04. september 2019

Entreprenør-støtte til stamcelle-spinout fra KU

Innovation

Startup-virksomheden PanCryos, som er et spinout-firma fra Novo Nordisk Foundation Center for Stem Cell Biology på Københavns Universitet, bliver optaget Creation House-programmet hos BioInnovation Institute, der er et initiativ under Novo Nordisk Fonden, og modtager derfor et konvertibelt lån på 10 millioner kroner samt entreprenørstøtte.

Det kan være udfordrende at udvikle behandlingsstrategier for mennesker med type 1 diabetes, da det er en autoimmun sygdom. Nyere videnskabelige opdagelser indikerer dog, at forskerne måske nærmer sig potentielle behandlinger. Det var på baggrund af en af disse opdagelser, at virksomheden PanCryos, blev stiftet i 2014 som et spinout-firma fra Københavns Universitet.

Nu bliver PanCryos optaget i Creation House-programmet hos BioInnovation Institute, der er et entreprenørstøtte-initiativ under Novo Nordisk Fonden. Med optagelsen følger adgang til avancerede laboratorier, rådgivning og et konvertibelt lån på 10 millioner kroner.

Jacqueline Ameri er CEO og medstifter af spinout-firmaet, og hun har arbejdet på at finde strategier, der bruger menneskelige pluripotente stamceller i type 1 diabetes hos Novo Nordisk Fondation Center for Stem Cell Biology, DanStem. Det er også her fra hun stiftede virksomheden sammen med direktør og professor Henrik Semb.

”Vi arbejder på at udvikle en stamcelle-baseret behandling, der skal erstatte de skadede insulinproducerende betaceller, som ved en fejltagelse bliver ødelagt i den autoimmune sygdom type 1 diabetes. At have type 1 diabetes er ikke bare en byrde for patienterne, der konstant må monitorere deres sygdom. Det er det også for forældrene til små børn, som lider af sygdommen. Gennem stamcelle-behandling vil patienter forhåbentlig i fremtiden komme til at leve normale liv uden insulin, i bedste fald i op til to til fem år efter en behandling,” siger Jacqueline Ameri.

Projekt med høj kompleksitet
Startup-virksomheden har allerede modtaget bevillinger fra både Novo Nordisk Fonden og Horizon 2020 SME instrument-programmet i EU og er del af det Nordiske mentornetværk for entreprenørskab (NOME).

Videnskabelig rådgiver hos BII, Hervør Lykke Olsen, kommer til at samarbejde med PanCryos i Creation House-programmet for at hjælpe den startup, som hun mener, har potentialet til at få Danmark på landkortet.

”Vi er meget stolte over at få en prestigefuld startup som PanCryos ind i vores portefølje. At skabe insulinproducerende celle for at kunne implementere dem i patienter med type 1 diabetes er meget udfordrende og kræver videnskabelig topkvalitet og kreativitet fra forskerholdet. Mange før dem har forsøgt at nå dette ambitiøse mål og fejlet af mange årsager på grund af den høje kompleksitet i et projekt som dette,” siger hun.

Læs mere hos PanCryos og BioInnovation Institute