4. september 2017

Sukkersødt teater forener kunst og forskning

Udstilling

Hvad sker der, når kunsten undersøger forskningen? I udstillingen Sugar Theater har kunstnere i samarbejde med forskere fra Københavns Universitet skabt fire kunstværker om sukker. En usædvanlig udstilling, der leger med vores viden om sukker og udforsker rummet mellem kunst og forskning.

En luksusvare. En uundværlig ingrediens i madlavning. En af kroppens vigtigste byggesten. Sukker er et vigtigt omdrejningspunkt i vores hverdag fra det søde drys, vi putter i kaffen, til de molekylære strukturer i vores krop. Udstillingen Sugar Theater sætter fokus på sukker i form af fire utraditionelle kunstværker, der binder kunstens verden sammen med forskning i sukkers betydning for vores kroppe i sundhed og sygdom. Værkerne er opstået på baggrund af et samarbejde mellem digter og kunstner Morten Søndergaard, den kuratoriske platform Laboratoriet for Æstetik og Økologi og to forskergrupper fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet: Copenhagen Center for Glycomics og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research.

"Med udstillingen ønsker vi at udfordre. At se hvad den fælles nysgerrighed i kunsternes og forskernes tilgang til verden kan føre til af nye perspektiver, fordi fakultetet interesserer sig for en bred undersøgelse af det at være menneske

Dekan Ulla Wewer

”Forskningen på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet er banebrydende og undersøgende. Men hvad sker der, når forskningen selv bliver undersøgt – af kunsten? Det eksperiment ligger til grund for udstillingen Sugar Theater, der henter inspiration til form og indhold fra forskning i sukker. Med udstillingen ønsker vi at udfordre. At se hvad den fælles nysgerrighed i kunsternes og forskernes tilgang til verden kan føre til af nye perspektiver, fordi fakultetet interesserer sig for en bred undersøgelse af det at være menneske”, siger dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Ulla Wewer.

Fire forskellige akter fra sukkeropera til digtermaskine
Udstillingens dominerende værk er Sukkerkor, hvor otte kongelige operasangere synger tekster baseret på videnskabelige tekster om glycomics, videnskaben der undersøger sukkers rolle som byggesten i kroppen, og metabolisme, der undersøger biokemiske forbindelser i den levende organisme.

Sukkerorgelet er bygget op af flere genstande fremstillet af eller relateret til sukker. De meget forskelligartede elementerne knytter historier om sukker sammen med vores samfund, vores historie og sundhedsvidenskab og udfolder hvor forskelligt sukker optræder i vores verden: byggesten i kroppen, energiomsætning, en syndefuld last, en videnskab, en filosofi, et kulturprodukt.

"Det blev klart for os, at forskerne på mange måder var lige så frie og grænsesprængende som kunstnere kan være det - ja måske undertiden mere åbne over for at tænke radikalt nyt. At forskerne konsekvent refererede til sukker som 'kroppens 3. sprog' var næsten for godt til at være sandt - her havde vi i mange år arbejdet med spørgsmål omkring forhold mellem sprog og organiske kroppe, og så kom forskerne lige med den kæmpestore gave at introducere sukker som et indre kommunikationssystem, et slags kroppens intranet

Digter og kunstner Morten Søndergaard

I Sugar Contact undersøger Morten Søndergaard med digtet Contact paralleller mellem forskning og poesi. Digtet springer ud af en sky og har en opsigtsvækkende form.

Installationen Sukkertræer er et dynamisk værk, der hele tiden ændrer sig. En digtmaskine, der er baseret på tillægsord, som løbende bliver hentet fra den internationale avis The Guardians nyheder. Træet vokser derfor hele tiden, og dets struktur ligner de sukkerarter, der findes i vores krop.

”Det blev klart for os, at forskerne på mange måder var lige så frie og grænsesprængende som kunstnere kan være det - ja måske undertiden mere åbne over for at tænke radikalt nyt. At forskerne konsekvent refererede til sukker som 'kroppens 3. sprog' var næsten for godt til at være sandt - her havde vi i mange år arbejdet med spørgsmål omkring forhold mellem sprog og organiske kroppe, og så kom forskerne lige med den kæmpestore gave at introducere sukker som et indre kommunikationssystem, et slags kroppens intranet”, siger digter og kunstner Morten Søndergaard.

Morten Søndergaards samarbejdspartnere har også været fascineret af sukkerets fortælling.

”Vi havde lyst til at flette en masse forskellige fortællinger omkring sukker sammen: de videnskabelige, historiske og kunstneriske.  Og vi var fascinerede af den dobbelthed der ligger i, at sukkeret på den ene side gør os syge, og på den anden side udgør nogle meget afgørende byggesten i vores kroppe. Denne dobbelthed var repræsenteret af de to forskellige forskningshold”, siger Dea Antonsen og Ida Bencke fra den kuratoriske platform Laboratoriet for Æstetik og Økologi, som har været sparringspartner og med-organisator af udstillingen.

Forskning får nyt liv i kunsten
Samarbejdet mellem forskere og kunstnere har fokuseret på forskelle og sammenfald mellem videnskabens og kunstens forsøg på at kende og italesætte vores virkelighed. Med værkerne får begreber fra forskningens verden nyt liv i kunstens fremlæggelse fx i udforskningen af sukkermolekylers forgreninger. Udstillingen viser på den måde det kreative rum, hvor forskere og kunstnere møder hinanden i nysgerrigheden og interessen efter at udforske og sprogliggøre.

"Det har været et spændende møde mellem kunst og de basale videnskaber; to verdener som jo på finurlig vis har en fælles glæde ved en grundlæggende undersøgelse af tingenes tilstand.

Professor Hans Wandall

”Det har været et spændende møde mellem kunst og de basale videnskaber; to verdener som jo på finurlig vis har en fælles glæde ved en grundlæggende undersøgelse af tingenes tilstand. Det har været sjovt at se, hvordan man med forskellige metoder kan have samme mål om at komme tættere på sandheden”, siger professor Hans H. Wandall, Center for Glycomics, der har arbejdet sammen med kunsterne om Sugar Theater.

Professor Thue W. Schwartz, Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, har også været en del af samarbejdet og ser også nye dimensioner ved det utraditionelle samarbejde:

"Det har været utrolig inspirerende at arbejde sammen med de unge kunstnere og opleve, hvordan de har transformeret vores måske lidt ’støvede’ basale ’indspiste’ forskning og skabt meget overraskende spændende og smukke nye dimensioner og refleksioner. Vi burde klart arbejde meget mere på tværs - ikke bare inden for naturvidenskaberne men helt over til de skabende kunstarter

Professor Thue Schwartz

”Det har været utrolig inspirerende at arbejde sammen med de unge kunstnere og opleve, hvordan de har transformeret vores måske lidt ’støvede’ basale ’indspiste’ forskning og skabt meget overraskende spændende og smukke nye dimensioner og refleksioner. Vi burde klart arbejde meget mere på tværs - ikke bare inden for naturvidenskaberne men helt over til de skabende kunstarter”, tilføjer Thue W. Schwartz.

Information om udstillingen
Dato: Udstillingen har fernisering torsdag den 7. september 2017 og kan ses frem til juni 2018.
Adresse: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Blegdamsvej 3B, 2200 KBH N, Vandrehallen Bygning 1.
Åbningstider: mandag-fredag kl. 9.00-17.00.

Udstillingen er blevet mulig via støtte fra Novo Nordisk Fonden. Sukkerkoret er støttet af Statens Kunstfond.

For yderligere information, kontakt venligst: