6. maj 2015

Forskning bliver solgt for en halv milliard

Forskningssalg

Biomedicinsk forskning, som udspringer af Københavns Universitet, er i dag blevet solgt for en halv milliard til et amerikansk lægemiddelfirma. Det viser, hvordan universitetet kan være med til at etablere såkaldte 'spin outs' og gøre forskning nyttig for samfundet.

EpiTherapeutics ApS, som udvikler lægemidler med afsæt i biomedicinsk forskning på Københavns Universitet, er i dag blevet solgt for 444 mio. kr. Det er tale om grundforskning i epigenetik, som vedrører det regulatoriske system, der styrer menneskets gener. Forskningen kan vise sig at være meget vigtig for behandlingen af en række sygdomme, især kræft.

Det danske firma EpiTherapeutics ApS har hidtil været ejet af forskere ved Københavns Universitet og Novo Seeds, Lundbeck Fonden Emerge, SEED Capital og Merck Serono Venture. Nu bliver den solgt til det amerikanske lægemiddelfirma Gilead Sciences. Københavns Universitet ejer ikke en del af EpiTherapeutics ApS, men firmaet blev i 2008 bl.a. etableret på baggrund af en licensaftale med Københavns Universitet

- Vi etablerede EpiTherapeutics, da vi havde opdaget en ny protein familie i mit laboratorium på Københavns Universitet. Det har givet os en unik mulighed for at skabe bro mellem den grundvidenskabelige kræftforskning og udviklingen af nye lægemidler. Det har både skaffet nye arbejdspladser og ledt til investeringer i Danmark, siger direktør og professor Kristian Helin fra Københavns Universitet.

Salget er et eksempel på, hvordan biomedicinsk grundforskning ved Københavns Universitet kan omsættes til nytte for samfundet, både i form af nye lægemidler, der kommer patienterne til gavn, og til finansiering af ny forskning.

- Det er en stor dag for dansk biomedicinsk forskning. Med salget af EpiTherapeutics er det lykkedes os at oversætte og forædle verdensklasse-forskning fra Københavns Universitet til konkret værdi og i sidste ende noget, der kommer patienterne til gavn, siger en stolt CEO Martin Bonde.

Professor Kristian Helin

Professor Kristian Helin er grundlægger af og direktør for BRIC ved Københavns Universitet.

Lægemiddeludviklingen i EpiTherapeutics ApS  bygger på banebrydende grundforskning skabt af professor Kristian Helin og hans forskergruppe BRIC - Biotech Research & Innovation Centre under Københavns Universitet.  Hovedformålet med BRIC’s forskning er at få en forståelse for, hvordan og hvorfor sygdomme opstår, at opdage nye sygdomsrelaterede gener og finde tidlige tegn på sygdomme.  Læs mere på www.bric.ku.dk

Kontakt

CEO, Martin Bonde, PhD, BComm
EpiTherapeutics ApS
Mobil: +45 20 25 35 60
Mail:mb@epitherapeutics.dk

Direktør og professor Kristian Helin
BRIC
Mobil: +45 28 75 56 68
Mail: kristian.helin@bric.ku.dk