstrategi, siger han.

De to historikere diskuterer desuden deres forhold til film om historiske begivenheder mere generelt, og om de som historikere overhovedet kan hamle op med det magtfulde filmmedie.

Se et kort sammendrag af samtalen nedenfor eller lyt til den fulde podcast-version, der varer 35 minutter.

Den fulde version: Hvis du vil vide mere om Thule og den kolde krig

Hvis du er nysgerrig efter at vide mere om filmen og den kolde krig, kan du høre hele den 35 minutter lange samtale mellem Ulrik Langen og Poul Villaume ved at klikke på play-knappen nedenfor:

Podcast

Hvis du vil hente lydfilen som podcast i iTunes, kan du klikke på iTunes-symbolet i boksen til højre eller på nedenstående link, som du også kan sætte det ind i et andet program, som du bruger til at hente dine podcasts med:

http://admin.itunesu.ku.dk/podcast/ucph_talks.xml