17. juni 2017

En blodprøve kan afgøre, hvad man skal spise for at tabe sig

vægttab

En simpel blodprøve kan afgøre, hvilken kosttype man skal spise, hvis man ønsker at tabe sig eller vedligeholde et vægttab. Det viser helt nye undersøgelser udarbejdet af forskere fra Københavns Universitet. Resultaterne blev 11. juni 2017 præsenteret på The American Diabetes Associations årlige konference i San Diego.

Flere end 15.000 ledende læger, forskere og sundhedspersonale er hvert år samlet til American Diabetes Association 77th Scientific Sessions for at fremlægge banebrydende forskning, behandlingsanbefalinger og fremskridt mod en kur mod diabetes. I år kom et af de mest væsentlige bidrag fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Højt blodsukker kan afgøre kostype

Hvis man får taget en blodprøve, kan højt blodsukker være et tegn på, at man har udviklet diabetes eller et forstadie til diabetes. Nu kan man også bruge niveauet af blodsukker til at afgøre, hvilken kosttype folk skal spise, hvis de ønsker at tabe sig eller vedligeholde et vægttab. Dermed kan man rådgive langt mere målrettet i forhold til vægttab.

"Mange af de mennesker, der forsøger at tabe sig, spiser efter en kosttype, så de ligefrem risikerer at tage på i vægt. Dem kan vi nu omdirigere til en strategi, som vi ved kan hjælpe dem med at tabe sig," siger professor dr. med. Arne Astrup, institutleder ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet. Han fortsætter ”For mange mennesker kan den rigtige brug af disse blodprøver føre til et vægttab, der er 6 – 7 gange større, end hvis de spiser efter den forkerte kosttype.”

Nødder, olivenolie og avocado er godt for de fleste diabetespatienter

I undersøgelserne har forskerne evalueret seks store kostforsøg, hvor forsøgspersoner spiste efter vidt forskellige, sunde kosttyper. Når man efterfølgende evaluerede kostforsøgene viste det sig, at niveauet af blodsukker var udslagsgivende for, hvilken kosttype, der førte til et vægttab

”For de fleste mennesker med et relativt højt blodsukker vil en fiberrig kost - uden begrænsning på antallet af kalorier - være effektiv i forhold til vægttab. Hvis man yderligere regulerer indholdet af kulhydrat og fedtstoffer på baggrund af insulinniveauet i blodet, optimeres vægten yderligere og mindsker dermed risikoen for at udvikle diabetes”, siger adjunkt Mads Fiil Hjorth, Institut for Idræt og Ernæring, ved Københavns Universitet og forfatter på den videnskabelige artikel, der udkommer i forlængelse af studiet.

”For personer med et højt blodsukker og som typisk allerede har udviklet type 2-diabetes vil en kost med mange sunde, plantebaserede fedtstoffer, som for eksempel olivenolie, nødder og avocadoer, være god til at opnå eller vedligeholde et vægttab”, slutter Mads Fiil Hjorth.  

Bedre rådgivning om vægttab og diabetes

Resultaterne viser, at biomarkører – det vil sige blodprøver eller andre bestanddele i vores krop, som siger noget om vores helbredstilstand – bør spille en langt større rolle i forhold til rådgivning om ernæring. For de giver os mulighed for at tilpasse rådgivningen til det enkelte menneske.

”Dette er et stort skridt fremad i arbejdet med at målrette ernæringen til det enkelte individ. Og disse fund er specielt vigtige, da de gør det muligt for os at give mennesker med forstadier til diabetes en strategi for vægttab, som på sigt kan hindre eller forsinke udviklingen af type 2-diabetes”, siger professor Arne Astrup. Han slutter af med at slå pointen fast: ”En rådgivning baseret på en blodprøve, vil med al sandsynlighed være mere effektiv end den "one size fits all"-tilgang, som ofte præger kostråd og ernæringsrådgivning i dag.”

Om undersøgelsen

Undersøgelsens resultater er dels præsenteret i posters på The American Diabetes Associations konference i San Diego og dels udgivet i artiklen 'Pretreatment fasting plasma glucose and insulin modify dietary weight loss success: results from 3 randomized clinical trials' i ’American Journal of Clinical Nutrition’.

Undersøgelsen er gennemført i et samarbejde mellem forskere fra Københavns Universitet og kolleger fra University of Colorado, Tufts University, Centro de Investigación Biomédica en Red de Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (OBN CIBER) og Gelesis, Inc.

Undersøgelsen præsenterer data fra projekterne NUGENOB, PREDIMED, Diogenes, SHOPUS, CHO og Healthy Weight for Living Study. Undersøgelsen er understøttet af Gelesis, Inc. Arne Astrup har siden 2012 været Clinical Advisor og medlem af External Scientific Advisory Board for Gelesis Inc.

Om fedme og diabetes

Den globale stigning i forekomsten af fedme har stor betydning for sundhedssystemerne over hele verden. I Danmark er omkring 15 % af den voksne befolkning svært overvægtig (svarende til et BMI på 30 eller mere). I USA er ca. 35 % af den voksne befolkning – svarende til næsten 79 mio. voksne – svært overvægtige.

Antallet af personer med diabetes vokser også. Diabetesforeningen opgør, at mere end 320.000 danskere har diabetes og omkring 750.000 har forstadie til diabetes. Antallet er fordoblet på 10 år. I USA har 29 mio. mennesker diabetes ifølge The American Diabetes Association – og hvert år får 1,4 mio. flere mennesker i USA diagnosen diabetes. 86 mio. mennesker – svarende til en ud af tre har forstadie til diabetes. Da diabetes kan medføre en lang række følgesygdomme vil en forebyggende indsats have stor effekt.

Cirka 30 procent af personer med forstadier til diabetes udvikler type 2-diabetes over en 3-årig periode. Undersøgelser har vist, at livsstilsændringer og vægttab kan forhindre eller forsinke udviklingen af type 2-diabetes blandt voksne.

Emner